СП: Буди Србин као ниједан прије!

Изађи на терен, не калкулиши - победи! Не доказуј патиоризам тиме што ћеш са ножем у зубима јурити шесторицу момака са Шар планине. Буди паметан као што јеси, и као што си био против Костарике.

Фудбал 22.06.2018 | 12:30
СП: Буди Србин као ниједан прије!
"Знаш како се постаје посебан, изађеш на терен кад је тешко и победиш". Парафраза цитата упокојеног великана српског глумишта Небојше Глоговца чује се од мирног Светлогорска до 30 километара удаљеног Каљињинграда. На једној страни су заставама и дресовима наоружани Срби, на другој страни тек по који средовечан Швајцарац за кога је ова утакмица само једна у низу и који не даје пет франка због чињенице да ће момци са Шар планине дати посебну ноту вечерашњем мечу (20 часова).

Чули смо многобројна мишљења о томе како Орлови треба да играју, где је главна снага скоцкане чете Владимира Петковића, али репрезентативци Србије мораће да, пре свега, победе демоне сопствене прошлости и нашег менталитета. Ствар је јасна: тријумфом оверавамо други круг и испуњавамо оно због чега смо дошли на обалу Балтичког мора. Нема калкулација, нема рачуница, нема гледања ка Москви где ће нас чекати нашпановани Бразил...

Та калкулантска црта, завиривање у вишу математику по систему "али ако нам се поклопе остали резултати“ довела нас је до тога да тријумф на Мундијалу чекамо осам година. И пласман на велико такмичење исто толико.

Селекција Младена Крстајића показала је да има нешто што је одваја од претходних. Дозирани безобразлук у сублимацији са фудбалском памећу донео нам је почетни тријумф над Костариком. Сад нам треба оно друго, и већ поменуто у тексту: "Изађи на терен, не калкулиши и постани Србин као ниједан пре. Не доказуј патиоризам тиме што ћеш са ножем у зубима јурити шесторицу момака са Шар планине. Буди паметан као што јеси, и као што си био против Костарике".

Селектор Младен Крстајић припремајући долазак на Мундијал желео је да добије атмосферу поверења и великог заједништа. Новинари у Светлогорску не посећују често камп Орлова, али делује да је бивши штопер Вердера и Шалкеа успео у примарној мисији. Говори и то слика из Самаре када су стартери, на миг капитена Александра Коларова, сачекали резервисте и направили круг радости. Успели су Орлови да направе конекцију са навијачима у Русији, али поред заједништа сада ће им бити потребно нешто више. Без обзира што су Крстајић и момци за сада успели да одтрану туморно ткиво сујете и ега и не дозволе да се српски брод насука о хриди Балтичког мора. Довољно за почетан имплус оптимизма.

Писали смо већ како је овај данашњи меч посебан испит за Младена Крстајића. Једноставно, намериће се на искуснијег тренера, који зна да истакне у први план врлине свог тима. Можда је такав сусрет и био потребан Крстајићу, јер у случају тријумфа више неће нико да га доживљава као тренера почетника. Јер оном коцкарском почетничком срећом не може да се победи ривал који је доживео један пораз у претходна 22 меча.

"Можда ја нисам неки стручњак, али сам се окружио људима који знају. Ми смо стварно тим и верујемо да можемо", истакао је недавно селектор нашег тима.

На папиру Швајцарска је благи фаворит. Али само на папиру. Као што је споменуо Душко Тошић мотивациони фактор је на нашој страни, као и то што постоје елементи игре у којима смо једноставно бољи од Швајцараца. Проста рачуница каже да вечерашњег ривала треба да нападнемо из ваздуха и добијемо битку за Каљињинград.

Имамо Матића, Миливојевића, Миленковића, Тошића, Бранислава Ивановића, Митровића и Сергеја МилинковићСавића. Тешка авиција морала би да донесе неспокој Владимиру Петковићу и натера га да екипу подигне јако високо. Посебно, што са нашпанованим капитеном Коларовом сваки прекид представља пола гола за Орлове. И што лопту Сергеју Милинковићу Савићу у опасној зони можете да исчупате само фауловима. Све су то квалитети на којима може да инсистира Младен Крстајић и чека високо постављене Швајцарце да изкажњава.

О њиховим врлинама нећемо овог пута. Јер зависимо само од себе. Победа нас води у други круг. Само тако треба резоновати. Нема места калкулацијама. Једноставно је и лако: Изађи на терен, зависиш сам од себе, мани се калкулација и погледа ка Бразилу. Ово мора да буде српско време.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион Имагес

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Раинер 1893

22.06.2018 10:55

Момци храбро! Вјерујемо у вас!!! Побједа је наса. С Р Б И ЈА.

ОДГОВОРИТЕ