Прича: Меси - "ванземаљац" приземљен!

Разбијен је "мит" о Лионелу Месију као ванземаљцу. Он је тек човек од крви и меса. И игра са много мање жара и енергије за своју земљу од Кристијана Роналда. И попут већине Аргентинаца не уме да губи.  Ни плећа једног од најбољих нису довољно јака! Ужасно је тешко било шта смислено рећи што би могло да оправда представу Аргентине. Једноставно, такве речи не постоје – Хрвати су их одучили од фудбала и вероватно угасили и последњу наду ‘Гаучоса’ да се нађу у осмини финала.

Фудбал 23.06.2018 | 00:05
Прича: Меси - "ванземаљац" приземљен!
Лионел Меси је несумњиво један од највештијих играча са објектом који воли неколико милијарди људи на планети, а готово сви припадници људског рода су га бар једном држали у рукама или га шутнули. Меси уме све са лоптом, осим када обуче дрес репрезентације Аргентине.

Осим што су Лука Модрић, Иван Ракитић и друштво одржали час фудбала Аргентини и целом свету у четвртак увече у Нижњем, успешно су разбили и мит о Месију као "ванземаљцу". Не. Није ванземаљац. Човек је од крви и меса. Чак и више него што су многи мислили. Има све слабости које било ког човека могу да дотакну. Поготово психичке.

"Меси је за Барселону дао све, Барселони је доносио трофеје, а нама је доносио само бол и тугу", рекао је један навијач аргентинске репрезентације за АФП на препуном тргу у Буенос Ајресу у четвртак у раним поподневним часовима (по тамошњем времену).

Гомила уплаканих лица девојака, жена, младића, зрелих мушкараца. Фудбал је у Аргентини... па готово све. 

"Одавно нас неко није овако понизио и сад зависимо од Нигерије...", једва је цедио кроз зубе младић трудећи се да не заплаче.

Лео Меси је пао на сваком плану. Погледајте само тренутак када су се интонирале химне пред утакмицу Хрватска - Аргентина. Упоредите понашање Месија док се свира химна његове земље и како то ради Кристијано Роналдо док се са разгласа чује химна Португала. Меси спусти главу, а Роналду се виде гласне жице, као да ће да му пукну сваког трена!

"Меси је јако добар, али када игра поред врхунских играча. Кога бисте изабрали између Роналда и њега у нормалном тиму? Не видим вођу репрезентације, влада анархија... Видим екипу која је изгубљена", оценио је тренер Атлетико Мадрида, Аргентинац Дијего Симеоне.

Меси би да буде вођа Аргентине али не уме. Нема сумње да би и он желео да се окити неким вредним трофејом док носи плаво-бели дрес, да се докаже нацији која га гледао као у... па, добро, не као у Дијега Марадону. И неће никад у њега гледати као у Марадону. И тај "крст" ће Меси морати да носи.

Ниси довољно добар за репрезентацију, дечко, повикаше му из Буенос Ајреса и других градова.

Да ли су тачне приче о томе да је он, заправо, тај који се пита ко ће да игра, ко може у репрезентацију? Можда и јесу (сад сви све знају и кога Меси воли и са ким је у свађи...). Можда се он стварно пита за све. Ако је тако онда је потоп Аргентине логична последица.

Код Аргентинаца "лети перје" и праве се резови
 
А и ако се не пита, онда је селектор Хорхе Сампаоли тек обична "паљевина" и никакав тренер, који је погрешио у сваком кораку око припремања тима и игре за меч против Хрватске. Припремања? Хм, делује као и да није припремао.

Одлучио је да игра са три човека позади, али остављен је простор који није није покривао. Чак се и легендарни Хавијер Маскерано, који је био феноменалан на Светском првенству у Бразилу, потпуно погубио и пружио једну од најлошијих игара у дресу Аргентине.

Ту долазимо до Месија, наравно. Оно његово "прцкање" лопте у тиму Барселоне је феноменалном најчешће ефикасно. У Барселони. Када има поред себе Инијесту, некада Ћавија Ернандеза, када је имао Нејмара, сада Паулиња и Суареза. 

Такво "прцкање" не може да му прође у аргентинској репрезентацији, јер тим изгледа као да се окупио јуче на аеродрому, па као: "Ај, идемо да одиграмо фуцу ту у крају, неки Хрвати хоће против нас".

Меси је показао и да је психички врло слаб. Није вођа, не уме да буде вођа на терену. Упоредите само њега и Роналда. Роналдо ВУЧЕ целу португалску репрезентацију са играчима сличног квалитета као у аргентинској. Роналдо кида, гризе, трчи, скаче... 

А Меси, попут дечачића коме су одузели лопту, спушта главу и нос и чека да му опет донесу лопту. 

Ону празнину између одбране и везног реда, коју је Сампаоли пренебребнуо, није имао ко да попуни. Селектор Аргентине је са саучесником Месијем "пуцао" у уморне ноге Енца Переза и Хавијера Маскерана, који су били остављени на милост и немилост растрчаним Хрватима.  

Попут увређене тинејџерке, Меси је показао да је "мали" и по томе што није пришао да честита хрватским фубалерима, свом саиграчу из Барселоне Ивану Ракитићу (чак није ни зауставио игру кад је Ракитић лежао на трави повређен!), а није се ни зауставио у микс зони да одговара на питања новинара.

Тачно је да је и Роналдо имао лоше дане у дресу Португала (Европско првебнство 2008. и 2010, није се прославио ни на претходном Мундијалу у Бразилу), али је поента да Португалац преузима ризик на себе, па и кад га не иде, тражи лопту, не крије се. 

Где је био Меси?

Одговор се можда крије у његовом карактеру. Али, пре свега, у тиму који је изведен да игра против Аргентине и у систему игре.

"Ово је потпуно погрешан тим", завапио је Симеоне, схватајући куда води меч против Хрватске.

Роналдо, можда, никада није имао такве играче поред себе у Португалу какви су Серхио Сгуеро или Пол Дибала, али истина је и да Португалац никада није играо у ПОТПУНО ДИСФУНЦИОНАЛНОМ тиму као Меси у четвртак увече.

Има ли Меси у себи ту црту генија да извуче тим из провалије?

Неуспех Аргентинаца може се гледати кроз бројне призме – очигледне грешке селектора Хорхеа Сампаолија, позивање играча поприлично упитних квалитета, али немогућност Лионела Месија да партије са клупског пренесе на репрезентативни ниво.

И управо је момак из Росарија тема 98% светских медија јер изнова и изнова потврђује да му у дресу са националним грбом нешто недостаје.

Поређења са великим ривалом Кристијаном Роналдом све су израженија, посебно што је Португалац већ четири пута тресао противничке мреже на Мундијалу и, за разлику од Месија, повукао када је његовом тиму било неопходно.

"Меси је јако добар, али када игра поред врхунских играча. Кога бисте изабрали између Роналда и њега у нормалном тиму? Не видим вођу репрезентације, влада анархија... Видим екипу која је изгубљена", рекао је тренер Атлетико Мадрида Дијего Симеоне.

Иако је сваком ко емоције успе да остави са стране јасно да је слојевитост проблема много већа од "Роналдо је бољи од Месија", три изгубљена финала и слабе представе у великим мечевима боле оне који предност дају Аргентинцу.

Спортски дневник "Оле" у тексту под насловом "Месијева ноћна мора" пише да је "капитен опет био одсутан, играо је лоше, само се појавио на утакмици с које је отишао гледајући у под. С таквим Леом није било шансе за победу".

И тај говор тела је оно што у овом тренутку одваја Роналда од Месија – не ни голови, асистенције, шутеви или слободњаци. У томе су поприлично једнаки, чак Лео има предност у многим сегментима, али ни то није довољно.

"Сви гледају према њему и очекују да све уради сам, али он се угасио, а с њим и репрезентација. Знало се да ова репрезентација на Мундијалу може нешто да направи само ако је њена десетка добра. Међутим, у прве две утакмице је била неприметна. Не подиже поглед с пода, што је недопустиво за било кога, а камоли за вођу екипе. Стално је обореног погледа, а иако је капитен, први је који потпуно потпонуо тим напустио одласком у свлачионицу. Проблем је што његова ноћна мора још није готова".

Оне споменуте призме са почетка текста могу много тога да изокрену, па тако и да ставе у "мртви угао" чињеницу да је Фудбалски савез променио тројицу председника у последње три године, да је једна од најталентованијих генерација уништена жељом да се Дијегу Марадони услуга за све учињено врати селекторском улогом, као и да су његови претходници и наследници били све само не довољно добри за то ужарено место на клупи.

Шира слика ипак заслужује много више од ових неколико редова.

А што се Месија тиче, он ће остати један од најбољих фудбалера свих времена, по мишљењу многих и најбољи јер траје невероватно дуго. Али ће остати и човек којем ће увек "оно нешто" фалити, нешто што је другима важније од осталог.

Ни његова плећа нису била довољно јака да понесу све оно што је било потребно да се до тога дође.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар