Трговачки ланци потпуно нестају

У центрима америчких и британских градова затварају се мали дућани, а велики трговачки ланци банкротирају.

Свијет 01.07.2018 | 12:42
Трговачки ланци потпуно нестају
Приградски шопинг центри се празне, а нервоза се такође шири међу трговачким ланцима у ЕУ.

Један од главних разлога кризе је 'учинак Амазона' – е-трговина прождире шопинг какав смо до сада познавали

До краја године традиционални амерички трговачки ланци Сеарс, Wаллгреен и Гап затвориће 11.000 продајних места. Затварање трговина најавили су ЈЦ Пеннy и некада највећа робна кућа на свету Мацy'с. Само је прошле године у САД банкротирало десет малопродајних ланаца, преноиси Тпортал.

Банкротом је завршена игра и за краља класичних дечјих играчака Тоyс'Р'Ус са 1.600 продајних места и 64.000 запослених. Прошле године у Америци је без посла у малопродаји остало 89.000 продавача, а предвиђа се да ће се до краја 2018. затворити 9,8 милиона квадратних метара трговачког простора.

У Уједињеном Краљевству лани је такође затворено рекордних 5.800 трговина, а британски Центар за истраживање малопродаје предвиђа да ће их се до истека 2018. затворити још 10.000.

У америчким и британским Илицама, њиховим Цветним трговима и Wестгате-овима све више излога зјапи сабласно празно.

У некадашње крцате шопинг зоне усељавају дућани типа 'све по један долар или фунту', али и ти суперјефтини ланци боре се за купца.

Док Америка проживљава 'малопродајну апокалипсу', а у Британији говоре о 'крају трговачких зона' у градским средиштима, нервоза се такође шири међу трговачким ланцима у ЕУ, па и познати немачки Карстадт проживљава праву агонију.

Трговце у чврстим трговинама од цигле, стакла и челика сустиже 'учинак Амазона'.

Озбиљна затварања у САД и Британији кренула су почетком ове деценије као резултат онлајн шопинга и е-трговине, међутим мало је ко веровао да ће интернет тако брзо мењати начин куповања на какав смо навикли. Е-трговина у САД расте стопом од неверојатних 15 до 20 одсто годишње.

Међутим, е-конкуренција је само један део проблема малопродаје. Америку су задњих деценија премрежили огромни шопинг центри.

Али након велике рецесије број оних који одлазе у центре се, између 2010. и 2013., преполовио. Томе није кумовало само то што су Американци постали штедљивији, већ и велика инфлација шопинг центара.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Дарио

02.07.2018 07:12

Да бог да па да Америка и Британија нестану.

ОДГОВОРИТЕ