Нема продужења ванредног стања

Турски председник и његов савезник у влади, лидер Странке националног покрета Девлет Бахчели сагласили су се да ванредно стање не буде продужено.

Свијет 28.06.2018 | 09:12
Нема продужења ванредног стања
То стање, иначе, истиче у јулу.

Ванредно стање у Турској уведено је после покушаја државног удара у јулу 2016. године и од тада је продужавано на свака три месеца, пренела је агенција Ројтерс.

Ердоган је, уочи избора 24. јуна, обећао да ће укинути ванредно стање ако на њима победи.

Ердоган је освојио 53 одсто гласова на председничким изборима, продуживши тако своју владавину до 2023. године, али са новим, широким овлашћењима, што су Турци подржали на референдуму прошле године.

Ванредно стање је омогућавало Ердогану и влади да заобидју парламент у доношењу нових закона и да не поштују права и слободе.

Ердоган је истакао да је ванредно стање неопходно да би се земља заштитила од безбедносних претњи, медјутим критичари сматрају да је то шефу државе послужило да се обрачуна са дисидентима.

Извор: Тањуг

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

султан

28.06.2018 09:41

Што би продужавао. Ердо је сад бог и батина. Нови устав је ступио на снагу гдје је све у рукама председника. Апсолутизам и култ лицности на дјелу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са стране

28.06.2018 13:33

Не волим такве лидере, нити такве режиме. Ипак, Турке је у овај радикализам одгурнула ЕУ. Лицемерјем и двоструким стандардима.