Финале: Дончић покорио Виторију!

Освајач Евролиге у недељу увече је остварио "преломну" победу у домаћем финалу плеј-офа.  Мирише на дуплу круну! Лукино шампионско мајсторство и Реалов брејк, сад је питање - Виторија или Мадрид? Велики допринос овом подухвату дао је и Џејси Керол.

Кошарка 17.06.2018 | 22:30
Финале: Дончић покорио Виторију!
Лука Дончић забележио је 20 поена, девет скокова и три асистенције у трећој утакмици финала плеј-офа шпанске Ендеса лиге, од тога 18 поена у првих 27 минута.

После тога се више посветио организацији игре, али у финишу су његова слободна бацања дефинитивно одлучила победника.

Басконија - Реал 78:83 (24:20, 18:20, 21:25, 15:18), за вођство Мадриђана од 2:1 и две "меч лопте" за титулу, која је претходних годину дана била у власништву Валенсије.

Следећи меч играће се у уторак, такође у Виторији, када ће Басконија морати да победи како би изборила "мајсторицу" у Мадриду.

Међутим, ако је Басконија на свом паркету изгубила меч после 74:70 у 36. минуту, дозволивши Реалу серију од 13:2, тешко је замислити како добија две утакмице заредом и прославља титулу пред 15.000 навијача "краљевског клуба"...

Шта год да напишемо сада, писали смо већ толико пута током ове сезоне. Лука Дончић је прешао игрицу у Европи у свим оквирима и једноставно мора да направи следећи корак напред, а то је да оде у НБА! 

Ако се питате зашто смо овако започели текст, онда треба да знате да је словеначки суперстар поново оставио све без даха и у налету шампионске инспирације потукао Басконију до колена усред Виторије! Реал не само да је повео са 2:1 у финалној серији АЦБ лиге, већ је и вратио брејк до којег је Басконија дошла у првој утакмици у Мадриду и сада је само питање - хоће ли се титула славити у срцу Баскије или нас чека луди финиш сезоне у Мадриду? Басконија - Реал 78:83 (24:20, 18:20, 21:25, 15:18). 

Реал је поново играо најбољу кошарку сезоне када је све било против њега! На четири и по минута до краја утакмице Басконија је имала предност од четири поена (74:70) и већи део утакмице домаћин је диктирао темпо, па се чинило да би Краљевски клуб могао да се нађе у великом проблему. Међутим, после коша Марселиња Уертаса којим је Басконија прекинула мањи налет ривала, уследио је тотални колап домаћег састава! На семафору је остало још 3:41, а резултат је гласио 76:74.

Басконија до краја утакмице више није успела да постигне кош из игре (?!), а Реал је серијом 9:0 преко Џејсија Керола, Валтера Тавареса и на крају Луке Дончића и капитена Фелипеа Рејеса потпуно упропастили ривала и вратили га на у школску клупу! Једине поене до краја утакмице убацио је Јанис Тима са линије слободних бацања.

Колико су Керол и Таварес имали удео у Реаловом преокрету у четвртом кварталу, толико је Лукиномајсторство дошло до изражаја у трећем периоду, када је Реал почео да хвата залет за луди финиш утакмице. Дончић је само у овом делу утакмице убацио 11 од својих 20 поена, укључујући и две важне тројке. На крају је имао још и девет скокова и три асистенције. Керол га је испратио са 15 поена, док је Таварес скупио седам поена и осам скокова.

Код Басконије блистао је Родриг Бобуа са 17 поена, а двоцифрен учинак имали су још и Мет Џенинг са 12, Венсан Поарије са 11, те Лука Вилдоза и Токо Шенгелија са по 10 поена.

Четврти меч финала игра се 19. јуна у Виторији од 21 час. 

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар