Тхе Јумп!

Како је Меџик Џонсон вратио магију у град анђела – Леброн је Лејкерс! Четири године за 153. 000. 000 долара!

Кошарка 11.07.2018 | 22:40
Тхе Јумп!
Кад је први пут одлазио из Кливленда саопштио је то помало театрално, а његово обраћање пред камерама названо је “Одлуком” (Тхе Децисион). Сада НБА планета пише о “Скоку” (Тхе Јумп). Деловало је као да је Леброн Џејмс у једном кораку Охајо заменио сунчаном Калифорнијом, а подједнако експресно би и ЛА Лејкерси требало да се се врате у сам врх најбоље кошаркашке лиге света. Сада је ту Краљ. Званично је. Уговор на четири сезоне за плату од 153.000.000 долара годишње!

Мада, није све било баш тако једноставно како изгледа на први поглед.

Почело је још одавно.Председник кошаркашких операција у Лејкерсима, легендарни Ирвин “Меџик” Џонсон, седео је пред новинарима који су га, 16 месеци након што је преузео одговорну функцију, испитивали о нервози пред почетак прелазног рока.

“Знате ли ви колико сам ја играо финала? И мислите да сам забринут због овога? Па ја сам играо финала против Ларија Бирда. Хајте, људи. Девет финала. Био сам шампион још на колеџу. Ја сам Меџик Џонсон”.

Обећао је: одлази ако у наредна два лета Лејкерси не доведу велику звезду. Две недеље касније стигао је Леброн Џејмс.

А како је све кренуло? Још у фебруару 2017. године Џонсон и генерални менаџер Лејкерса Роб Пелинка смишљају план. Није тако једноставно довести Џејмса. Терен мора да буде добро припремљен. А Џонсон и Пелинка су наследили тим који је годину завршио са скором од 26 побеа и 56 пораза – трећи најгори у НБА лиги. Притом, у буџету (селери капу) нема простора за појачања, а једини пик са предстојећег драфта ће по договору ићи у Филаделфију осим ако не буде међу прва три пика.

Креће акција. 

Први потез Џонсона: Лу Вилијамса шаље у Хјустон у замену за 28. пика на драфту и ветеран Корија Бруера. Растали су се и са Тимофејом Мозговим и његовим позамашним уговором. Мозгова и колатералну штету Д’Анђела Расела шаљу у Бруклин у замену за Брука Лопеза и 28. пика на драфту.

Имали су и среће. На лутрији пред драфт 2017. године лоптице раде у њихову корист, Лејкерси добијају другог пика и – Лонза Бола. Узели су и Кајла Кузму и Џоша Харта, сва тројица су већ у дебитантским сезонама имали важне улоге у тиму.

Затим прелазни рок уочи прошле сезоне. Лејкерси неуобичајено мирни. Вишегодишњи уговори староседеоцима. Чувао се буџет за ово лето. Већ тада се могло наслутити да Меџик Џонсонспрема нешто велико.

Истина, довели су Кентавијуса Колдвел Поупа, али само на једну сезону. Да помогне младима да се привикну, али не да оптерећује селери кеп на дужи период. Тројица рукија уз Брендона Инграма су добила сезону да се уче. Резултат у другом плану.

А ни ту није био крај. Џордан Кларксон и Лери Ненс Џуниор су у полусезони послати у Кливленд, заузврат су Лејкерси су добили Ајзеу Томаса и Ченинга Фраја и пик из првог круга на драфту. Још више пара на располагању. Све се радило због Леброна. Он се чекао. Гомила младих играча, већина на руки уговорима. И једно велико име. Највеће.

Следеће сезона већ друга прича. Са доласком деветоструког финалисте НБА лиге ишчезао је простор за оправдања. Још пролетос је био видљив напредак у младом тиму Лејкерса, сада све то мора да се подигне на још виши ниво.

Шест година је прошло откако су Лејкерси последњи пут довели слободног агента који је у претходној сезони играо ол-стар утакмици. Био је то Двајт Хауард. Ово је ипак сасвим друга димензија.

Меџик Џонсон је вратио магију у град анђела.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар