Уклети град усред Пацифика

Некада је овај тајанствени градић био насељен непознатом људском културом о којој се зна мало, а потиче из 1. или 2. вијека. Све што засад знамо је то да се вијековима на том подручју говорило да је градић “уклет”.

Свијет 07.07.2018 | 07:39
Уклети град усред Пацифика
Нова технологија је омогућила археолозима да истраже руинирани древни град Нан Мадол, који је претходно био недоступан због велике удаљености и неприступачности.

Тајанствени град који плута усред океана је“уклет”, а његово откриће потпуно је збунило стручњаке.

Необичан град, који се налази уз обалу микронезијског острва Понпеија, састоји се од гигантских геометријских засебних блокова изграђених на врху лагуне.

Острва су раздвојени уским заливима и заштићени морским зидом, због чега га људи упоређују са Атлантидом.

– Зашто би ико градио град усред океана? Зашто овдје, тако далеко од било које друге познате цивилизације? – запитао се археолог Патрик Хант у изјави за Сциенце Цханнел.

Некада је овај тајанствени градић био насељен непознатом људском културом о којој се зна  мало, а потиче из 1. или 2. вијека. Све што засад знамо је то да се вијековима на том подручју говорило да је градић “уклет”.

Иначе, име “Нан Мадол” значи “мјесто између”, а удаљен је 4.000 км од Лос Анђелеса и 2.600 км од Аустралије. Зидови су високи осам, а широки пет метара.



(Агенције)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Слобода

07.07.2018 09:08

Ту се десава права слобода.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

07.07.2018 12:26

Ој Бисерка ој...

Name

Дибуце Нан

08.07.2018 16:00

Првог становника иза октобра слобода ал ко у цузи...а јес изградио,свака му цаст и дје одосе насе паре у п.м.

ОДГОВОРИТЕ