СП: Мало је један Салах: Руси славе други круг!

'Зборнаја' прегазила Египат – Русија на корак до историје! Репрезентација Русије дошла је на корак до историјског пласмана у осмину финала Светског првенства, после победе над Египтом у првом мечу другог кола групе А – Египат 3:1 (0:0).  "Зборнаја" после 32 године у другој фази Светског првенства.  Ко би рекао? Руси први у осмини финала - сигурно, лако, убедљиво! Баћушке по први пут од распада СССР-а прошли групу на Мундијалу.

Фудбал 19.06.2018 | 22:10
СП: Мало је један Салах: Руси славе други круг!
Домаћини сада имају шест бодова, после убедљивог тријумфа над Саудијском Арабијом у првом мечу и може се рећи да су већ обезбедили историјски пласман у осмину финала, први од када се такмиче као самостална земља. 

Да би се нашли међу шеснаест најбољих екипа света довољан им је и бод против Уругваја у последњем колу, али се то практично већ и сада може констатовати јер је научна фантастика очекивати да Саудијци славе против 'Уруса' и Египћана, и то веома убедљиво. 

Сам почетак сусрета обележио је фуриозан старт домаћина, који је у уводних десетак минута три пута опасно запетио, најпре преко Артјома Дзјубе, односно шутем са дистанце Дениса Черишева, да би Египћани успели да се ослободе недуго затим и да стигну до свог првог ударца из угла. 

Прво полувреме обележила је углавном изједначена игра, уз велику борбу на средини терена, али и велики број нетачних додавања на обе стране. 

Шансе су углавном долазиле после акција са крила или прекида, а ’Фараони’ су били ти који су ипак били ближи водећем поготку. 

Пре свих Махмуд Хасан Трезеге, чији ударац са двадесетак метара, у 16. минуту, одлази замало поред даље стативе, док је Мохамед Салаха, у самом финишу првог дела игре, био још ближи са сличне раздаљине.

Међутим, ситуација се дијаметрално променила већ после 120 секунди игре у наставку, када је у трагичара сусрета израстао каптен Египћана Ахмед Фати – неспретном интервенцијом на ивици петерца. 

После центаршута Александера Головина, Мохамед Ел Шанави боксовао је лопту, Роман Зобин траљаво шутирао, али је Фати на ивици петерца, у жељи да отклони опасност, скренуо лопту и преварио сопственог чувара мреже. 

Екипа Станислава Черчесова наставила је са нападима и после стеченог вођства, а то јој се поново исплатило већ у 59. минуту, а Денис Черишев изједначио се са Кристијаном Роналдом на челу листе стрелаца, додуше – уз меч више. 

Није се домаћин ни тиме задовољио, а све је и дефинитивно било решено у 62. минуту – када је Артјом Дзјуба напокон успео да награди себе за велики труд који је уложио у ова два меча, за свог други гол. 

Лепо се заградио снажни центарфор, а онда још лепшим дриблингом оставио чувара иза себе и лако унутрашном погодио ближи угао. 

Тим Ектора Купера до краја сусрета успео је да се упише на семафор, уједно и да постигне први погодак на шампионату, а стрелац је био Мохамед Салах из пенала у 73. минуту, после фаула управо над њим, али и интервенцијом ВАР.

Ако не видимо две убедљиве победе Саудијске Арабије против Уругваја и Египта, а по свему приказаном у првом мечу то би била сензација прве врсте, Русија је прва репрезентација која је обезбедила учешће у нокаут фази Светског првенства.

Домаћин је био ефикасан и у Санкт Петербургу пошто је за 17 минута другог полувремена три пута савладао голмана Египта - кога су "напустили" дефанзивци у тим ситуацијама.

Руси су занимљиво у 21. веку на укупно два учешћа на светским првенствима постигли шест голова, а на "домаћинском" су већ на коти осам после само два меча. До трећег поготка на СП стигао је "непланирани стартер" Черишов, док је и Артјом Дзјуба уписао други.

Египћани су "отворили" серију голова тако што је капитен Фати савладао свог чувара мреже Ел Шенавија, док је Мохамед Салах тек ублажио пораз голом из пенала у 73. минуту.

"Фараони" нису још званично елиминисани са Мундијала, али им је потребна победа Саудијске Арабије да би задржали какве такве шансе да иду даље...

РУСИЈА - ЕГИПАТ 3:1 (0:0)

Прво полувреме било је узбудљиво, доброг темпа, али шансе нису биле бројне и углавном се све сводило на ударце са дистанце, пошто су штопери успевали да изађу на крај с противничким центаршутевима. Можда и најбољу шансу имао је Мохамед Салах, који је почео меч и наступио први пут од финала Лиге шампиона у Кијеву, када је у казненом простору успео да се окрене поред Жиркова, али његов пласирани ударац отишао је мало поред гола.

Руси су навикли навијаче да фуриозно улазе у наставак меча, па су после једне од бројних акција по десној страни и слабашног шута Зобнина - неочекивано дошли до гола.

Рвао се капитен "фараона" Фати са снажним Дзјубом, потом незгодно пао поред њега који је стајао укопан као тенк, а ногом у паду закачио је лопту која је преварила Ел Шенавија за гол у 47. минуту и радост на "Крестовском".

Други гол је ипак био мајсторија, прелепо је "пробио" Фернандес 59. минуту и вратио за Чернишова који је поентирао за свој трећи гол на Мундијалу и премашио очекивања после повреде Дзагоева.

За укупну осму радост Руса од почетка Мундијала побринуо се снажни Дзјуба који је једну дугу лопту између двојице штопера прво примио на груди, у пријему ногама је протурио кроз ноге Габру, и снажно тукао у гол Ел Шенавија.

Разочарани Салах покушавао је сам, а након серије дриблинга у 73. добио је пенал, десети на СП, али уз помоћ ВАР технологије која није испитивала тежину прекршаја, него где је био.

Погодио је најбољи Египћанин за свој 45. гол ове сезоне, али није то поправило расположење пошто се његова репрезентација вероватно враћа кући већ после групне фазе.

Аршавин, браћа Березуцки, Пављученко, Дмитри Сичев, Сергеј Семак... То друштванце са ЕУРА 2008. до вечерас је било нешто најлепше што је руски фудбал изнедрио од распада СССР-а. Они су играли полуфинале у Аустрији и Швајцарској. Од вечерас Русија се диви и клања неким новим момцима. Ту су и даље ветерани Сергеј Игнашевич, Жирков и голман Акинфејев, али ове Баћушке воде млађани Головин и за сада апсолутно највеће откровење Мундијала Денис Черишев. Њих двојица у комбинацији са креативцем Самедовим, поузданим тандемом задњих везних - Зобњин/Газински, те горостасним центарфором Артјомом Дзјубомчине - ако би рекао да ће тако бити - праву казнену експедицију прве фазе турнира. Две утакмице, осам голова и лагани, готово рутински пролаз у осмину финала: Русија - Египат 3:1!    

Причали смо уочи старта Мундијала о лимитираним Русима. Русима без праве звезде. Русима који ће тешко проналазити пут до мреже ривала и који ће "клати" са Салаховим Египћанима за друго место, а видели смо сигурну, ефикасну, па можемо слободно рећи и понајбољу Русију у 21. веку.   

После пораза у 89. минуту од Уругваја Фараони су играли за опстанак на шампионату. Руси су знали да им тријумнф доноси пролаз даље (први пласман у осмину финала Мундијала од распада Совјетског Савеза) и видело се да су оптерећени, по притиском. Само та чињеница оставила је Египат у игри после слабих првих 45 минута. Било је ритма, неколико полушанси на обе стране, али голмани нису имали много посла. 

Шта је Станислав Черчесов казао својим момцима у свлачионици вероватно ће остати тајна, али су се на терен вратили решени да "покидају". Добро, и срећа их погледала већ на старту, када је у 47. минуту до тада најбољи Египћанин на терену - десни бек Фатхи, неспретно спровео лопту у сопствену мрежу. Шутирао је Зобњин из даљине, лопта ишла на Дзјубу, а овај у жељи да је спречи да дође до високог руског нападача коленом скреће у Ел Шенавијев гол. 

Само 12 минута касније Денис Черишев - 2:0. Момак који се у првом мечу на терену нашао услед повреде Алана Дзагоева и постигао два гола, наставио је тамо где је стао. Велики посао том приликом одрадио је Марио Фернандез. Дивна варка телом, центаршут на петарац и прецизни Черишев... Денис Черишев који сада дели прво место на листи стрелаца са Кристијаном Роналдом. 

Черчесов је променио нападача у односу на први меч. Уместо Смолова почео је Дзјуба, а то је то био пун погодак показало се три минута после другог гола, када је снажни центарфор све сам одрадио, примио дугу лопту Кутепова, преварио Габра и решио све дилеме - 3:0 у 62. минуту. Није много прошло од тада, арбитар Касерес из Парагваја показао је на белу тачку. Сад је већ тешко изборајти који је то пенал по реду на турниру... Салах је прецизно гађао и поставио коначан резултат. 

За калкулације је рано, међутим уколико Уругвај сутра оправда улогу апсолутног фаворита против Арабије јасно је да ће меч послоедњег кола између Руса и Уруса решавати питање првог места у групи. А то свакако неће бити неважно, јер очекује се да у групи Б прво место заузме Француска. Дакле, прво место у групи А отвора лепу могућност и Русији и Уругвају да догурају далеко...

Оно што је сигурно јесте да од вечерас имамо првог учесника осмине финала - то је Русија. И првог путника кући - то је Египат.

РУСИЈА - ЕГИПАТ 3:1 (0:0)
/Фатхи 47 аг, Черишев 59, Дзјуба 62 - Салах 73/

Стадион: Крестовски, Санкт Петербург.
Гледалаца: 64.468.
Судија: Енрике Касерес (Парагвај).

Русија (4-2-3-1): Акинфејев - Фернандес, Кутепов, Игнашевич, Жирков (од 86. Кудрјашов) - Зобнин, Газински - Самедов, Головин, Черишев (од 74. Кузјајев) - Дзјуба (од 79. Смолов).

Египат (4-2-3-1): Елшенави - Фатхи, Габр, Хегази, Абделшафи - Хамед, Елнени (од 64. Варда) - Салах, Абдала, Трезеге (од 68. Собхи) - Марван (од 82. Кахраба).

ГРУПА А

2. коло

Русија - Египат 1:0 (0:0)
/Фатхи 47аг/

Уругвај - Саудијска Арабија (среда, 18.00)

1. коло

Русија - Саудијска Арабија 5:0 (2:0)
/Газински 12, Черишев 43, 90+1, Дзјуба 71, Головин 90+1/

Египат - Уругвај 0:1 (0:0)
/Хименез 89/

3. коло (25. јун)

Уругвај - Русија
Саудијска Арабија - Египат

Извор: моззартспорт/Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар