СП: "Самураји" су успјели, аплауз од принцезе!

Азијци први пут победили Јужноамериканце! Фудбалери Јапана направили су мало изненађење на старту Светског првенства, савладали су Колумбију 2:1.  Јапан приредио ново изненађење на Мундијалу! Пала је Колумбија са Родригезом и Фалкаом. Пенал, црвени, "слободњак", трзај главом. Колумбија играла цео меч са играчем мање. . . није успела.  Колумбијци плагирали харакири, Самураји држе до части! На отварању Групе Х – 2:1 за Самураје.

Фудбал 19.06.2018 | 16:30
СП: "Самураји" су успјели, аплауз од принцезе!
"Самураји" су прва азијска селекција која је савладала неки тим из Јужне Америке на светским првенствима!

Иако је Јуја Осако победоносни гол постигао 17 минута пре краја меча, кључни детаљ догодио се већ у трећем када је Карлос Санчес руком спречио гол Јапана.

Добио је директан црвени картон, а ривал пенал из којег је Шинђи Кагава донео Јапану вођство од 1:0.

Колумбијци се нису предали упркос играчу мање, имали су иницијативу у наставку меча и то им се исплатило.

Пет минута пре краја полувремена, после спортног фаула над Фалкаом, Хуан Кинтеро је сјајним шутом по земљи из слободног ударца надмудио живи зид и голмана Јапана и поравнао резултат.

Међутим, Јапан је искористио бројчану надмоћ у другом полувремену, доминирао је све време и потпуно заслужено стигао до историјске победе.

Јунак је постао Јуја Осако који је после неколико промашаја коначно успео да савлада немоћног Оспину, ударцем главом после центаршута Кејсукеа Хонде из корнера.

Колумбији није помогао улак најбољег играча Хамеса Родригеса у игру са клупе (није био стартер због повреде), иако је плејмејкер Барна имао у завршници добру прилику да изједначи.

Није помогао ни Карлос Бака, у тандему са Фалкаом ниједном није запретио голу Јапана, који стиже до можда и кључне победе у борби за осмину финала.

У другом мечу од 17 часова се састају фаворит групе Пољска и Сенегал.

Пре четири године, на Светском првенству у Бразилу, Колумбија је забележила најбољи резултат у својој историји - добацила је до четвртфинала где је зауставио Бразил. То првенство било је одскочна даска за Џејмса Родригеза који је потписао уговор са Реал Мадридом (који ће га касније проследити минхенском Бајерну).

На том Мундијалу Колумбија је победила и Јапан и то убедљиво 4:1. Четири године касније, изненађење на Мундијалу у Русији и то на дебију великог Радамела Фалкаа, који у Бразилу није играо због повреде,

Колумбија - Јапан 1:2 (1:1). Стрелци: Кагава из пенала и Осака за Јапан, Кинтеро за Колумбију.

Видели смо свашта у врло живој утакмици, укључујући пенал у уводним тренуцима меча и ПРВИ црвени картон на овом Светском првенству. Колумбија је цео меч играла са десеторицом и није издржала.

Предвођени највећим звездама - Каисуке Хондом и Шинђи Кагавом - Јапанци су заслужено славили прву победу на свом ШЕСТОМ узастопном светском првенству.

Добили су аплауз од своје принцезе Такамадо.

Пољска, Колумбија, можда Сенегал? Јапанце нико није ни узимао у обзир кад се спекулисало о два тима која ће из Групе Х проћи у осмину финала. Али после данашњег судара у Саранску можда ће свет озбиљније схватити Шинђија Кагаву и другове. Јапанци су на премијери на Светског првенства показали да нису заборавили предаке и шта значи част и турнир отворили сасвим неочекиваном победом од 2:1.

Стрелци су били Шинђи Кагава са пенала и Јуја Осако, али захвалност за ова три бода јапански народ пре свега дугује Карлосу Санчезу, који као да је народу из земље излазећег сунца позавидео на концепту ритуалног самоубиства, па је већ у четвртом минуту меча извршио симболични харакири.

Био би то вероватно гол за Јапанце, али се Санчез потрудио да додатно закомпликује живот земљацима тиме што је на шут Шинђија Кагаве кренуо у стилу ватерполо голмана. Није било никакве дилеме. Једанаестерац и црвени картон, први на Мундијалу, други најбржи у историји светских првенстава. Кагава је био хладнокрван. Тек да Санчезу досипа со на живу рану док размишља шта му је то требало.

А да Јапанци нису случајно на Мундијалу тек ће се показати. Свесни прилике која им се указала размилели су се по терену као мрави. Нису можда физички најснажнија екипа на турниру, има и бољих техничара, али последње што ти треба у животу је да са Јапанцима уђеш у трку. Посебно са играчем мање. Ни теоретске шансе Колумбијци нису имали да покрију све то.

Успели су истина да учине меч занимљивијим уи 39. минуте када је лукави Хуан Квинтеро, који се у стартној постави Хозеа Пекермана нашао само зато што је Хамес Родригез био ровит уочи меча, изненадио Еија Кавашиму приземним ударцем испод живог зида. Било је 1:1.

И било је много далеко од краја. Превише да би Колумбијци – ма колико физички спремни били – издржали тај темпо. Кагава је вишак простора користио на маестралан начин, делио лопте погледом, али Јапанци дуго нису успевали да пронађу пут до противничке мреже. Такаши Инуи и Осако су имали изгледне шансе, није пролазило, Оспина је био одличан међу стативама.

Селектор Акира Нишино је осетио тренутак. Поступио је мудро, иако су се многи запитали шта ради када је у 70. минуте из игре извукао Кагаву. Али знао је он. Знао је да су Колумбијци исрцпљени. Додатан притисак је извршио.. Да их сломи. И сломио их је.

На помало неочекиван начин додуше. После корнера. Кејсуке Хонда је центрирао, уморни Колумбијци су на тренутак заспали. Јуја Осако је био немилосрдан.

Не потцењујте никад Самурајте. Они држе до части. Спремни су за њу и да умру. И да убију.

КОЛУМБИЈА - ЈАПАН 1:2 (1:1)
/Кинтеро 39 - Кагава 6. пенал, Осако 73/

Стадион: Мордовија Арена у Саранску
Гелдалаца: 44.000
Судија: Дамир Скомина (Словенија)
Црвени картон: Карлос Санчез (Колумбија) у 4. минуте

КОЛУМБИЈА (4-2-3-1): Оспина - Аријас, Муриљо, Д. Санчез, Мохика - Лерма, К. Санчез - Квадрадо (од 31. Бариос), Кинтеро (од 59. Ридригез), Изкјердо (од 70. Бака) - Фалкао.

ЈАПАН (4-2-3-1): Кавашима - Х. Сакаи, Јошида, Шођи, Нагатомо - Хасебе, Шибасаки (од 80. Јамагучи) - Харагучи, Кагава (од 70. Хонда), Инуји - Осако (од 85. Оказаки).

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар