Представљамо: Звездини ривали у Еврокупу...

Украјински милиони у Монаку, италијанска породична визија, тврди орах АЦБ, изгубљени Галатасарај. . .  Ту је и симпатични клуб из Немачке који ће играти четврту узастопну сезону у Еврокупу. . .

Кошарка 07.07.2018 | 23:20
Представљамо: Звездини ривали у Еврокупу...
Повратак Црвене звезде у Еврокуп није баш најбоље прихваћен у клупским, као ни у навијачким круговима. После година мирног крстарења Евролигом српски шампион изгубио је тло под ногама и своје место препустио Будућности, у том моменту потпуно неприпремљеној за изазов елитног клупског такмичења. Реалност можда није тако лепа, али Црвена звезда мора да је прихвати.

Жребом у Барселони одређено је да Црвена звезда свој пут до титуле освајача Еврокупа, самим тим и повратка у Евролигу наредне сезоне, крене из Групе А у којој ће такође бити смештени Галатасарај, Андора, Улм, Бреша и Монако. Избалансиран и прилично занимљив скуп тимова. Ипак, о самој тежини групе тешко је говорити првенствено из разлога што и даље није познато како ће Црвена звезда изгледати наредне сезоне, ко ће бити тренер, а непознати су и сами чиниоци ростера. 

Без икакве дилеме Црвена звезда требало би да буде први фаворит групе и с етикетом другог тима Еврокупа (иза Локомотиве) квалитетом испред осталих такмаца. Велика разлика биће евролигашко искуство, којим други тимови не могу да се похвале. Чак ни Галатасарај, бледа сенка тима од пре неколико сезона...

У наредним редовима покушаћемо да представимо Звездине противнике у групној фази из садашње перспективе, мада треба имати на уму да је лето тек почело и да би много тога могло да се промени до отварања Еврокупа 3. октобра. 

ГАЛАТАСАРАЈ

(О тензијама између Звезде и Галатасараја због трагичних дешавања из Истанбула 2014. године и смрти Марка Ивковића нећемо писати, јер ће фокус бити усмерен на дешавања у клубу...)

Око некада врло амбициозног истанбулског клуба надвио се вео мистерије и у овом тренутку много тога је непознато. Финансијски проблем озбиљно муче Галатасарај годинама уназад и уопште није познато како ће изгледати композиција тима, нити ко ће уопште водити састав.

Мада још није званично, тренер Октај Махмути планира да се повуче са позиције шефа струке пошто клупска врхушка не може да му обезбеди гаранције стабилног буџета. Та расправа траја још од финиша прошле сезоне и две стране никако не могу да се усагласе око висине буџета. Прошле сезоне он је био у границама између 4.000.000 и 5.000.000 евра, мада је клуб имао много проблема да задржи екипу на окупу, упркос великим жељама. После колапса у ТОП 16 фази прошле сезоне, све је кренуло по злу. Због великих потреса свих претходних година и навијачи су окренули леђа екипи и све је мање гледалаца на утакмицама некада стабилног учесника Евролиге и Еврокупа. 

Ростер су прошле године чинили добро познати играчи попут Ричарда Хендрикса, Скотија Хопсона, Дахуана Самерса, Двајта Хардија, Алекса Ренфроа и Џордана Тејлора. Хопсон је отишао још током сезоне и кратко је био у Даласу. Ренфро је у мају појачао Авелино, док су остали и даље изгубљени у магли и не знају каква их будућност чека због великих дуговања које клуб има према њима и члановима стручног штаба.

Додуше, такво је стање код многих клубова у Турској, али не би зачудило ако би се у последњем тренутку појавио неки богати спонзор, спреман да инвестира новац како би се „премостила“ сезона пред нама.

Засад једино појачање је бек Еролџан Чинко, донедавни играч Гацијантепа скромног просека од пет кошева у ФИБА Лиги шампиона. Од старијих кајли ту су и даље Гокселин Коксал и Емир Прелџић и они ће вероватно остати у клубу. 

АНДОРА

Да бисте схватили Андорин кошаркашки успех, треба знати да је клуб смештен у срцу кнежевине са мање од 100.000 становника. Ова микродржава позната је по врло ниским порезима и као таква представљала је погодно тло за стварање кошаркашке Пепељуге какву знамо последњих година. Тим су изградили бивши кошаркаш Франсеск Солана као генерални менаџер и тренер Ђоан Пењароја како би га заједничким снагама одвели од треће лиге до другог везаног учешћа у Еврокупу. Андора је, вреди подсетити, вероватно и најпријатније изненађење АЦБ лиге у последње две године. Претпрошле је елиминисана од Реала у четвртфиналу плеј-офа, а прошле од Барселоне, иако је тим успео да направи велико изненађење и усред Блаугране слави убедљиво.

Одлука тренера Пењароје да оде после осам година оде и преузме кормило Манресе тешко је пала свима у Андори, пошто је тако стављена тачка на најуспешнији период у клупској историји. Нови стратег биће Ибон Наваро, иза кога је не баш тако лепо евролигашко искуство у Басконији. Његов задатак биће да настави Пењаројиним стопама и од Андоре направи стабилног, редовног учесника европских такмичења.

Осим Пењароје из клуба извесно одлази и први плејмејкер Хаиме Фернандез, вероватно нови играч Уникахе. Ипак, људи у клубу уверени су да ће уз буџет између 4.000.000 и 5.000.000 евра Наваро скројити екипу довољно јаку да нападне ТОП 16 фазу Еврокупа. Андори је у прошлој, иначе дебитантској сезони у европском друштву, мало недостајало да оде даље. Сада, уз велико прошлогодишње искуство, апетити су порасли.

Фернандезов одлазак покривен је трансфером донедавног плејмејкера Црвене звезде Дилана Ениса. Канађанин са српским пасошем делиће минуте с некадашњим репрезентативцем Француске Ендрјуом Албисијем, који броји већ трећу сезону у клубу. Гарантовани уговор има Дејвид Вокер пошто је недавно продужио сарадњу, а његов партнер Давид Јелинек требало би да буде ослонац игре у оба смера. Што се тиче унутрашњих позиција ту су засад Бека Бурјанадзе као једини крилни центар у ростеру, док ће центарску комбинацију чинити Оливер Стевић и Пржемек Карновски. Некадашња петица Црвене звезде иза себе има велико искуство у АЦБ лиги, док је некадашњи студент универзитета Гонзага и саиграч Најџела Вилијамс Госа био прави хит Мартовског лудила 2017, када је одиграо неколико одличних партија, после чега су му многи предвидели лепу кошаркашку будућност.

Ипак, пред Ибоном Наваром је велики посао, јер му недостаје још готово пола ростера.

БРЕША

Бреша се на елитном рангу италијанске кошарке појавила тек пре две године, али је од тада врло активна и представља тврд орах чак и за најјаче клубове на Чизми. У првој сезони Бреша је отишла до полуфинала националног Купа, а лигашки део сезоне завршила је на десетом месту. Сезона за нама била је још боља. Бреша је отишла до финала Купа, ушла у плеј-оф Серије А и отишла до полуфинала где се после велике борбе предала каснијем шампиону Олимпији. Високи пласман обезбедио је историјски излазак у Еврокуп, о чему се непрестано прича у Ломбардији.

Клуб је утемељен на породичној визији супружника Матеа Бонетија и Грацијеле Брађаље, некадашње председнице асоцијације Лега Назионале Паллацанестро око које су окупљене нижелигашке екипе, сада искључиво прве жене Бреше. Откако је Бреша ушла у највиши ранг такмичења буџет константно расте за по 800.000 до 1.000.000 евра, мада тачни подаци о буџету не постоје. Наводно, требало би да буде око 5.000.000 евра. Први оперативац клуба је Сандро Санторо, десна рука Грацијелиног мужа Матеа и породични саветник. Додуше, Грацијела је та осовина клуба и неко без кога тим не би могао да функционише. Италијански медији тврде да је Матео човек који се често води жељом за успехом, али да Грацијела повлачи све завршне потезе јер се води оном старом „двапут мери, једном сеци“.

Брешин тренер Андреа Дијана важи за једног од најбољих стратега у Италији. Његов офанзивни стил показао се врло ефикасним, а у Брешин систем усадио је победнички менталитет, чврстину и ни пред ким се не повлачи. Његова тренерска филозофија базира се на томе да у сваком тренутку има двојицу плејмејкера на терену. Добро упућени извори кажу да је врло страствен љубитељ кошарке, да је познаје у душу и да својом енергијом подиже целу екипу.

Тим је последњих дана појачао комбо бек Брајон Ален и његов долазак требало би да донесе нападачку стабилност. Сада је главни циљ да се обнове уговори са центром Бењамином Ортнером и прекаљеним организатором игре Луком Виталијем. Лидери екипе су врло искусни Маркус Лендри и капитен Дејвид Мос, некадашњи владар Италије са Монтепаскијем. Циљ је, наводно, да формула тима у наредној сезони буде 7+5 (седам домаћих и пет америчких играча).

Бреша ће нову сезону дочекати у новој, модерној дворани, ПалаЛеонеса, где ће се прво играти завршница италијанског Суперкупа.

МОНАКО

Оно што је руски олигарх Дмитри Риболовљев у фудбалском, то је украјински милијардер и филантроп Сергеј Дјадечко, човек око кога се окреће цела организација кошаркашког клуба. Доласком некадашњег банкара, бизнисмена и првог човека Доњецка до рата у Украјини, све се променило у клубу на обали Средозменог мора. Све је почело 2013. године, када је Дјадечко почео стално да прати Монакове утакмице, убрзо је постао један од инвеститора, да би 2014. потпуно узео клуб под своје. Монакова линија успона је константна. Монако је у само пет година прошао пут од трећелигаша који је у наредне две сезоне промовисан у ранг више са врха табеле, да би од 2015. постао стабилни учесник Лиге 1. У сезони 2015/16 освојен је француски Лига куп, наредне године је отишао у ФИБА Лигу шампиона, а прошле сезоне био је и финалиста тог такмичења.

Дјадечко је дуго био неодлучан између останка у ФИБА Лиги шампиона и одласка корак даље у Еврокуп. После доста размишљања пресавио је табак и решио да Монако претвори у редовног учесника другоразредног европског такмичења. Буџет је, јасно, врло стабилан. Прошле године он је износио 6.326.000 евра, што је клуб сврстало на треће место француског првенства по јачини, одмах иза Асвела (8.272.000 евра) и Стразбура (7.748.000 евра). Откако је Монако ушао у Лигу 1 стално расте за по милион евра. Овог лета процењује се да би у каси требало да буде нешто више од 7.000.000 европских новчаница на располагању за изградњу тима.

Исти неће трошити човек заслужан за успех Монака, стратег Звездан Митровић, иначе селектор Црне Горе. Пошто је Монако поставио на стабилне ноге, Митровић је овог лета преузео Асвел, тим изграђен под командом легендарног француског плејмејкера Тонија Паркера и вероватно главног кандидата за добијање вишегодишњег уговора са Евролигом од сезоне 2019/20. Уместо Митровића доведен је Сашо Филиповски.

Од завршетка свих такмичења Монако је остао без понајбољег играча Арона Крафта, који је после одличне епизоде у Кнежевини отишао у Будућност, где ће играти Евролигу. Додуше, продужен је уговор са његовим партнером у организацији Ди Џејем Купером, али се и даље трага за резервним плејмејкером.

Клуб је засад једино појачао ветеран Амара Си (36), који би својим искуством требало да донесе мир у рекету. Прошлосезонски ростер чинили су играчи попут Алија Траореа, Сергеја Гладира, Дамјана Рудежа, Пола Лакомба, те некадашњег центра Црвене звезде Елмедина Кикановића и тим не би требало да буде значајно промењен током лета. Бар није тако најављено.

УЛМ

Уколико се сећате, у марту 2017. године писали смо текст где смо до детаља представили Улм. Ради се о екипи за чији је развој током последње деценије најзаслужнији немачки стручњак Торстен Лајбенат. Изузетно лепа кошаркашка прича клуба са обале Дунава. Лајбенат је од прилично неорганизованог клуба Улм претворио у прилично стабилну кошаркашку организацију која сваке године држи одређени ниво, упркос томе што моћнији послодавци обично рашчерупају ростер. 

Улму је ово четврта узастопна година у Еврокупу и досад није имао неки значајнији европски успех. Један пролаз у другу фазу и то је све. 

Улм је од финиша прошле сезоне прилично активан на тржишту. Тим Олбрехт и Лука Бабић напустили су тим, стигао је крилни кошаркаш Лудвигзбурга Двејн Еванс иза кога је сасвим коректна епизода у ФИБА Лиги шампиона где је просечно бележио 12 поена и шест скокова. Наводно, клуб је на прагу сарадње са центром Гизена Џоном Брајантом, а појачање је и 22-годишњи крилни центар Гавин Шилинг који је донедавно био студент универзитета Мичиген Стејт.

Буџет екипе требало би да буде око 5.000.000 евра. 

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар