Сумњиве набавке МУП-а Српске

Истраживања о јавним набавкама у Републици Српској показала су да је укупан износ набавки које нису законске већи од 15 милиона. У цифру спада и МУП Српске који је спорним набавкама униформи, али и спецификацијама за набавку паштета више пута прекршио Закон о јавним набавкама. Ипак, ревизорски извјештај је све те набавке оцијенио позитивним.

Република Српска 24.06.2018 | 21:30
Сумњиве набавке МУП-а Српске
Јавне набавке МУП-а Српске у ревизорском извјештају оцијењене су позитивно са јасном назнаком да нису утврђена одступања у примјени Закона о јавним набавкама. Међутим, у извјештају се не помиње спорна набавка униформи, о чему је БН телевизија раније извјештавала, а која је наилазила на бројне критике. Апсурдно је, тврде стручњаци, да то ипак није спријечило службу за ревизију Републике Српске да да позитивну оцјену.

„Ми смо у тој набавци утврдили низ неправилности, квалификације понуђача које су биле дефинисане да протежирају једног понуђача, техничке карактеристике предмета набавке, униформе су биле тако скројене да се ради само о једном бренду у свијету који то може да испоштује и самим тим и о једном добављачу“, изјавио је Бојан Ковачевић.

Међутим, МУП Српске није стао ту са сумњивим јавним набавкама. Приликом набавке прехрамбених производа за потребе организационих јединица МУП-а, наведене су јасне спецификације за набавку паштета за које је прописано 97,7 одсто састојака и њихов удио у паштети. Тиме је, тврде у удружењу грађана „Тендер“, јасно прекршен Закон о јавним набавкама.

„Види се да се алудира на једну паштету, а знамо да је у Закону о јавним набавкама забрањено упућивати на једног понуђача. Оно што је још занимљиво је да траже да та паштета мора имати удио шећера 0,30%, те не знам о каквом се то квалитету говори“, каже Игор Вукајловић из Удружења грађана „Тендер“.

То је један доказ злоупотребе Закона о јавним набавкама гдје поново нико неће одговарати за учињене пропусте, поручују из ПДП-а. Једино рјешење за спречавање злоупотребе закона и кажњавање оних који га крше је да се сви рачуни јавних предузећа, институција и државних органа јавно објаве на интернет страницама тих институција.

„То укључује и уговоре и јавне набавке што то би био добар начин да се спријече манипулације у тој области, те потенцијално коруптивне радње и расипања народног новца“, сматра предсједник Економског савјета ПДП-а Јелена Тривић.

Истраживања су показала да су у првих пет мјесеци ове године 173 уговорна органа на нивоу БиХ кроз 1.698 поступака јавне набавке потрошила више од 815 милиона марака, што је повећање од 106 милиона у односу на исти период прошле године.



БН ТВ

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Дарио

24.06.2018 19:35

Мафијаска Полиција која цува пљацку,задузивање и власт Милокрада и Секте Снсд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И

24.06.2018 20:30

Носи саховнице плаве боје, лагано прилагобјавање дс миле преведе на своје

Name

Михајло

25.06.2018 04:39

Сто би лопова на овим просторима се оде у полицију, да цувају лопове на власти и са њима пљацкају овај народ.

Name

све

25.06.2018 22:09

Све це се то укинут док Босна удје у Еуропу

Name

неко

24.06.2018 20:09

Што вам смета МУП РС? Смета ли вам и РС? Чини се да.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ццццц

25.06.2018 06:56

Смета лоповлук гдје год да је.

Name

Ре неко

25.06.2018 15:57

Да . Сметају појединци који га уништавају на челу са Лукачев , оличен и осталим бандитима.

Name

Ауууу

24.06.2018 23:41

Цовјеце која банда!!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чича Глиша

25.06.2018 15:56

Ма није могуће. МУП ? Ма они само понекад опљачкају банку, не све само стране. То је родољубље на неки начин. Они исто тако растурају дрогу, тај новац некако пуни буџет, ваљда.

ОДГОВОРИТЕ