Хиљаде радника без књижице

За око 55. 000 носилаца осигурања у РС у прва четири мјесеца ове године нису уплаћивани доприноси за здравствено осигурање, а од тог броја око 50. 000 су радници, потврђено је у Фонду здравственог осигурања РС.

Република Српска 11.07.2018 | 07:42
Хиљаде радника без књижице
"У РС је на здравствено осигурање укупно пријављено 1.000.775 осигураних лица, што укључује носиоце осигурања и чланове њихове породице. Од тог броја је 683.696 носилаца осигурања, док су остало чланови њихових породица", наводе у Фонду за "Независне".

Према њиховим ријечима, осим за запослене, доприносе редовно није плаћао и значајан број пољопривредника. Подсјетили су да се за чланове породица који су на осигурање пријављени преко осигураника не плаћају доприноси.

"Такође, за поједине категорије осигураника се увијек овјери здравствена књижица чак и када за њих или њихове носиоце осигурања нису уплаћени доприноси, нпр. за труднице и породиље, лица старија од 65 година, дјецу до 15 година, РВИ, обољеле од малигних болести, дијабетеса и других тежих обољења", нагласили су у Фонду.

Напоменули су да број пријављених на здравствено осигурање не означава број становника РС, јер одређени проценат становништва није пријављен.

Драгутин Шкребић, предсједник Уније удружења послодаваца РС, казао је да Унија не подржава неплаћање доприноса за здравствено осигурање.

"Када се каже 'радник' мора се нагласити којих радника, јер то сигурно нису радници из реално-приватног сектора. Ако постоје такви радници, не разумијем зашто не одреагује Пореска управа РС, блокира такве фирме", наглашава Шкребић.

Истакао је да Унија тражи увођење финансијске дисциплине.

Ранка Мишић, предсједница Савеза  синдиката РС, истакла је да је недопустиво да за 50.000 радника нису уплаћивани доприноси за здравствено осигурање.

"Проблем је питање јавних установа, поготово сектора здравства, гдје се радницима који раде у том сектору више година дугују доприноси, односно нису им уплаћивани", рекла је Мишићева за "Независне".

Према њеним ријечима, питање је како ријешити тај проблем, а да радници не буду оштећени и да с друге стране остваре своја законом загарантована права.

"То да за 50.000 радника у РС нису уплаћивани доприноси је озбиљан податак и незамисливо је да толики број људи не ужива она права која је зарадио", упозорава Мишићева.

Навела је да је то проблем који држава мора рјешавати и поставља се питање коме треба послодавац који не може да опстане на тржишту и не испуњава обавезе према радницима.

"Наш захтјев је да Влада, када је у питању сектор здравства, тај проблем ријеши и да радници више немају ту врсту проблема. Тренутно је ријеткост да се у реалном сектору могу наћи радници којима нису уплаћивани доприноси, као што је некад било, и сада је то углавном јавни сектор", каже Мишићева.

(Независне новине)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Јој

11.07.2018 05:53

Како се не примјењује закон да онај послодавац који не уплати доприносе цини казнено дијело.Примјенили би они тај закон кад највеци дузнице неби били њихови донатори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

11.07.2018 06:12

Али, зато провјерите колика су мјесецна примања Драгана Богданица, јер понекад то иде и до 6 нула када су у питању тендери за болнице и слицно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

11.07.2018 06:19

Као да власт интересује ко уплацује а ко не уплацује здравствено, власт не зависи од тога они се лијеце ван БиХ и за њих пара има.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

11.07.2018 06:36

ДВАДЕСЕТ ГОДИНА СУ ЉУДИ КОЈИ РАДЕ НА БУВЉАЦИМА ЗЕЛЕНИМ ПИЈАЦАМА НА БИРОУ.НИСУ УПЛАЋИВАЛИ ОБАВЕЗЕ ЗАРАЂИВАЛИ ЧИСТИ НОВАЦ.ЉУДИ СУ БИЛИ ПРИНУЂЕНИ ДА ДАЈУ КРВ ДА БИ БИЛИ ЗДРАСТВЕНО ОСИГУРАНИ. ДРЖАВНЕ ИНСТИТУЦИЈЕ ДРЖАВИ НЕ УПЛАЋУЈУ ДОПРИНОС ОД ВРТИЋА ,ВОДОВОДА, ЕЛЕКТРИЧНОГ БОЛНИЦА И ДА НЕ НАБРАЈАМ МНОГЕ ФИРМИ, АЛИ ТУ СУ РАЗНОРАЗНЕ КОМПЕНЗАЦИЈЕ ЈА ТЕБИ ТИ МЕНИ .НЕМА КОНТРОЛА ВОДУ ,СМЕЋЕ, СТРУЈУ И ДРУГЕ ОБАВЕЗЕ МОРАЈУ ПЛАЋАТИ ОБИЧНИ СМРТНИЦИ .ДИЖУ СЕ КРЕДИТИ ДА СЕ ТО ПОКРИЈЕ И ПИТАМО СЕ ДОКЛЕ.ТАКО НЕ МОЖЕ ФУНКЦИЈОНИСАТИ НИ ЈЕДНА ДРЖАВА.НАША БАЈНА СТРАНАЧКИ ОПРЕДЈЕЉЕНА ДИРЕКТОРИЦА ПОРЕСКЕ КАЖЕ ДА ЈЕ ФЛЕКСИБИЛНА ПРЕМА БОЛНИЦАМА КОЈЕ СУ ТО ПРИЧЕ ПА НИСМО ВАЉДА МАЛА ДЈЕЦА ДА НЕ СХВАТАМО О ЧЕМУ СЕ ТУ РАДИ.ОВО НЕ ВИДИ САМО ОНАЈ КО ЈЕ У ТИМ ПРЉАВИМ РАДЊАМА.ЉУДИ ПРОДАЈУ РОБУ ПО КУЋАМА ЦИГАРЕТЕ И МНОГЕ ДРУГЕ СТВАРИ.НИЈЕ ТО СПОРНО НЕГО КО ДОТУРА ТУ РОБУ.ПИТАМО СЕ ГДЈЕ РОБА КОЈА СЕ ЗАПЛИЈЕНИ.ГДЈЕ СУ РОБНЕ РЕЗЕРВЕ.СВЕ СЕ ЗНА И НИШТА СЕ НЕ ЗНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОЛНИЦА ФОЧА

11.07.2018 06:46

У Болници у Фочи се не уплаћују доприноси за запослене од 1. јануара 2009. године. Љекари и сестре су неосигурани 10 година а Вељко Марић је био 26 година директор и сад је поставио свога брата који наравно не уплаћује доприносе. Када ће господа кривично одговарати?

ОДГОВОРИТЕ
Name

никада

11.07.2018 09:36

Одговарати неце. Јер овдје закона нема, зато смо пропали и нестајемо убрзано. Нико нормалан неце остати да зиви у овој пропасти од републике, само бјезати преко.

Name

Вебер

11.07.2018 07:13

А колико их је осигурано на рачун подизања кредите код ММФа. Колико их је буџетских и пензионих осигураника. То је још један доказа наказности оваквог привредног система заснованог на приватлуку и страним инвеститорима. Довољно је разлога да се због тога коначни приватлуку искорењује, хапси, а страни инвеститори прогоне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Каква Дрзава и п.материна

11.07.2018 08:05

Шта це ми осигурање када ја редовно врсим овјеравање књизица а када дјецу одвезем доктору плацам лијекове и сирупе обицне 30 - 40км овде дјеца требају да зиве само ван реп.српске тако уплацено то било или не уплацено исто нас се писе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Витез Истине

11.07.2018 09:21

Снсд дрзава

ОДГОВОРИТЕ