Куће срушене, а нема накнаде

Нови проблеми у Прњавору око изградње ауто-пута. Мјештанима на крају Улице Живојина Прерадовића срушени су помоћни и стамбени објекти, иако, кажу нису добили адекватну накнаду за пресељење.

Република Српска 23.06.2018 | 16:34
Куће срушене, а нема накнаде
Сретомир Врховац је остао без куће и радионице. Све је срушено због изградње ауто-пута. Цијели случај је још пред општинским судом. Међутим, то надлежним није сметало да крену са рушењем. Сретомир каже да се све ради на силу и да надокнада која им је понуђена није адекватна. Одлука за експропријацију земљишта породице Врховац објављена је  крајем децембра 2016. године у Службеном гласнику.

"Имали смо читаву 2017. годину и нико није дошао овдје да нас обавијести о свим нашим проблемима. Сад све иде на силу. Докле ће овако ићи, видјећемо'', каже Сретомир Врховац из Прњавора.

Исти проблеми са експропријацијом земљишта има и Чедомир Врховац. Све је кажу требало ријешити прије двије – три године, а не сада када треба да се заврши ауто-пут.

''Ево насилно улазе и руше. Нису платили. Постоји некаква понуда која није правична. Не знам гдје ово све иде'', прича Чедомир Врховац.

У истој ситуацији је и Недељко Маринковић.  Није му регулисана надокнада за помоћне објекте који требају бити срушени.

''Они траже смјештаје за људе који нису адекватни, а ово неће да плате. Код мене дио посједа хоће да руше а дио да остане, с тим да немам улаза у своје посјед'', каже Недељко Маринковић.

''Сад то хоће све по кратком поступку. Хоће људе да измјесте, а нису уплатитили, ни ријешили ништа. Нико није против градње ауто-пута. Свима нам то треба, али требало је благовремено ово рјешавати,  они су имали двије, три године, а држали су људе на квачилу", поручује Момир Југховић.

У предузећу ''Ауто-путеви РС''  које је надлежно за изградњу ауто-пута данас без коментара. Директор Душан Топић није одговарао на телефонске позиве.

(БН)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Ре ,

23.06.2018 14:58

Узети адвоката,и дати на европски суд ,само они це ресити то у најкрацем року и све троскобе сносити,проклете банде:додијале су целом свијету ста мисле да су они русе убијају ,ста не раде,да цовјек излуди .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре ре

23.06.2018 17:50

Немас појма о цему се ради зато сути

Name

ре

23.06.2018 18:05

Хоце људи милионе за куце зато боље сути

Name

Гласац

23.06.2018 18:49

Гласали смо против СДС а на локалним изборима обецали нам ови бице боље И оно боље за ове преваранте. Порусили нам куце и никоме ниста. Моји неце никада висе гласати за СНСД. Сад смо сви за СДС

Name

ре

23.06.2018 19:28

То нама наса борба дала....

Name

ккк

24.06.2018 06:28

Закон је јасан, накнада треба да буде у висини трзисне вриједности непокретности!Ови људи су од стране адвоката заведени и тразе милионске износе за своје куце! Могу добити накнаду у висини да могу купити исту или слицну некретнину на другом мјесту,а не да екпропријацијом рјесавају треце кољено на рацун народа и дрзаве.

Name

XxР

24.06.2018 06:31

Ре супер коментар,треба неко савјет дати људима да знају пут даље.

Name

Опсте добро

24.06.2018 07:15

Номојте лупати глупости. Ниста се не ради мимо закона који је јасан. Када се врси експропријација земљиста инвеститор је дузан да изврси процјену вриједности некретнине која је предмет експропријације. Ако је трзисна цијена некретнине мања од опстинске онда инвеститор исплацује опстинску цијену. И тако је у 99,99% слуцајева. И то је ок, када се одузима лицна имовина треба да се плати несто веца цијена. Ако власник мисли да је опстинска цијена мања од трзисне има слободу да тузи али то не одлазе изузимање некретнине. Некретнина се свакако одузима а ако суд казе да понудјена одстета треба да буде веца онда се исплацује веца цијена. Коме год буде одузета земља добице у сваком слуцају веси новца него сто би добио да продаје некретнину. Земљу која је прогласена рудним подруцјем у опстини Станари одузима се уз одстету од 4500 км за 1000 м2 земљиста а на тој локацији цијена земљиста је била од 500 до максимум 1000 км за 1000м2. Једино сто мозе бити спорно у овом слуцају је тај прилазни пут а и то су законски дузни ријесити или изврсити експропријацију комплетне некретнине. Тај закон је и донесен да појединци не би могли да заустављају пројекте од опстег интереса какав је аутопут због 1000м2 земље или старе супе а то је била редовна појава када се градио аутопут Бањалука - Градиска. 100 метара пута ураде и онда се стане са градњом јер појединац не дозвољава да му посијеку сасусену сљиву. Сто се мене тице овај закон треба да буде јос и дорадјен на нацин да се по аутоматизму одузимају сви путеви у приватном власниству јер је много људи испарцелисало ливаде и продало плацеве а пут укњизили на себе па сада ударају сине и недозовљавају људима корисцење путева или асфалтирање.

Name

Ре ре

24.06.2018 08:54

Ти стварно ниси нормалан ако тако мислис, хоце људи милионе за куце и ста је ту спорно ?, и да је тако а није. Резим и диктатура оце да управља на свим могуцим мјестима.Нека адекватно плате или одустану од приватне имовине јер да су људи паметнији па предају све на ЕУ суд сви би добили пресуде јер приватност појединца у ЕУ је светиња, ал нас народ је затуцан,страхује како то све иде и онда насилна власт ради ста и како оце. Јадно и залосно.

Name

Дно дна

23.06.2018 16:04

Само европски судови могу застити приватну имовину Коју нам узимају тајкуни И профитери који у све себе уградјују. Све ТРЕБА прије октобра . А послије њих потоп

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

23.06.2018 19:13

Каубојски резим, с тим да и у доба Дивљег запада приватна имовина је била светиња.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Озрен

23.06.2018 21:15

Заборављас да смо имали комунизам,када је приватна имовина постајала имовина ,,политицких комесара,,.Сада њихова дјеца и унуци ,,ни криви ни дузни,,узивају у тој имовини.Има тога колико хоцес,они то нај висе коце.

Name

Зворницанин

24.06.2018 02:15

Ре дно дна . Какви европски судови да би досао до њих морас прво проци кроз судове БиХ а знамо како ти судови раде односно н раде па тек онда у Стразбург видјели смо како пролази породица Вулиц

Name

Циле

24.06.2018 08:54

Нисам из Прњавора,али туда цесто пролазим.Имам бицикл у ауту,па када имам времена волим да се провозам дијелом ауто пута који је у изградњи.Утисак је да се писе само о негативним слуцајевима,а позитива далеко надмасује.Бас сто се тице Прњавора добили су фине надвозњаке и подвозњаке.И прикљуцне путеве.Све асфлтирано,цак и тамо гдје никада није било асфалта.Бас је фин надвозњак код скретања за Галипоље и приступни путеви.Све асфалтирано.Сљедеци надвозњак на путу према БЛ,прије улаза у Лисњу је у изградњи.С горње стране ауто-пута има само једна куца!! Да ли јос имају негдје неке друге које се не виде?Мозда.Ово наводим,јер смо неки дан слусали граданина из Друговица,који се зали да нема приступни пут.Не мозе се свима удовољити и неки једноставно морају бити незадовољни.И ја би био да сам тамо и да ми несто не одговара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

24.06.2018 15:13

Сви би ми пара на гу..ве.Закона се мора постоват .