СП: Сенегалски "Лавови" појели Пољаке!

Настављају се изненађења – Сенегалци шокирали Пољаке! Репрезентација Сенегала наставила је низ изненађујућих резултата на Светском првенству савладавши Пољску у другом мечу групе Х – 2:1 (1:0).  Африка слави: Чудни голови Сенегала за прву победу после 11 кромпирића! Пољаци скоро ништа нису показали и већ се налазе у огромном проблему!

Фудбал 19.06.2018 | 19:10
СП: Сенегалски "Лавови" појели Пољаке!
Повратници на Мундијал, још од 2002. и шампионата у Јапану и Јужној Кореји, најавили су да би могли да буду изненађење турнира, а и те како се може рећи да су потпуно заслужено стигли до великог тријумфа и огромна три бода.

Занимљиво је да су и пре више од деценију и по такође славили, тада над актуелним првацима планете Французима, док победа Јапана над Колумбијом (2:1), у првом мечу дана, у потпуности мења очекивања у овој групи.

Посебно јер у наредној рунди Колумбијци играју са Пољацима.

Ипак, колико год су Африканци заслужено стигли до тријумфа мора се истаћи и да су имали огромну дозу среће пре водећег поготка, јер је ударац Идрисе Геја два пута на путу до мреже мењао правац.

"Лавови Теранге" су свој, тек други, Мундијал, први после 16 година (прво Светско првенство 2002. године), почели неочекиваном победом над фаворизованом Пољском!

Захваљујући срећи, сналажљивости и лукавству, али и врло лошим Пољацима, Сенегал слави прву победу која је, после тријумфа Јапана над Колумбијом (2:1), једно од највећих изненађења у досадашњем току турнира.

Пољска - Сенегал 1:2 (0:1). Стрелци: Ћонек (аутогол) 38. и Нијанг 62. минут за Сенегал, Краховјак у 86. минуту за Пољску.
.....

У истом дану два изненађења. Јапанци, који су играли цео меч против Колумбије са играчем више, успели су да остваре велики тријумф, да би уследило ново изненађење - победа Сенегала над индиспонираним Пољацима, који осим тог гола и спорадичних јалових покушаја, АПСОЛУТНО НИШТА нису приказали.

Прво полувреме мнеча на стадиону Спартака у Москви било је за заборав, а многи су вероватно и заспали гледајући спори и незанимљив фудбал (најлошије полувреме на турниру до сада).

Али, ту успаванку прекинуо је гол Сенегала. Срећан!

Апсолутно се ништа није дешавало на терену, а онда БУМ! Нијанг је добио дуел са Пишчеком, што би се рекло "отресао га је", проследио је лопту до Идриса Ганеа Гајеа, који је шутирао, а лопта је путу до гола погодила у ногу Ћонека и преварила Војћеха Шчесњог.

Очекивао се некакав одговор Пољске у наставку. Истина, Пољаци јесу ушчи одлучније у друго полувреме.

Роберт Левандовски, највећа узданица Пољака, сјајно је извео слободан ударац у 49. минуту, али је 34-годишњи голман Сенегала Кадим Ндиаје феноменалном парадом сачувао мрежу.

Осма репрезентација на свету (ФИФА ранг листа), којој је ово осмо светско првенство у историји, међутим, никако није успевала да покаже идеју шта учинити са растрчаним и физички добро припремљеним Сенегалцима, који су затварали простор.

И тек што су Пољаци "живнули" и почели да стварају акције у талацима, нови шок за њих!

Био је то невероватан кикс Краховјака, који је дошао на идеју да лопту са центра врати уназад, ка својој одбрани и голману. 

Међутим, лопта је била спора и "кратка", лукави Нијанг је ушао са стране, лако је преварио Шчесњог и стуштио се ка голу Пољске, потпуно неометан убацио лопту у мрежу. Е сад, питање је да ли је добио дозволу да уђе на терен од судије, после лекарске интервенције. Махао је Нијанг судији на терену, а поред њега је стајао четврти. Тешко је рећи да ли је од једног од њих двојице добио дозволу да уђе на терен. Контроверзан гол, али је на семафору писало 2:0 за Сенегал!

Ово је био први гол за Сенегал овог фудбалера из првог ударца на гол на Светском првенству!

Додатно деморалисани овим голом, Пољаци су некако себе "натерали" да поново крену напред, али читавих 20 минута од тог другог гола ништа нису успевали конкретније да ураде.

До 86. минута када је Краховјак је одлично реаговао главом после центаршута Грошицког и савладао голмана Сенегала.

Остало је било премало времена да Пољаци нешто ураде, а Сенегал је умешно чувао лопту... Сада ће Пољаци морати да се "ваде" против Колумбије, која је такође кикснула и Јапада.

Египат је поклекао тек у финишу сусрета са Уругвајем (0:1), Мароко аутоголом сам себи пресудио против Ирана (0:1), Нијегија није дорасла Хрватској (0:2), Тунис тек у надокнади примио други гол од Енглеске (1:2), али част Африке на концу првог кола Мундијала је одбранила можда и најјача селекција са Црног континента у овом тренутку - Сенегал. Популарни Лавови, који су импресионирали свет пре 16 лета у Јапану и Јужној Кореји, данас су креирали још једно изненађење, пошто су у Москви умртвили Пољаке и мимо прогноза дошли у позицију да се већ у наредној рунди, против Јапана, боре за осмину финала - 2:1.

На Аткритије арени није Сенегал играо бог зна какав фудбал, али је био довољно чврст позади, организован на средини терена и, мора се признати, прилично срећан напред, па је захваљујући два чудна гола осигурао тријумф који му даје огромне шансе да преживи Групу Х, у којој су, осим данашњег такмаца, за фаворита словили још и Колумбијци. Но, и они су поражени.

Уз јучерашњи окршај Шведске и Јужне Кореје, овај сусрет је по свим параметрима био најлошији на турниру. Дуже од пола сата ништа вредно помена се није дешавало, само је песма живописних навијача одјекивала са трибина, а онда је грешку Лукаша Пишчека на голу казнио тим Алију Сисеа. Лопта у простор, па одложена за Идрису Геја, везиста Евертона тукао је са око 20 метара и вероватно би промашио цео гол да није погодио Тијага Ционека, а штопер италијанског СПАЛ-а постао трачигар сусрета, променио смер лопти, преварио Шчесног и променио резултат на семафору, што се, вероватно, не би десило из неке „нормалне“ акције.

А онда, на истеку сата игре, један од најчуднијих голова не само на овом турниру, већ можда и у мундијаској историји. Стрелац Мбаје Нијанг из ситуације која ником до краја није јасна. Највише због тога „нема доказа“ да је судија из Бахреина Наваф Шукрала дозовлио Ториновом нападачу да се врати на терен, пошто му се указивала помоћ. Свеједно, после не баш промишљеног Криховјаковог одигрвања главом уназад, Нијанг је „намирисао“ лопту, утрчао на терен, збунио Пољаке, протрчао „кроз“ голмана Шчесног и матирао га за великих 2:0.

У том тренутку знало се да ће Африканци славити. Посебно што тим Адама Навалке ништа специјално није показао у првом полувремену и што је прву претњу у другом имао преко Роберта Левандовског (из слободног ударца). Затим су покушавали Лукаш Пишчек, па Криховјак, али том мало јачем притиску прилично лако су одолевали Сенегалци. Све до 85. минута кад је Гжегож Криховјак главом погодио мрежу. Довољно само да покаже како Пољска није случајно дала 28 голова у квалификацијама, али недовољно да макар „закува“ финиш меча у Москви.

Можда баш због те одсечености Левандовског у нападу и слабог протока лопте ка капитену, можда и због потецењивалчког става, а биће да има нешто и у тој борбености Алијуа Сисеа, који је Сенегал учинио првом афричком репрезентацијом која је успела после 11 везаних мечева на првенствима света (десет пораза и реми) да победи. И отшкирне врата друге фазе...

Група Х – прво коло:

Пољска – Сенегал 1:2 (0:1)
Криховјах 86 - Ћонек 38(аг), Нијанг 60

Стадион: Откритије Арена, Москва

Капацитет: 45.360

Судија: Наваф Шукрала (Бахреин)

Састави:

Пољска (4-2-3-1): Шченсни – Пишчек, Ћонек, Паздан, Рибус – Криховјак, Зјелински – Блажчиковски, Милик, Гросицки – Левандовски.

Сенегал (4-3-3): К. Н'Диаје – Ваг, Сане, Кулибали, Сабали – А. Н’Диаје, Кујате, Гана – Нијанг, Мане, Дијуф

Извор: моззартспорт/Б92/мондо.рс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

гwехер

19.06.2018 18:22

Браво за сенегалце, само туците настрану европску баргру који имају јавне куће са животињама.

ОДГОВОРИТЕ