Невријеме узело милион марака

Куће су нам поплављене, велика штета је причињена на пољопривредним површинама и стамбеним објектима у нашој мјесној заједници Гнионица, након што се излила рјечица Гнионица у општини Вукосавље, казао је Мирко Крстић, предсједник Савјета мјесне заједнице Гнионица.

Република Српска 18.06.2018 | 21:03
Невријеме узело милион марака
"Код једног мјештанина страдало је неколико дунума паприка, а страдао је и велики дио пута. Још је на снази ванредно стање", казао је Крстић и додао да не памти да је некада ову мјесну заједницу погодило такво невријеме с таквим посљедицама.

"Нисмо горе могли проћи у овом невремену. Олуја је била катастрофална и посљедице су огромне", каже Крстић.

Суад Рибић, предсједник Савјета мјесне заједнице Јакеш, истакао је да је велики број подрума и помоћних објеката оштећен у невремену које је задесило ову општину.

"Чекамо да се осуше објекти и да вратимо ствари у нормално стање", додао је Рибић.

Борислав Ракић, начелник Вукосавља, каже да су имали незапамћено невријеме на подручју општине приликом којег је захваћено више од половине територије ове локалне самоуправе.

"Имали смо штету на стамбеним објектима, на путној инфраструктури, на пољопривредним усјевима, на одбрамбеном насипу, који у овом моменту брани највећу мјесну заједницу Вукосавље од рјечице Гнионице, али и сам насип је оштећен", казао је Ракић и додао да је штета сигурно већа од милион КМ.

"Заплављено је 17 кућа и више помоћних објеката, оштећени су путеви и уништени пољопривредни усјеви када се усљед невремена излила рјечица Гнионица. Посебну штету нанио је гнионички канал, гдје је поплављено више кућа. Штета је причињена на пољопривредним површинама и стамбеним објектима", додао је Ракић.

Према његовим ријечима, поплављена су насеља Вукосавље, Јакеш, Пећник, Гнионица, Јошавица, Срнава и дио насеља Дреновац. Додао је да је Штаб цивилне заштите увео ванредно стање у мјесним заједницама Гнионица, Пећник, Вукосавље и Јакеш, те формирао комисију за процјену штете настале на објектима и пољопривредним усјевима усљед невремена.

"С обзиром на најављене кише, и даље имамо на снази ванредно стање зато што се плашимо да ће доћи до бујичних вода", казао је Ракић.

Вукосавље је данас посјетио и Миле Међед, директор Републичке управе Цивилне заштите, који је казао да су били у конкату с надлежнима из општине одмах након поплава.

"На захтјев начелника општине упутили смо машински тим, који је спреман да се стави на располагање општини за пружање прве помоћи становништву које је заплављено", казао је Међед.

(Независне новине) 

Коментари / 0

Оставите коментар