Главна тачка за улазак миграната

Шпанија је постала нова главна улазна тачка за мигранте из Африке, наводи Ројтерс, додајући да су званичници Европске уније забринути да би њихов прилив у Шпанију могао да подстакне политичке тензије у вези с миграцијама у целом региону.

Свијет 07.07.2018 | 15:53
Главна тачка за улазак миграната
Око 19.000 азиланата стигло је у Шпанију у првих пет месеци текуће године, док је прошле године сличан број миграната стигао у току целе године.

Прилив миграната се повећао у претходних неколико недеља, у току којих је влада Италије, земље преко које су мигранти у највећем броју до сада улазили, заузела чвршћи став и затворила своје луке за спасилачке бродове, наводе за Ројтерс званичници који се баве спасавањем миграната.

Један неименовани европски димпломата каже да ЕУ не сме да дозволи да Шпанија "експлодира" под приливом миграната.

"За сада није драматично, али пратимо ситуацију", рекао је неименовани дипломата, рекавши да је мигрантска рута из Марока према Шпанији годинама била под контролом.

Британска агенција наводи да азиланти пристижу сваке недеље у гуменим чамцима и да углавном немају довољно горива да пређу читав пут, па је шпанска Обалска стража изложена великом притиску.

Званичник шпанске Обалске страже Ориол Естрада каже да кријумчари преко активиста обавештавају спасиоце када и са колико људи полазе.

"Кријумчари знају да ће спасиоци доћи по њих. Позову и кажу да је тај и тај брод пошао са одређеним бројем људи. Чак дају и имена оних који су на броду", наводи Естрада.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар