Интервју - Јокановић: Имамо везисту будућности!

Тера људе да се заљубе у њега! Шпанци, делује ми да се загревате! О српском фудбалу, Јеру и Лопетегију, појачањима Фулама. . .

Фудбал 22.06.2018 | 23:25
Интервју - Јокановић: Имамо везисту будућности!
Тренер у моди. Успео је да врати Фулам у Премијер лигу, шушка се да ће добити нови уговор, али док не почне припреме са лондонским тимом, Славиша Јокановић је једнако интересантан и Шпанцима, који пажљиво прате сваки његов корак у Енглеској и мало-мало па га најављују као стратега који би, у будућности, могао да ради и у Примери.

Садашњост је, пак, резервисана за неке друге теме. Наравно, централна је Мундијал, те је каталонска ЛаВанградија позвала српског тренера и са њим „претресла“ актуелна дешавања. Почев од турнира у Русији.

„Пласман на Мундијал је велики успех за Србију, али је негативно што млади играчи рано одлазе у иностранство, а многи од њих не достигну очекивани ниво“, оценио је Јокановић.

Према његовом мишљењу, фудбал је претрпео огромне промене у последње две деценије. Самим тим ни Србија више није сила каква је била некад.

„Примера ради, у Шпанију сам прешао после 200 утакмица у дресу Војводине и Партизану, па нисам приметио велику разлику приликом играња у Примери. Фудбал у Србије је био сличан оном у Шпанији, зато промена није била огромна. Сад је другачије, о чему сведочи чињеница да у првих 11 репрезенатције Србије четворица играча из Премијер лиге и још четворица из Серије А“.

Један од њих је у жижи јавности. Сергеј Милинковић Савић сваки дан негде „прелази“. Јувентус, Пари Сен Жермен, Манчестер јунајтед, па и Реал. Све опције су у игри кад је реч о златном Орлићу са Новог Зеланда, који полако постаје и један од битних шрафова А тима.

„Висина, начин игре, визија и одлуке које доноси на терену чине га другачијим од других. Одиграо је врло добро против Костарике, био један од наших најбољих играча. Сергеј је везиста будућности, који може све да натера да се заљубе у њега“.

Утакмица на којој је пало највише голова импресионирала је и некадашњег тренера Партизана.

„Највише ми се свидала утакмица Шпанија - Португалија. Остале су биле, мање-више, изједначене. Отворене до последњег минута. Уживам у сваком мечу“.

Кад смо већ код Шпанаца, тамошње колеге занимало је да ли ће се смена на клупи (Фернандо Јеро уместо Ђулена Лопетегија) два дана уочи почетка Мундијала одразити на амбиције Црвене фурије да се врати на трон.

„Ситуација није уобичајена, али људи морају да се прилагоде свакој околности, па и овој. У шпанском тиму има доста квалитета. Сад је он у рукама Фернанда Јера, али цела екипа је толико искусна да не мора да плаче за одлазком тренера, већ је способна да настави да игра као и док је на клупи седео Лопетеги“.

Појединци на Иберијском полуострву иду толико далеко да чак призивају и смену на голу после неубедљивих реакција Давида де Хее на премијери са Португалцима. Није Јокановић за велике резове.

„Позиција голмана је веома компликована, али овде се не ради о томе да ли мењати чувара мреже или не. Де Хеа је голман огромног квалитета и значајног искуства. Једноставно, грешке голмана су видљивије од оних које праве играчи у пољу. Све ми ово делује као загревање за супер важно такмичење“.

А на њему први пут гледамо ВАР.

„Ако се користи довољно брзо може да буде корисна алатка. Све и даље зависи од судије у пољу, јер је он тај који дели правду“, не оставља дилему Славиша Јокановић кад је реч о употреби технологије у свету фудбала.

ПОТРЕБНА СУ НАМ ТРИ ПОЈАЧАЊА

Одмах после Мундијала у центру пажње биће почетак нове клупске сезоне. Фулам још никог није довео, али хоће.

„Потребна су нам појачања. Нарочито на позицији штопера, везисте и нападача који ће нам дати гаранције и гурати нас напред. Доста новца је ушло у клубу, сви причају у платама, али морамо да будемо спремни, јер је ово кључни период за нас. Наредној сезони прилазим с огромним ентузијазомом. Направили смо корак напред, прешли на виши ниво, сад морамо да останемо на истом и да се такмичимо“, сматра Јокановић.

ВОЛИМО ШПАНСКИ СТИЛ, НЕ КОПИРАМО ГВАРДИОЛУ

С обзиром да је осам сезона провео у Шпанији (у два мандата) јасно је да је Јокановић велики љубитељ тамошње фудбалске филозифије.

„У Шпанију сам стигао 1993. и постао важан играч. Мој стил је да имам лопту, доминиран у поседу и да држим ситуацију под конторлом, а не да чекам грешку противника. У стручном штабу имам три Шпанца (Хавијер Переира, Алберто Ескобар и Хосе Самбеде), по једног Италијана и Енглеза. Мање-више сви исто размишљамо, што нам је омоћило одређене привилегије у Енглеској. Знали смо како да се прилагодимо другачијим системима и да на различите начине играмо са Вотфордом и Фуламом. Не ради се о копирању Пепа Гвардиоле, већ о томе да видиш чиме располажеш и како можеш да се прилагодиш противнику“, додао јеЈокановић.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар