СП: Мбапе ушао у историју!

Мбапе се голом уписао у уџбенике француског фудбала! Нападач Пари Сен Жермена Килијан Мбапе дао је гол против Перуа и осим што је тим голом одвео свој тим у осмину финала Светског првенства поставио је и један рекорд.  Дечко који помера границе! Килијан Мбапе је постао је најмлађи Француз који је дао гол на Мундијалу!

Фудбал 22.06.2018 | 16:20
СП: Мбапе ушао у историју!
Мбапе је постао најмлађи стрелац за Француску на Мундијалима са 19 година и шест месеци (183 дана) и први стрелац који је рођен после историјског успеха Француске на Светском првенству 1998. године.

Он је у 34. минуту добро испратио акцију коју је пробао да заврши Оливије Жиру и одбијену лопту је спровео са неколико метара у мрежу Перуа.

Није једини тинејџер који је давао голове на највећем такмичењу на последњих пет Мундијала.

Лионела Месија се сећамо јер је дао гол против Србије и Црне Горе 2006, а ту су и Дмитри Сичев који је за Русију дао гол 2002. са 18 година, а Џулијан Грин и Дивок Ориги су тресли мрежу 2014. за САД односно Белгију.

"Завалили смо се позади и шаљемо балоне напред на нашег високог играча у шпицу. Дешан је за шест година успео да нам направи систем игре као да смо Сандерленд".

На овај начин је извештач Лекипа са Мундијала у Русији описао како је видео игру Триколора. Дакле, није одушевљен. У најмању руку. Упркос победи Француске над Перуом од 1:0. Ипак, ако је нечим и он, али и остали навијачи Галских петлова могао да буде задовољан, онда је то игра Килијана Мбапеа!

Млади Француз је доказао да је створен за велика дела. То потврђује и гол који је дао у 34. минуту утакмице. Тим поготком је Мбапе постао најмлађи стрелац у историји Француске на Светском првенству или Европском првенству! 

Овај гол данас постигао је са 19 година и шест месеци старости. Понекад због толиког помињања у јавности заборавимо колико је он заправо млад играч.

А свако ко је гледао дуел против Перуа могао је да се увери да се ради о изузетно талентованом играчу. Уосталом, није Пари Сен Жермен платио 180.000.000 евра за његове услуге и начинио га другим најскупљим фудбалером у историји фудбала!

Поред Мбапеа, као тинејџери - стрелци на Светском првенству били су Димитри Сичев (са 18 година 2002. године), Лионел Меси (са 18 година, 2006. године против СЦГ), Џулијан Грин (са 19 година 2014. године),Дивок Ориги (са 19 година, 2014. године) и сада Мбапе са 19 година.

Заиста је Килијан на овом мечу деловао као најбољи појединац Француске, уз Нголо Кантеа. Трчао је по десној страни попут вихора и показао да је неко на кога Триколори могу највише да се ослоне у наставку шампионата.

Био је толико опасан да се нашао на правом месту у 34. минуту и донео победу Француској, али и пролазак у наредну фазу такмичења.

И поред Погбе и Гризмана, показао се као лидер репрезентације. Са 19 година. Невероватан фудбалер.

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар