Протест опет на улицама Скопља

Протест због договора са Атином о новом називу Македоније поново је вечерас одржан испред зграде Собрања у Скопљу у организацији групе грађана "Млади за Македонију".

Регион 23.06.2018 | 22:18
Протест опет на улицама Скопља
Грађани су на протесту поручили да не желе да живе у Сјеверној Македонији, те да је име њихове државе Република Македонија.

"Не прихватамо договор који крши наша права. Борићемо се сваког дана демократски и достојанствено све док не добијемо битку", поручила је окупљенима 18-годишња Клементина Марковска из Тетова.

Протесту се придружила и навијачка група "Комите", која је испред зграде парламента дошла организовано са запаљеним бакљама.

Протест је започео молитвом и македонском химном, а као и предходних дана и вечерашње окупљање одвија се уз патриотске пјесме, транспаретне и вијорење македонских застава.

Испред Собрања је примјетно појачано полицијско присуство.

Министри спољних послова Македоније и Грчке Никола Димитров и Никос Козијас потписали су 17. јуна споразум о рјешавању македонско-грчког спора о имену и стратешком партнерству између двије земље.

Према том договору бивша југословенска република ће постати Република Сјеверна Македонија.

Македонско Собрање средином седмице ратификовало је споразум и о томе обавијестило Грчку, која ће у понедјељак извјестити ЕУ и НАТО о уклоњеним препрекама које су стајале на путу евроатланских интеграција Македоније.

За коначну примјену споразума неоходан је референдум и промјена Устава.

Медији јављају да ће влада у Скопљу до 20. јула расписати референдум на коме грађани треба да се изјасне да ли желе промјену садашњег имена у Републику Северну Македонију.

Референдум би требало да буде одржан 9. или 16. септембра.

Македонија се нада да ће наредне седмице добити датум за отпочињање преговора са ЕУ, а 11. јула позив за чланство у НАТО.

(Агенције) 

Коментари / 0

Оставите коментар