Отмице новинара није било

Против новинара Стефана Цветковића покреће се истрага за лажно пријављивање отмице – саопштило је Основно јавно тужилаштво у Вршцу и Више јавно тужилаштво у Панчеву и навело да је истрага показала да није било отмице и да је Цветковић звао своју мајку у ноћи у којој је наводно отет.

Србија 19.06.2018 | 12:15
Отмице новинара није било
– Након анализе до сада утврђених и достављених података и доказа, Основно јавно тужилаштво у Вршцу и Више јавно тужилаштво у Панчеву није утврдило да је дошло до извршења кривичног дјела Противправно лишење слободе из чл. 132 КЗ,или Отмица из чл. 134 КЗ, или било ког другог кривичног дјела санкционисаног Кривичним закоником Републике Србије, у коме се Цветковић Стефан јавља као оштећени – саопштило је тужилаштво.

Како је саопштено, утврђени материјални докази и изјаве свједока, укључујући и изјаву самог Цветковић Стефана, не потврђују кључне наводе његове изјаве дате надлежним полицијским службеницима, а у којој тврди и тиме пријављује извршење неког од наведених кривичних дјела на његову штету.

– Напротив, утврђени материјални докази, односно изоловани ДНК профил који је изузет са сата и који је по исказу Цветковића отргнут са његове лијеве руке од стране НН извршиоца који није имао рукавице на рукама садржи само неспорни ДНК профил Стефана Цветковића и нема других ДНК профила – саопштило је тужилаштво.

Како додају, анализом 21 бриса узетих споља и из унутрашњости путничког возила марке „фолскваген поло“ изоловани су ДНК профили оца Цветковић Стефана, његове мајке и неспорни узорци самог Цветковић Стефана.

– Нема изолованог профила НН евентуалног починиоца који би био у складу са изјавом Цветковић Стефана, прегледом видео надзора са свих камера на бензинској пумпи „Лукоил“ у времену од 19 до 23 часа утврђено је да Цветковић Стефан није прошао кроз зону пумпе и самим тим није уочено ни возило за које је Цветковић навео да га је пратило, прегледом видео камера постављених на вили “Лукс” у Бијелој Цркви примијећено је путничко возило које по својим карактеристикама одговара возилу Цветковић Стефана, а није уочено ниједно друго возило које се кретало у истом правцу непосредно иза његовог возила и које га је пратило – саопштило је Тужилаштво.

Како кажу, листингом података мобилних телефона Цветковић Стефана утврђено је да је у периоду када је наводно био отет, новинар комуницирао са својом мајком!

– Листингом задржаних података за мобилне телефоне Цветковић Стефана и то за његова три приватна броја и то у периоду од 13.6 до 19.6. 2018. године утврђено је да је у 01.36 часова Цветковић комуницирао са својом мајком Драгицом, а контакт је остварен у времену када је Цветковић по сопственим наводима отет – саопштило је тужилаштво.

Истрага за лажно пријављивање
Тужилаштво је саопштило да је Цветковић починио кривично дјело лажно пријављивање, због чега се против њега покреће истрага.

– Исти ти материјални докази и чињенице, које су утврђене током предистражног поступка, указују и представљају основану сумњу да је Цветковић Стефан извршио кривично дјело лажно пријављивање из чл. 334 Кривичног законика. Имајући наведено у виду, надлежно јавно тужилаштво ће против наведеног лица за наведено кривично дјело предузети законом предвиђене радње ради утврђивања могућег постојања кривичног дјела и кривичне одговорности учиниоца, након чега ће донијети одлуку о даљем току кривичног поступка – саопштило је тужилаштво.

Хитна и опсежна потрага за новинаром Стефаном Цветковићем покренута је у периоду од 14. до 15. јуна након што је на територији општине Бела Црква уочено напуштено путничко возило за које је утврђено да припада Цветковић Стефану.

– Имајући у виду раније пријављене пријетње по безбједност наведеног лица, као и Споразум о мјерама за унапређење безбједности новинара, одговарајуће полицијске службе и јединице су, у сарадњи са мјесно и стварно надлежним јавним тужилаштвом, предузеле све расположиве мјере и радње ради проналаска Цветковић Стефана и утврђивања чињеничног стања – додало је тужилаштво.

Цветковић је пронађен нешто више од 30 сати касније у добром стању, на улици, недалеко од своје куће. Полицији је испричао да је био отет, али да не може да открије ко га је и како спасао, као и гдје се налазио док су МУП и БИА трагали за њиме.

(Блиц)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Нинџа

19.06.2018 10:25

Ма,ово је неки петљанац,не иде му истраживачко новинарство,па се мало опробао у трилеру,али лос му је сценарио.Треба га искључити из новинарства,па онда казнити по закону.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Треба

19.06.2018 11:18

га казнити и забранити бављење новинарством,ко зна цим се све бави?

Name

М.Р.

19.06.2018 11:36

Тако ти је то, кад политицари подкупе овај слајм од новинара, па испливају на пврсину као и свако незрело г ..но.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Докле висе

19.06.2018 19:06

Ако је правио циркус од себе и полиције треба га добро казнити. То јес треба га наградити једну годину копања угља у руднику.

ОДГОВОРИТЕ