Прича: Као кратко ћебе...

И то на минус 15. Толико су Белгијанци непријатни и незгодни.

Фудбал 23.06.2018 | 23:20
Прича: Као кратко ћебе...
Ако се за неку репрезентацију на овом шампионату света може рећи да је незгодна као кратко ћебе на минус 15, онда је то дефинитивно Белгија. Како год да се покријете, негде сте голи. А то Црвени ђаволи користе обилато баш у складу са својим надимком.

У то је последњи могао да се увери Тунис. Пре тога је то на својој кожи осетила Панама. Нису то екипе врхунског реномеа, али играли су и на папиру много јачи тимови против сличних противника - па нису били овако убедљиви као Белгија.

На овој утакмици Белгија је постигла највише голова у историји свог учешћа на Мундијалима - пет. Ранији рекорд је био четири гола која су дали против Енглеске 1954. године у ремију од 4:4, као и 1986. у победи над Совјетским Савезом од 4:3. 

Толико је Белгија добра у Русији на прва два меча! Мало могу да их брину два примљена гола, али ово је тим који игра на гол више, а не гол примљен мање.

Мало ко је то могао да очекује, али ово је тим који зада игра најбољи фудбал. Видећемо Мексико данас, али од Шпаније, Немачке, Бразила, Аргентине, Енглеске, Француске па надаље нисмо видели овако течну и бруталну игру као код Белгијанаца. Дуел против Енглеске ће бити први прави испит, али сада можемо да констатујемо да су Белгијанци тим који је до сада показао најлепшавију игру. За уживање.

Некако, делују као добро уигран тим из Премијер лиге. Са стилом игре Манчестер Ситија. Није ни чудо што је тако када су у тиму асови са Острва попут Едена Азара (Челси), Ромелуа Лукакуа (Манчестер Јунајтед), Кевина Де Брујнеа (Манчестер Сити), Тиба Куртое (Челси). Па на све додате Тобија Алдервајрелда из Тотенхема, па Мишија Батшуаија из Челсија, па Дриса Мертенса из Наполија, Јаника Караска, доскоршањег играча Атлетико Мадрида... Да не набрајамо сада цео тим уз селектора Роберта  Мартинеза који је такође радио у Премијер лиги.

Буквално да се најежите. И што је најбоље од свега, то није само на попиру, то се види на терену. Играју атрактиван, брз, једноставан фудбал. Бруталан, ако смемо да приметимо. Са много додавања у простор и креације у последњој трећини. Постоји идеја, зна се шта је чији посао, а талента има толико да једноставно мора да дође на наплату.

Најчешће улогу благајника у тој наплати има Ромелу Лукаку. Стелац два гола против Туниса и два против Панаме. Изједначен је на врху листе стрелаца са Кристијаном Роналдом са по четири дата гола.

Лукаку је са два гола на овом мечу стигао до свог петог гола за Белгију на Мундијалима (дао један 2014.) и тако се изједначио са МаркомВилмотсом који је у каријери дао исто толико на Мундијалима. Такође, ас Манчестер Јунајтеда је успео да постане први играч који је дао по минимум два гола на две или више утакмица заредом. То није никоме успело још од  Дијега Арманда Марадоне 1986. године!

Да би Лукаку могао овако да малтретира противничке голмане мора да има иза себе добре пакере. А он има машине од играча.

Еден Азар је директно умешан у 23 гола када се рачуна последњи 21 меч белгијске репрезентације. Дао је 11 голова и асистирао је за још 13. Спектакуларан скор и показатељ колико је заправо добар фудбалер. Мозак је целе екипе, играч који лагано ствара шансе и за себе и за саиграче.

Још један битан податак - на четири од пет голова Белгије виђене су асистенције и то су учинили све различити играчи - Мертенс, Меније, Алдервајрелд и Тилеманс. Толика је резерва Белгијанаца да магични Кевин Де Брујне није морао да “троши” свој арсенал. Са друге стране, имамо Батшуајиа који уђе и само је питање када ће да постигне гол. Толико лопти је добијао да је мора да га да.

Колико је Белгија заправо добра на Светским првенствима говори и податак да Црвени ђаволи нису изгубили меч у групној фази Светског првенства од 1994. године на овамо. Тачније, 11 везаних утакмица не знају за пораз. На четири шампионата рачунајући и овај имали су пет ремија и шест пораза.

У стилу из наслова - да се најежиш!

П.С: Ко се сећа (одличног) Раџе Најнголана који није ни позван?

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар