Треба радника за рјешавање жалби

Босна и Херцеговина рекордер је у региону када су у питању жалбе на поступке јавних набавки, који врло често трају и дуже од годину, али и по броју чланова комисије који то рјешавају.

Босна и Херцеговина 27.06.2018 | 08:48
Треба радника за рјешавање жалби
Канцеларија за разматрање жалби има укупно 17 чланова у три филијале, док рецимо Србија, која има приближан број жалби, има девет чланова комисије, исто као и Хрватска, док у Црној Гори по жалбама на тендере одлучује седам чланова.

Када је у питању број жалби, према доступним извјештајима БиХ је рекордер са 2.901 жалбом у току прошле године, а одмах иза ње је Србија са 2.728 одлука.

У Србији посљедњи доступан извјештај је онај за 2015. годину, док је у Хрватској и Црној Гори онај за 2016, када су у раду имали 1.285, односно 1.310 жалби на поступке јавних набавки.

Иако има највећи број чланова, Канцеларија за разматрање жалби у извјештају за 2017. годину навела је да им недостаје радника, те да све службе послове обављају са смањеним капацитетима.

"С обзиром на то да је највећи проблем за извршавање задатака недовољна кадровска попуњеност овог органа, неопходно је попуњавање радних мјеста, али средства која су додијељена пројекцијом буџета за 2018. годину нису довољна за успостављање адекватне организационе структуре", наводи се у извјештају о раду Канцеларије за разматрање жалби за 2017. годину, а који ће се наћи на предстојећој сједници Представничког дома парламента БиХ.

Прошле године Канцеларија за разматрање жалби, имала је буџет од 2,2 милиона КМ, од чега је на плате отишло 1.578.940 КМ, а на материјалне трошкове мало мање од 500.000 КМ. Укупни приходи ове канцеларије били су 1.390.5545 КМ, од чега се на накнаде за покретање жалбеног поступка односи 1,2 милиона КМ.

Према оцјени многих, жалбе на јавне набавке највећи су проблем с обзиром на то да се поједине набавке годинама одуговлаче, а систем жалбе врло често злоупотребљава. У протеклом времену бројни су примјери злоупотреба жалбе, а најдрастичнији можда када су у питању пасоши или набавка опреме за дигитализацију, јер су ти поступци трајали дуже од годину дана.

"Канцеларија за разматрање жалби углавном поштује рокове у којима одлучује и тачно је да имамо највећи број чланова, међутим највећи проблем је у томе што ми имамо филијале, а онда свака филијала има свог извјестиоца који има своја тумачења. Практично по истим стварима имамо различита рјешења, што ствара правну несигурност и једна комисија заузме један став, а друга други и онда не знате шта је исправно", рекао је Игор Вукајловић из Удружења грађана "Тендер".

Када су у питању злоупотребе, Вукајловић каже да постоје случајеви гдје неки актуелни добављач који већ ради с неком институцијом и предузећем намјерно продужава поступак јавне набавке јер је њему у интересу да што дуже та институција или јавно предузеће не изабере новог добављача.

(Независне новине)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Игор

27.06.2018 07:37

Дрзавни пос'о.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Укочени точак

27.06.2018 08:27

Прво је што треба урадити приватизовати све што се може из државног сектора, али да ти приватници нису монополисти. Ставити све на тржиште. Умјесто да примају још људи треба их све распустити. Неефикасни су до бола. Основати једно предузеће које ће набављати најјефтиније и најквалитетније робе на тржишту за државне институције. За ту своју услугу нека узимају провизију од 3-5% провизије. И готово. Међутим некима је циљ да се крију у овом муљу који су сами замутили. А ми им пуштамо. Доооокле вишше.