Тако Душко, тако српски сине, тако се за отаџбину гине!

После меча с Костариком, поставља се питање због чега Тошић код ранијих селектора не да није играо, него често није био ни на ширем списку репрезентативаца?!

Фудбал 18.06.2018 | 21:20
Тако Душко, тако српски сине, тако се за отаџбину гине!
Штета што је Душко Тошић већ потписао уговор у Кини, са оваквом игром могао је да се нада животу у лигама петице!

Овим речима описао је игру левоногог штопера против Костарике један од српских колега. Крај. Тачка. Нема даље.

Он је био потцењиван, он је био понижаван, он је био средство за поткусуривање, и што је најважније, момак рођен надомак Зрењанина био је жртва нашег менталитета. Када неког питате какав је играч доскорашњи дефанзивац Бешикташа, рећи ће вам да је добар дечко ожењен фолк дивом Јеленом Карлеушом. Наравно, у потцењивачком смислу, као да одабир животне сапутнице има било какве везе с оним што се догађа на терену. А на терену, Душко је увек „гинуо“, навијачи Звезде сетиће се, на пример, његове крваве главе у мечу с француским Реном...

Колики је борац у питању, најбоље показује то што је с поменутом „приколицом“ поред имена бивши фудбалер ОФК Београда два пута успевао да васкрсне сопствену каријеру и приреди нам меч за незаборав против Костарике.

Можда се поткрала нека и грешка, али када је анализирао шта смо све добили победом на Мундијау Саво Милошевић је прст хвалоспева уперио управо ка Душку Тошићу.

„Борбеност је била на завидном нивоу, а то су сви често спочитавали овој репрезентацији. Видели сте да је Душко Тошић ишао копачком на главу. Свака част“, поручио је Саво Милошевић.

Али да се вратимо на есенцијалну поруку ове приче. Будите реални, поштени, или скроз рационални. Колико вас би једног од јунака тријумфа у Самари гледало другачијим очима да за животну сапутницу има банкарску службеницу? Или кустоса Народног музеја у Београду, бившу студеникињу која је из Зрењанина поред малог пртљага понела и љубав свог живота? То је тај крст који морају да носе и синови славних очева, па и мужеви афримисаних певачица... Можда је тај камен око врата терао бивше селекторе да се лако, баш аматерски лако одрекну Тошића, без да му дају шансу у континуитету.

Два визионарска потеза различитих тренера довели су до тога да Младен Крстајић у Душку Тошићу види зацементираног стартера. И да покупи плодове те одлуке.

Када је био селектор младе селекције, Мирослав Ђукић је на Европском првенству саставио штоперски тандем Ивановић - Тошић, иако су њих двојица тада у клубовима играли бекове (бекови у младој репрезентацији тада су били Рукавина и Коларов). Деловали су перфектно, мада у конкуренцији Видића иДрагутиновића сада 33-годишњи играч Гуангџоуа није могао да рачуна на озбиљну минутажу у А репрезентацији. Али неко далековид у ФСС морао је да препозна тај тандем будућности који је пројектоваоМирослав Ђукић.

Када је актуелни тренер Партизана најурен с Теразија, ауторитатвни председник какав је био Томислав Караџић желео је да спали све мостове који воде ка Ђукићу. Не кажемо да је он одстранио Душка Тошића и да у њему није видео озбиљног адута, али искусни штопер је стално у репрезентацији био на некој врсти пробе. Позову га - па га одстране. Виде га у најужој конкуренцији, па га само прецртају. Истина, и Тошић је осцилирао током енглеских дана у Портсмуту и Квинс Парк Ренџерсу, али крајње је чудно да је досад скупио свега 26 мечева за националну селекцију.

Дакле, Ђукић је урадио први, а Роберт Просинечки - други потез. Када се вратио у Црвену звезду Душко Тошић је могао небројено пута да се понавља по левој страни. Ипак, Роби га је померио унутра како би добио још једног племенитог играча који је јак на лопти.

„Увек се шалим с Тошићем да сам му продужио каријеру. Као штопер, са својим предиспозицијама, моћи ће да игра до 40. године“, каже Просинечки.

Има у томе доста збиље. Две сезоне је Душко Тошић био најстандарднији српски штопер у редовима Бешикташа. И то му није било довољно, већ је морао да искористи повреду Матије Нстасића како би многима отворио очи... Штета што му се коцкице репрезентативне каријере нису раније сложиле. Делује да би Тошић иМиленковић, кога је савршено туторисао - што и мора као старији део тандема - могли да буду и садашњост и будућност Орлова. Али Тошић већ има 33 године и одлучио се да у Кини подебља завршни рачун добре клупске каријере. А када се крене пут Далеког истока обично репрезентативна каријера иде под лед.

„Могуће је да ће ово бити опроштајно такмичење за неке од нас“, рекао је пре неколико дана на званичној конференцији за медије Душко Тошић.

Не знамо да ли је мислио на себе, али судећи по Костарики, требало би још да размисли. Србија га не чека, нити га више гледа као снажнију половину познате жене. Него кличе: Тако Душко, тако српски сине, тако се за отаџбину гине!

Извор: моззартспорт

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Фајтер

18.06.2018 19:46

Човјек је одиграо фантастично, срцем. Скидам капу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крсто Тренеру

19.06.2018 09:00

Овако се игра срцем, као Дуско. Е' сад кад би сви тако заиграли. Голова би било ко кисе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво Дуско

19.06.2018 09:08

само настави тако. Види се, да ти је цаст поиграт за Србију. Са Богом, да јос коју утакмицу побиједите. САМО ТАКО ДО УСПЈЕХА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рога

19.06.2018 11:45

Ја га волим ради Јелене.

ОДГОВОРИТЕ