Већи ангажман САД на Балкану

САД повећавају ангажман на Западном Балкану, поручио је помоћник америчког државног секретара Вес Мичел на претресу у Сенату о америчкој политици у Европи.

Свијет 26.06.2018 | 21:19
Већи ангажман САД на Балкану
"Кроз активну америчку дипломатију и блиску сарадњу са Европском унијом, подржали смо визионарске лидере (грчког) премијера Ципраса и (македонског) премијера Заева у постизању историјског успеха у спору две земље око имена. Интентизивирали смо комуникацију са Србијом и Косовом. Промовишемо и реформе у Босни и Херцеговини", рекао је Мичел у обраћању члановима Пододбора за Европу и регионалну безбедносну сарадњу, Спољнополитичког одбора Сената.

Мичел је рекао да је забринут због тренутних протеста у Грчкој и Македонији и потенцијалног руског мешања после решавања деценијског спора око имена између две земље, преноси Глас Америке.

"Забринут сам због протеста и потенцијалног руског мешања. То смо видели у Црној Гори, руски предстравници су давали претеће изајаве и мислим да у Македонији има шансе да Руси покушају да се умешају. Радимо на јачању македонских институција, имамо одличну безбедносну сарадњу. Уз то, познате су нам и руске методе. Очекујемо да се формалне процедуре у Грчкој и Македонији заврше и да НАТО упути позив за чланство Северној Македонији на самиту у јулу", рекао је Мичел.

Он је изразио наду да ће ЕУ отворити преговоре о чланству, мада је то, додао је, сад мање вероватно него са НАТО.

"У дневном смо контакту са ЕУ, посебно Француском која има одређене резерве, али сам ја оптимиста и очекујем да ће то утицати на цео регион", рекао је Мичал.

Амерички дипломата истакао је и да Вашингтон утврђује дугорочну стратегију за снажење америчког присуства у источном Медитерану.

"Радимо на томе да Грчка буде ослонац стабилности у Медитерану и Западном Балкану", рекао је Мичел.

Такође је оценио да је Европа данас поново "позорница" озбиљних стратешких надметања и да се суочава са притисцима на више фронтова - стратешким кампањама Русије и Кине, рекордним таласима миграната, иранским амбицијама у источном Медитерану и кризом поверења у европске институције.

"И Русија и Кина желе да сломе Запад: Русија жели да га подели, а Кина да га потисне. Нарочито су агресивни у централној и источној Европи. Наш први приоритет је да сузбијемо руску агресију", рекао је Мичел и додао да је "у протеклим годинама, реваншистички Кремљ покушао да насилно прекроји границе, застрашивао и нападао суседе, покренуо кампању ширења дезинформација и сајбер кампању против запада и гомилао војне снаге на западним границама", преноси Глас Америке.

"Желимо боље односе са Русијом. Међутим, то може да се догоди само ако Русија заустави своје агресивно понашање. Нећемо угрожавати наше принципе или савезнике", нагласио је Вес Мичел.

Он је говорио и о предстојећој посети Трамповог саветника за безбедност Џона Болтона Москви, где би са руским председником Владимиром Путином требало да разговара о потенцијалном сусрету са Трампом.

Мичел сматра да то није лоша порука европским савезницама.

"Европске земље траже од САД да не буду толико непријатељски настројене према Русији. И оне сматрају да траба успоставити баланс у областима у којима постоји заједнички интерес. Наше поруке су јасне: да Русија мора да промени приступ у Сирији, Украјини и да се не меша у наше изборе", закључио је Мичел.

(Тањуг)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

ку клуx клан

26.06.2018 19:24

Плодови Бајине спољне политике, а по уставу и дејтонском мировном споразуму, спољни послови су у стриктној надлежности предсједништва БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сваста

26.06.2018 19:38

Дјаво вас носио гдје год сте ви уплели своје прсте остала је пустос.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јој

26.06.2018 19:58

Овај је исти као нас предсједник.Привидају му се непријатељи и тамо гдје их нема.Посто их нема онда их измисли.Ту је Миле мајстор могли би му скинути санкције и укљуцити га да заједно раде.Исти су..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.06.2018 22:16

А Зар нас преседником није у прави врацају СЕ зликовци у помоц домацим сликовцима

Name

ВИТИЛИГО

27.06.2018 05:52

Да али је он представник највеће војне и економсаке силе а НАШ КРЕПО....

Name

Родјо

26.06.2018 22:14

Попусили у украјини на криму у сирији сад СЕ врацају на сигурно хер имају подрску домаци издајника у македонији Зајев у србији имају Вуцица у босну сзп то је истина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

27.06.2018 03:47

Значи једино ви Амери имате право да забадате нос где хоћете и нико више, е па кад је тако пушите мало туки

ОДГОВОРИТЕ
Name

разумио

27.06.2018 04:46

Бајо, цувај нас од Амера, Британаца и осталих непријатеља који те финанцирају кредитима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

27.06.2018 07:25

Дали је ово могуће ,они причају о агресији Русије ,па она је само пет процената њихове

ОДГОВОРИТЕ