Реал шампион Шпаније, Руди МВП финала!

Кошаркаши Реал Мадрида освојили су титулу у АЦБ лиги, пошто су са 3-1 у серији савладали Басконију.  Дончић се уморио, Руди донео титулу Реалу! Словеначки кошаркаш Лука Дончић није бриљирао у четвртој, испоставило се и последњој утакмици АЦБ шампионата, али се са још једним шампионским пехаром сели у НБА лигу.  Шпанска круна се вратила Краљу! Шта направи Руди и какву тројку је погодио Лука! Реал је првак АЦБ лиге.

Кошарка 20.06.2018 | 00:09
Реал шампион Шпаније, Руди МВП финала!
Изабраници Пабла Ласа у последњем, четвртом, мечу славили су у Виторији са 96:85.

За најкориснијег играча финала проглашен је Руди Фернандес, који је у одлучујућој утакмици постигао чак 27 поена.

Реал Мадрид дошао је до 34. титуле у домаћем шампионату и сада имају 16 више од Барселоне. 

"Краљевски клуб" овим тријумфом заокружио је саврешену сезону, пошто су поред Шпаније, покорили и Европу. 

Постоји велика вероватноћа да је ово био последњи меч Луке Дончића за мадридски клуб јер се очекује да Словенац наредне сезоне обуче дрес неке НБА франшизе. 

Када је реч о последњем мечу, Реал је цело време контролисао утакмицу, а уз Фернандеса истакао се Кампацо са 17, Ајон са 14 и Дончић са осам поена, осам скокова и две асистенције. 

У пораженом саставу Шенгелија убацио је 16 поена, док је Мет Џенинг постигао један мање.

Дупла круна за "краљевски клуб"!

Реал Мадрид је освојио 34. титулу шпанског првенства пошто је у финалу плеј-офа савладао Басконију у четири меча - 3:1. Финални тријумф шампион Европе остварио је ове вечери у Виторији где се домаћин није предавао до последњег момента, али је морао на крају да пружи руку бољем.

Рекордер по броју националних пехара Шпаније тако је имао готово савршену сезону, а за длаку им је изостала "триплета" пошто су у финалу Купа поражени од Барселоне.

БАСКОНИЈА - РЕАЛ МАДРИД 85:96 (21:18, 17:24, 19:23, 28:31)

Лука Дончић (8 поена, 8 скокова) је у последњем мечу у дресу Реала пре одласка у НБА лигу деловао уморно и до последње деонице је имао тек један погодак из игре, али када је "било густо" у финишу меча, пошто је Басконија пришла на три разлике, погодио је своју прву тројку (с једне ноге) и ставио тачку на утакмицу у којој је бриљантан био Руди Фернандес.

"Искочио" је искусни кошаркаш са клупе и "частио" екипу из Виторије са чак шест тројки из девет покушаја, за укупно 27 поена уз пет асистенција.

Одличну партију пружио је и Факундо Кампацо (17 поена и 7 скокова), док је двоцифрен био иГуставо Ајон (14 поена, 7 скокова). 

Код пораженог, поново је предначио Родриг Бобоа са 19 поена, док је Шенгелија помогао са 16. Пет тројки са клупе погодио је и Мет Џенинг, али то није било довољно за Басконију која остаје на три освојене титуле првака.

Словеначки бисер се овим званично опрашта од Реала и у НБА одлази са највишим индивидуалним признањима, али и са чак седам трофеја у три сезоне професионалног играња кошарке.

Видећемо ко ће га изабрати на драфту заказаном за 21. јун...

Недостаје само трофеј у Купу краља да констатујемо - освојили су све! Верујемо да, ипак, нико не мари за тај изгубљени трофеј, пошто је Реал Мадрид у свој посед вратио она два најважнија звања - шампиона Европе и Шпаније! 

После оног брејка у Виторији пре два дана, ништа се мање није очекивало! Краљевска гарда осетила је крв и зато је морала да заврши комплетан посао вечерас, у срцу Баскије - 96:85 (18:21, 24:17, 23:19, 31:28)!

Утакмицу можемо да поделимо у два сегмента - један је припао невероватном Рудију Фернандезу, а други комплетном тиму због страшне, шампионске реакције у трећем кварталу, после чега је било јасно да се пехар враћа кући. Шта је у овој шампионској вечери направио Руди Фернандез! Шпански ветеран, који је пре само неколико дана продужио уговор са Реалом и одрекао се 2.000.000 евра за нове две године уговора разнео је кош Басконије у парампарчад! Убацио је чак 17 од укупно 42 Реалових кошева у првом полувремену, уз страшних 4/5 са дистанце! Упркос томе, Басконија је прву четвртину завршила с предношћу у својим рукама, али су већ у наредном периоду ствари почеле да се мењају.

У наставку утакмице Руди је почео да добија подршку која му је недостајала раније, а Басконијин бедем под кошем почео је да пуца у фуриозном налету противника. Пабло Ласо је мудро користио све нападачке опције које је имао на располагању и то му је дало жељену димензију у игри. Нису се прославили они од којих се највише очекивало, већ су одличне роле пружили Факундо Кампацо и Густаво Ајон са 17, односно 14 поена. Ипак, можда и најбитнији кош на утакмици постигао је Лука Дончић на нешто више од два минута до краја. И то на какав начин! Спектакуларан, у најмању руку! Играли су се завршни секунди напада, када је словеначко чудо од детета узело лопту под своје, а онда погодило нешто нестварно - с једне ноге, погодак једном руком. Најбоље је да погледате сами, јер ћете сигурно остати без текста. 

Басконија је у неколико налета покушао да се одупре Краљевском клубу, али није се дало. Родриг Бобуа поново је одиграо врхунски меч са 19 поена, 16 кошева убацио је Токо Шенгелија, док је поен мање имао Мет Џенинг. Али, када се све сабере и одузме, Реал је имао више играча с правим утицајем и игру која је дала коначну превагу. Руди је на крају скупио чак 27 поена (6/9 за три) и с пуним правом био је апсолутно прва фигура ове утакмице. Лука Дончић је за нешто мање од 29 минута имао по осам поена и скокова.

Реалу је ово 34. шампионска круна у Шпанији!

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар