Захвалност за племенит чин

Општинска организација Црвеног крста из Српца јуче је организовала традиционално дружење добровољних давалаца крви у којем је учествовало око стотину племенитих и хуманих људи. Међу њима је било чак 70 давалаца који су најдрагоцјенију течност дали од пет до стотину пута.  Њима је секретар србачког Црвеног крста у Српцу Љиљана Билановић уручила захвалнице „Племенитом човјеку у знак признања за даровану крв“.  

Република Српска 09.07.2018 | 11:49
Захвалност за племенит чин

„Својом племенитошћу и хуманошћу ови људи су спасили многе животе и због тога, мада они то не траже, заслужују већу пажњу и поштовање у друштву. Има одређених помака, али су недовољни у односу на њихово хумано дјело“, каже Љиљана Билановић.

Она је изразила задовољство што се у Српцу шири породица хуманих људи и што је међу њима све више младих добровољних давалаца крви. Похвалила је и успјешну сарадњу са Заводом за трансфузију крви градишке болнице, на чијем је челу др Мирјана Цвјетковић, која је такође добила захвалницу.

Рекордер у добровољном давалаштву крви је Владимир Тејиновић, који је са 100 давања до сада дао око 40 литара крви.



„Давање крви за мене представља велико задовољство јер знам да тиме некоме можда спашавам живот. Уколико ме здравље послужи, жеља ми је да крв дарујем још педесет пута“, каже Владимир који препоручује сваком здравом човјеку да постане добровољни давалац , јер то не штети здрављу, а тим гестом може помоћи онима којима је крв неопходна за лијечење.

Одмах иза Владимира је Ненад Грбић који је до сада поклонио драгоцјену течност 98 пута, а близу је и Милош Стојковић из Ситнеша, који је не само вишеструки давалац крви, већ и велики активиста у Црвеном крсту. Захваљујући њему Мјесна заједница Ситнеши предњачи по броју давалац крви у односу на остала подручја општине.



Педесет пута крв су дали: Чедо Јеврић, Остоја Пезеровић и Славиша Жујијић.

Брачни пар Слађана и Далибор Шаула дајући крв, кажу, настављају породичну традицију.

„Мој отац је редовни давалац крви и ја сам пошао његовим примјером. Ево, супруга и ја до сада смо дали крв петнаест пута, а мотивише нас спознаја да тиме помажемо другима, а нама ништа не шкоди“, каже Далибор Шаула.

Након подјеле захвалница, настављено је дружење уз ручак, пиће и музику.

(БН)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Мила

09.07.2018 10:01

Све похвале за несебичност. То су људи о којима треба писати и то су приче које би требало да нам привлаче пажњу. Но на жалост не видим нити један коментар подршке или захваланости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

09.07.2018 10:11

ПОЗДРАВ СВИМ ИСКРЕНИМ И ЧАСНИМ ЉУДИМА КОЈИ КРВ ДАЈУ ИЗ ХУМАНОСТИ А МНОГО ИМА ОНИХ КОЈИ КРВ ДАЈУ ЗБОГ ТОГА ШТО НЕМАЈУ ЗДРАСТВЕНО ОСИГУРАЊЕ АТРЕБА ДА СЕ ЛИЈЕЧЕ ВИШЕ ЈЕ ТАКВИ ЗАТО ШТО ЈЕ НЕ ЗАПОСЛЕНОСТ ОГРОМНА .ТРЕБА РАЗДВОИТИ ТЕ ДОБРОВОЉНЕ ДАВАОЦЕ ОД ОНИХ ПРАВИХ ХУМАНИТАРАЦА АЛИ БОЖЕ МОЈ МНОГИ СУ ПРИНУЂЕНИ НА ОВАЈ ДРУГИ КОРАК.И ТА СТАТИСТИКА АКО БИХ ЈЕ ПРАВИЛИ БИЛА БИ ЛАЖНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарио

09.07.2018 10:59

Ово су хероји данасњице о којима се треба писати и њихово дјеловање да буде за примјер а не Милокрад и његова секта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србац

09.07.2018 11:59

Браво за племените људе. Браво и за Љиљу која је симбол хуманости и србачког Црвеног Крста!

ОДГОВОРИТЕ