Фонд здравства на климавим ногама

Иако је Фонд здравственог осигурања Републике Српске у финансијској дубиози, руководство Фонда тврди да су у протеклом периоду значајно стабилизовали финансијску ситуацију и омогућили квалитетнију здравствену заштиту. Из ресорног министарства их подржавају. Стручњаци тврде да је у питању обмана.

Република Српска 08.07.2018 | 19:33
Фонд здравства на климавим ногама
Фонд здравственог осигурања Републике Српске умјесто приходима, похвалио се расходима. Тако је у првих пет мјесеци ове године остварен минус од два милиона марака. У истом периоду прошле године тај минус је био чак 29 милиона, а 2016. године расходи Фонда су били 41 милион.

Обавезе Фонда од доласка новог менаџмента смањене су за око 160 милиона марака. Тврде да дефицити неће угрозити права осигураника, већ напротив, да ће бити повећана одређена права.

"Република Српска има најквалитетнију радиотерапију без чекања, као и дијализу у региону, а и по доступности биолошких лијекова осигураницима предњачимо у односу на друге земље. То још више добија на значају ако имамо у виду да су издвајања у Републици Српској за здравство нижа у односу на земље региона."

Додали су да се наставило са позитивним трендом пословања и да је Фонд сада стабилан. Имају чак и план како би могли да дођу до додатних извора финансирања.

"Увођењем акциза на дуван и алкохол Фонд би годишње могао да оствари додатних 50 милиона КМ прихода. Од премије за аутоодговорност остварили бисмо годишњи приход од седам милиона КМ, док би изједначавањем стопе доприноса за све осигуранике остварили већи приход за 100 милиона КМ годишње.”

Подршка оваквом начину пословања Фонда стигла је из ресорног министарства.

“Мислим да је та мјера и одлука Управног одбора и директора ФЗО била исправна и као што видите ми данас немамо неких захтјева добављача, немамо примједби, настојимо да снабдијевамо лијековима на најбољи могући начин. Неке потешкоће ћемо имати зато што смо мало тржиште, зато што се одређени лијекови повлаче или добављачи неће да се пријаве на тендере за те лијекове који су старије генерације. Настоје да уведу нове генерације, али ми проналазимо начине”, изјавио је министар здравства и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић.

Да баш и није све тако сјајно у Фонду, говори и чињеница да је Фонд подигао нови кредит од 136 милиона марака. Бивши министар здравства Српске пита због чега је мијењан правилник о обрачуну дефицита, а све уз помоћ Министарства финансија, да би приказани губитак пао са 41 на садашњих два милиона марака.

“То је чисто обрачунска тактика која неће поправити стање у Фонду кад се узме да је дигнут кредит од 17 милиона у 2017. години, а сада 138 милиона да би се поправило стање, од чега само 9 милиона иде у права пацијената, а док у информатику иде 30 милиона КМ из истих кредита”, објашњава бивши министар здравства Републике Српске Слободан Станић.

Тренутно, Фонд здравственог осигурања потражује око 280 милиона марака за доприносе, а послодавцима дугује око 42 милиона за боловање. Парадокс у свему томе је што у нередовне платише углавном спадају јавне здравствене установе, фирме у стечају и јавна предузећа.



 БН ТВ

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Компензација

08.07.2018 17:48

Права компензација Стевандицу је мјесто замјеника дир. фонда за јавне набавке гдје је свог Зекија ставио. Он замјеник у КЦ и то је то. Дјајиц дрхти и потписује, нада се да це проци у скупстину да се освети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Комп.

08.07.2018 18:33

Љубоморни и подли створе,ти не знас ни ста је компензација...знамо сви да Стевандицева странка расте из дана у дан,а теби је то трн у оку!

Name

стојанка

08.07.2018 18:36

Дали сте у приватне руке дијализу, радиотерапију, и много тога. Њима је уговор такав да се прво наплаћују они па остало шта остане Јавним установама. Све радите са приватницима, а болнице пропадају. Ко је крив за то?????

Name

Одговор будали који тврди да смо љубоморни

08.07.2018 19:40

Сто се тице Раста странке ти вјероватно Зивис у занзибару па немас све податке , сто се тице трња у оцима то је резервисано за Стевандица кад Буде цисто зивицу по Фоцанском затвору.

Name

Ре

08.07.2018 21:08

Стабилан је као гробље.

Name

Оскигураник

08.07.2018 18:19

Ако је тачно да Фонд послује сада добро и да је нови менаџмент значајно усправио минусе претходног рукпводства, онда је за очекивати да Дарка Томаша позову на сваку, па и кривичну одговорност. Умјесто тога Додик га награђује да буде носилац листе за НСРС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бахато

08.07.2018 18:54

Дејан Кустурић је лоповчина која је основала заједничку фирму са својим кумом бившим колегом из Процредит банке те сада по разноразним основама преко те фирме извлачи паре из ФЗО РС. Купило се ново ауто, купио се стан у Београду, само бахато!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

08.07.2018 19:37

Нека и треба!!!!Нажалост све им је то беспотребно дао сам Додик!!!!А сви већ окрећу главу од њега,поготово стари лисци са листе !!!!

Name

Лопурда

08.07.2018 20:03

А шта је са Скрбицем? Своје гријехе покушава окајати натписом на плоцици над улазним вратима у цркви код Градског моста.

Name

Сићко

08.07.2018 20:36

Господа директори се богате и смјењују се кад покупе колико им је доста а никад им није доста а зашто неби кад никоме неодговарају комплетан режим корумпиран и дубоко у криминалу

Name

ре ре

09.07.2018 03:19

Од старих Лисаца а вероватно мислиш на Радмановића

Name

цлеанер јони

09.07.2018 04:54

Сви су они покуповали станове. Ја бих да будем подстанар код Тегелтије, науцио сам италијански!

Name

курта

09.07.2018 01:31

Томас је доктор и за Кустурица и Богданица заједно. Ово је само фарса. Саставите Томаса и ову двојицу у емисији па да видите конбарата аргументима а ко баца димне бомбе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хмм

09.07.2018 13:54

Кустуриц је трецеразредни економиста, немојте вриједјати томаса поредеци га са овом незналицом. Томас је био феноменалан студент, са просјеком преко 9, заврсио факултет у року. Кустуриц је студирао најмање 10 година, бескарактеран лик, обицни полтрон, без знања и става.

Name

Сињ

09.07.2018 06:08

Државне фирме уопште не плаћају редовно доприносе књижицу ти овере на 3 дана

ОДГОВОРИТЕ
Name

Листа

09.07.2018 06:57

Шкрбић, Кљајчин, Станетић, Богданић, Стевандић, син Игор, Проинтер и наравно Миле...код њих су наше паре. П. С. Видимо да се и др. Костић вратио “у игру”.

ОДГОВОРИТЕ