Чубриловић против Анкетног одбора

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић(ДНС) каже да ће сачекати званичне информације из тужилаштва о случају смрти Давида Драгичевића, али је критиковао Анкетни одбор због тога што су у извјештају навели да постоји основ сумње да је Давид Драгичевић убијен.

Република Српска 03.07.2018 | 12:59
Чубриловић против Анкетног одбора
Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је Срни да Анкетни одбор, нити било ко други, изузев надлежног тужилаштва, нема право да врши квалификацију било ког кривичног дјела, што се односи и на случај трагичног страдања младића Давида Драгичевића.

– Да смо ушли у доношење закључака којим се изражава основ сумње у постојање кривичног дјела, без обзира да ли је та квалификација да је ријеч о самоубиству или убиству, ми бисмо изашли изван законских оквира и прекршили члан 70 Устава којим су стриктно дефинисане надлежности Народне скупштине – појаснио је Чубриловић.

Предсједник Народне скупштине је поновио да би прихватање извјештаја Анкетног одбора којим се квалификује дјело јасно увело Народну скупштину у вануставно дјеловање јер је Анкетни одбор, као њено тијело, ненадлежан орган за квалификације те врсте.

– Члан 99 Пословника Народне скупштине прецизно дефинише образовање и надлежности анкетног одбора. У ставу два тог члана пише – Анкетни одбор не може вршити истражне или друге судске радње – појаснио је Чубриловић.

Он је додао да извјештај Анкетног одбора не садржи све елементе из одлуке о његовом образовању којом је обавезан да затражи од свих релевантних институција извјештаје, неопходне податке, обавјештења, као и да прибави потребне изјаве појединаца, а све су циљем креирања што потпунијег извјештаја.

– Ако се сагледа све наведено, јасно је да предложеним закључцима Анкетни одбор излази из надлежности, чиме се угрожава независност и самосталност правосудних органа у односу на законодавну и извршну власт у Српској – навео је Чубриловић.

Он је нагласио да и владајућа већина и опозиција у Народној скупштини Републике Српске траже да Окружно тужилаштво Бањалука случај страдања Давида Драгичевића доведе до краја.

– Интересује нас само истина и ништа друго, а надлежно тужилаштво јавност мора информисати о стварним чињеницама – додао је Чубриловић.

Коментаришући незваничне наводе да је Окружно тужилаштво Бањалука у петак, 29. јуна, квалификовало случај страдања Давида Драгичевића, Чубриловић је рекао да нема званичну потврду о томе.

Наводе да је тужилаштво донијело наредбу о спровођењу истраге о убиству Давида Драгичевића још у петак синоћ током расправе је рекао посланик НДП Драган Чавић. Он је тврдио да је о тој наредби упознат врх Републике Српске. И министар унутрашњих послова РС Драган Лукач синоћ је рекао да је и он чуо да је та наредба донесена али званично није саопштена и није стигла до МУП РС.

– Тврдње да је надлежно тужилаштво завршило истрагу и квалификовало дјело су незваничне. Ми до данас немамо потврду да се то догодило. Као предсједник Народне скупштине немам право да зовем тужилаштво и питам за наведени случај или да нешто провјеравам јер би се то сматрало као притисак на правосуђе. Сачекаћемо званичне информације, а до тада било би неозбиљно упуштати се у полемику о тој теми – закључио је Чубриловић.

Народна скупштина Репбулике Српске синоћ је завршила расправу о извјештају Анкетног одбора о страдању Давида Драгичевића.

Треба подсјетити да је Анкетни одбор формиран скупштинском одлуком и то на захтјев владајућих странака СНСД, ДНС и СП. ОНи су и издиктирали чланове одбора и за предсједника поставили Бранислава Бореновића из ПДП-а, јер је, како је тада образложио шеф посланичког клуба СНСД-а Радован Вишковић из Бањалуке.

Чланови одбора су из СДС Недељко Гламочак, Радикала Миланко Михајлица и Странке напредна српска Горан Ђорђић и Драго Калабић из СНСД-а.

Посланички клуб ДНС-а и СП су одбили да буду у Анкетном одбору који је саглеавао стање у вези мистериозне смрти Давида Драгичевића.

(БН) 

Коментари / 38

Оставите коментар
Name

Александар

03.07.2018 11:07

Ухљеб.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

03.07.2018 12:28

ДАВАЊЕ ПРАВНЕ КВАЛИФИКАЦИЈЕ ОД СТРАНЕ АНКЕТНОГ ОДБОРА, КАО ЗАИНТЕРЕСОВАНОГ СУБЈЕКТА ОСНОВАНОГ ОД СКУПСТИНЕ, ПО КРИВИЦНОМ ПРАВУ ЈЕ ДОЗВОЉЕНА, АЛИ ОНА НЕ ОБАВЕЗУЈЕ ТУЗИЛАСТВО, КАО СТО НЕ ОБАВЕЗУЈЕ ТУЗИЛАСТВО ДА НЕ ВОДИ ПОСТУПАК УКОЛИКО СЕ НЕ ДА ПРАВНА КВАЛИФИКАЦИЈА - књига "Кривицно право" аутора Срзентиц-Стајиц-Лазаревиц, по којој су радили скоро сви правни факултети у Југославији.

Name

ЈАД И БИЈЕДА УХЉЕБА

03.07.2018 13:20

ИЗВИРИ ИЗ БАЈИНОГ МЕДЗУНОЗЈА УДАХНИ ДУБОКО ПА ВИЦИ ЦУБРИЛОВИЦУ КОНАЦНО САМ СЛОБОДАН И МОГУ КАО ДЕМОКРАТА ДА РАЗМИСЉАМ СВОЈОМ ГЛАВОМ,ЈЕСИ ЈАДАН ЦУБРИЛОВИЦУ ИМАС СВОЈУ ПАРТИЈУ А РОБ СИ ДРУГЕ ПАРТИЈЕ И МИЛОРАДА ДОДИКА НЕК ТЕ ТЈЕСИ НИСИ САМ

Name

q

03.07.2018 13:38

Срам вас било Давидове невине младости! Багро једна покварена и послушничка. Ви сте се јавно декларисали да сте саучесници у убиству Давида Драгичевића! Сотоне сте у људској љуштури. За вас су истина и правда непознанице. Баја вас уцијенио и купио, олошу и багро. Ви немате своје ја. Боље да се никад више не појавите на изборима. Бићете поражени. Народ је огорчен. Правда за Давида!

Name

Н*1

03.07.2018 13:46

ПРОПАЛИ ОТПРАВНИК ВОЗОВА ! ,,ТА МАНИТЕ ГА " ШТО БИ ЛАЛА РЕК'О.

Name

ЛЛЛ

03.07.2018 13:49

Овај режим је злочиначка организација која окупља папке, послушнике, лопове, полтроне, кримин алце и осталу олош. Данас су све то показали на дјелу. Народ вам то неће опростити. Ви сте нељуди, а ми смо људи. Видјећете 07. јула колико има људи. Долази и дијаспора да подржи Давора. Ви сте ружна прошлост РС. Урушили сте институције РС. Ми бранимо РС!

Name

ре

03.07.2018 13:59

ЖБИР

Name

Миљан

03.07.2018 14:11

Цубро би требао да објасни јавности како се обогатио? Овог ухљеба треба финанцијски протрести и утврдити ста је и како стекао!

Name

бабин децко

03.07.2018 11:21

Овај стари нас је ојадио оснивајуци странку са Биљаном. Народ једва цека да оде са цела НСРС. Много је нервозан и недоследан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА БАБИНА ДЕЧКА

03.07.2018 11:40

ПОСТУПИО СИ ПРАВИЛНО ДЗЕПНО ИЗДАЊЕ.ЛУКАЧ ЈЕ ПОКЗАО НАМА СВИМА КАКО СЕ ТРЕБА ПОНАШАТИ. МАЈМУНЕ СА КРАВАТОМ.

Name

О Бањалуко

03.07.2018 12:53

Бањалуко,видиш ли како овај Чубриловић и ДНС траже начин да се повуче извјештај Анкетног одбора о смрти Давида.Неће да гласају ЗА,па траже излаз.Они који штите убице незаслужују подршку.Ово је изборна година,па знате шта вам је чинити.СНСД,СП,папци сви од реда Стевандић и остали су отворено против.Бити УЗДРЖАН=ПРОТИВ и немогу се опрати сви они који негласају ЗА извјештај Анкетног одбора.ПРАВДА ЗА ДАВИДА!

Name

Деда Трипко

03.07.2018 11:29

Море марш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

03.07.2018 13:35

Чубро, стари демагошки прдоња...тик так тик так✊

Name

рајконен

03.07.2018 11:30

Сви ви знате све, да смо начисто. Проблем је што нико од вас не смије рећи истину ради своје гузице јер сте сви у нечасним работама штитили једни друге. Организована државна банда је на свим кључним позицијама на челу са Рудоњом. Ако у октобру не слете са власти чека нас још горе стање. Зато памет у главу наааародееее.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

03.07.2018 11:45

СЛУШАМ СТЕВАНДИЋА ШТА ЧОВИЈЕК РАДИ ЗБОГ ГЛАСАЧА КАКО КАЖЕ ЧАВИЋ МАЛИ СМО СВЕ СЕ ЗНА. ПОЗДРАВ ЗА ЊЕГА .СТЕВАНДИЋ.ЛАЖОВ УВЛАКАЧ ,ПАПАК ,ПЉУВАО САД ЛИЖЕ. ЉИГАВ ,КАРАКТЕР НУЛА КАО ЉЕКАР НЕ ПРИМЈЕТАН ДА НИЈЕ У ПОЛИТИЦИ БИО БИ РАВАН ПОРТИРУ ЗАТО ЛЕТИ У ПОЛИТИКУ ШТА РАДИ ЗБОГ ВЛАСТИ.ПОКАЗАО ЈЕ СВОЈУ ГАДЉИВОСТ ОДВРАТАН ОБЕЋАВА СВЕ И СВАШТА ДА ПОБЈЕДИ НАРОД ЋЕ ДЕФИНИТИВНО БИТИ ЛУД АКО ГЛАСА ЗА ЊЕГА.ФИЗИЈОНОМИЈА СЕ МИЈЕЊА АЛИ ЋУД НИКАДА. УВИЈЕК ЋЕ БИТИ ОНО ШТО ЈЕСТЕ . ТО ЈЕ ОДВРАТАН ЛИК.ТО ПОКАЗУЈЕ ИЗ ДАНА У ДАН.СРЕТНО КО ПРЕЖИВИ ПОРЕД ОВАКВИХ ЛИКОВА.НИКАД ТУ НЕ БИХ БИО ДА НИЈЕ ТАКАВ САДА ЈЕ КАО У ПРВОМ ПЛАНУ ЉУДИ СЕ ЈЕЖЕ НА ЊЕГА.СРЕТНОИ НАРОДЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дадо

03.07.2018 13:16

Стевандић попушен као љекар а још попушенији политичар. (прелетач).

Name

ЉУТА ГУЈА,МИЦО МОЈ !!!

03.07.2018 14:25

Бобо,капа доле!!! Свака Вам цас за коментар! ПРАВДА И ИСТИНА ЗА ДАВИДА!!!

Name

Дорбирн

03.07.2018 12:03

Поставља се питање само по себи.Због цега је онда основан анкетни одбор?Основали су га а несмију доносит никакве закљуцке нити износит цак ни сумњу. Апсурд..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вендетта

03.07.2018 12:07

Доле Влада!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Олбреит Леонида

03.07.2018 15:06

Не мозе влада доле док не обави задатак потпуно: разарање РС 113%.

Name

Дијагноза

03.07.2018 12:12

Устав сте прекршили по свим тачкама колико их има, зашто не и овај пут?

ОДГОВОРИТЕ
Name

кими

03.07.2018 12:31

И онај олос из ДНС Споменка је против Анкетног одбора...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА КИМ

03.07.2018 13:16

ДНС ЈЕ ПОКАЗАО ЈУЧЕ СТРАХ ОД КРИМИНАЛНЕ ХОБОТНИЦЕ. ХВАЛА БОРЕНОВИЋУ ШТО ЈЕ САЧУВАО ОНАЈ ДОКУМЕНТ ДНС У КОЈЕМ НАЈОШТРИЈЕ ОСУЂУЈЕ УБИСТВО ДАВИДА И ТРАЖИ РИГОРОЗНЕ МЈЕРЕ. СПОМЕНКА НЕМА ХРБРОСТ ДА ГОВОРИ ШТА МИСЛИ ВЕЋ ЈОЈ ДОДАЈУ РАКИЈЕ, А АЛКОХОЛИЧАР ЗА РАКИЈУ СВЕ МОЖЕ И ХОЋЕ. ДОДИК ЈЕ ФИРМИРАО АНКЕТНИ ОДБОР ДА БИ ДЕВАЛВИРАО СЛУЧАЈ, АЛИ ЈЕ УПАО У ПРОВАЛИЈУ. СКУПСТИНА НЕКА СЕ ЗАДУЗУЈЕ ПРОТЕСТИ НЕЋЕ СТАТИ, А ХОЋЕ ЛИ БИТИ ИЗБОРА САСВИМ СВЕЈЕДНО. ДЕФИНИТИВНО ДОДИК ГУТА КНЕДЛЕ АЛИ НИШТА НЕ СМИЈЕ ОД ЛУКАЧА.ЛУКАЧ ЈЕ ПОКАЗАО СВОЈ НИВО НЕОБРАЗОВАЊА,НЕКУЛТУРЕ И НЕДОСТОЈНОСТ ФУНКЦИЈЕ КОЈУ ОБАВЉА.

Name

Ре кими

03.07.2018 13:17

Јбт ко се све бави политиком! Жена једва и чита оно што је написано, а тек што је није у стању да нешто самостално артикулише. Значи, олош најстрашнији!

Name

СРАМОТА

03.07.2018 12:45

ПА ЗАР И ТИ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лако је неписмене замајавати

03.07.2018 12:56

Постојање основа сумње није никаква квалификација.Да су рекли да је убијен или да је изврсио самоубиство,то би била квалификација овог дела.Онако како су га квалификовали припадници МУП-а и патолог Зељко Каран.Анкетни одбор је само утврдио да полиција и патолог нису професионално одрадили свој посао и квалификовали ово дело као "задес" или слуцајно страдање (самоубиство).После заврсеног посла анкетног одбора и испитивања свих који су уцествовали у овом слуцају,имају апсолутно право да казу да тај слуцај није задес,него да постоји ОСНОВ СУМЊЕ,да је младиц убијен.Сто даље треба да доведе до оставки и смене свих који су уцествовали у томе и њихово даље процесуирање и испитивање у тузиластву.Јер ако полиција и патолог не могу да разликују убиство од слуцајног пада,онда су неспособни за тако одговорне позиције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

разуменко

03.07.2018 13:24

да, право кривично, омогућило је Анкетном одбору НС да утврди основ сумње. НСРС се мора изјаснити по одрађеном задатку. Дебил Чубриловић, уништавач жељезница и путева, је само срамотни давни бабин испљувак, а слиједе га тупко Вишковић, љигавац медо арканодупелизало Стевандић. народ у суботу међеде треба истјерати на виђело дана као што је то синоћ народни посланик ШУКАЛО из јазбине извукао оног јазавчара...

Name

Ре Лако је неписмене замајавати

03.07.2018 13:45

Браво за коментар! Нажалост, након година (и деценија!) манипулисања испали смо и необразовани, и заглупљени, и морално отупјели, и безосјећајни, огорчени и острвљени... шта све не. Овдје се просјечан човјек обично диви оном који га највише гази, не би тај био главни да није најјачи и највјештији, а разумног и умјереног сматра слабићем. Убисмо се од позивања на слободарску традицију, а нема ко није о нас ноге обрисао, од нивоа „локала“ до „националних вођа“...

Name

поп

03.07.2018 13:14

Дабогда и ти папче исто доживио

ОДГОВОРИТЕ
Name

носоња

03.07.2018 13:26

Па геје је сад она реценица задесна смрт и тај сруцњак илиц КРИМИНАЛИСТИЦКА ВЕРЗИЈА ЈЕ НЕСПОРНА ДА ЈЕ ИЗВСИО ПРОВАЛУ КУЦУ ИЗАСО ОТИСАО У РИЈЕКУ УТОПИО СЕ увидјај провале није врсен а тако несто прицати, он се разумије у криминалистику као мара У КРИВ К ,,,,, а тек о увидју сви пропали инспектори то фамозно специјално тузиластво нека казу податк о раду колико је просло оптузница и пресудјено по њиховим извјестајима ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаха

03.07.2018 13:45

У скупштину се залијепио опанак са краватом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сан

03.07.2018 13:46

Сви ви који сте против анкетниг одбора треба да се стидити, бездусници.Доцете и ви Богу на истину...Онда цете да осјетите правду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јкј

03.07.2018 14:22

Како не знате одлуку Тузиластва. Па питајте их. Наравно да нецете ви звати, зваце их Тегелтија Милан. Нисте га дзаба гурали у врх правосудја. Преко њега то све питајте Лепира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дррр мррр

03.07.2018 14:34

То је тај ДНС циницни гори су од СНСД-а

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анна

03.07.2018 18:10

Ријеч је ријеч рече Павић Додику у присуству Лукача

Name

Глас

03.07.2018 16:22

Цубриловиц “Сауцесник у убиству,нецовјек,сљам и издајник”.Ако сам ста заборавио,слободно ме додајте!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херцеговац

03.07.2018 16:33

Ако је "господин" Чубриловић видио слике са обдукције јасно му је да не постоји основ сумње, него хладнокрвно убиство. И он се као и остали из власти боји за своју позицију и да ће неко питати за његов криминал на претходним функцијама и зато грчевито брани тужилаштво и полицију који не раде ништа да то испитају. Правда за Давида!

ОДГОВОРИТЕ
Name

X

04.07.2018 06:13

А има ли ико од новинара који су слусали овог лика да га пита да ли нормално да гост на сједници пријети посланику и затим га изводи напоље да се обрацуна?И засто овај лик није одмах звао обезбједјење ?

ОДГОВОРИТЕ