Јединствена листа Срба у ФБиХ?

Последњих дана актуелна је прича о јединственој српској листи у Федерацији БиХ за предстојеће октобарске изборе. Шта о томе кажу Срби из Сарајева?Да ли у том граду има довољно Срба да чак и на јединственој листи успију да пређу изборни цензус?

Република Српска 17.06.2018 | 20:23
Јединствена листа Срба у ФБиХ?
Душан Шеховац, социолог, предратни асистент на сарајевском Факултету политичких наука, након рата оснивач Демократске иницијативе сарајевских Срба, подржава идеју о формирању заједничких српских изборних листа Федерацији БиХ. Циљ је да Србе у извшној и законодавној власти тог ентитета представљају легални и легитимни представници српског народа. Међутим, да ли се то у пракси може провести?

Јединствена српска листа, под условом да све српске националне странке буду у једној коалицији, имала би шансу само када би сви Срби који живе у Федерацији БиХ били третирани као једна изборна јединица.

Према важећем Изборном закону БиХ то је немогуће. При томе не треба заборавити чињеницу да у четири Кантона Срби нису конститутиван народ, иако им је Уставом то загарантовано.

Душан Шеховац је примјер да и тамо гдје су Срби званично конститутиван народ, у пракси ништа не значи. Он сликовито каже да "има право само на ваздух".



БН телевизија

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

БЕРЈАН САВО

17.06.2018 18:30

Дусан Сеховац није заступник срба из Сарајева ни компетентан лик да прица о било цему. Досао је као монак из једног села крај Калиновика на Илидзу, тренутно је близак с нацелником Илидзе Сенаидом Мемицем , а Сеховац посредује у продаји некретнина срба с те опстине за Сенаида и арапе. Дусан зиви као гроф, ко га не зна скупо би га платио. Ти нецес сигурно никог представљати

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

17.06.2018 19:08

Довољно си рекао...а и ова слика говори пуно о њему да" има право само на ваздух"...Па кад је тако...одкуд му ова кућерина иза...Шта би тек имао да има право и на нешто друго а не само на ваздух.Е мој Шеховац који си ти демагог...Фуј !

Name

Филиповиц Синиса Осијек Илидза

17.06.2018 19:49

Сто Дусан не казе на колико је српски породица утицао да продају арапима куце и имања на Илидзи и колико је пара добио за то??!!! Увијек је био близак и у рату с босњацима, он насао да соли , фали јос Максим Станисиц да коју казе. У Дусана вила а не куца, боље му је сад него сто је икад било, сто кукас?? Ако ти тамо не ваља знас гдје је РС . Марс лазовцино

Name

Кхал Дрого

17.06.2018 19:11

Овдје је једноставно проблем број Срба у фед.БиХ, по попису их има 56.570, тек 1/10 од оних који су ту живјели 1991-е, што ће рећи да је успјешно спроведено етничко чишшћење. Тако да није формиран ни клуб Срба у ДН парламента фед.БиХ, недостају четворица (од 17). А и од тих 13 само су 3 из српских странака (тј СНСД), осталих 10 су оз бошњачких парија (СДП и ине), које ће раити у корист својих странака и на штету Срба. Срби ће на изборима ове године добити 3 представника у ДН из кантона 10, остало јако тешко, можда још којег из Унско-санског, Неретвљанско-херцеговачког и подрињског кантона, али и то јако, јако тешко. Српска листа је добра идеја, због груписања то мало гласова што има, она је већ заправо формирана за 6 кантона гдје Срби имају какве такве шансе. Што се тиче кантона Сарајево, ту по попису живи 13.300 Срба а да би прешли цензус (3%) требаће око 7.500 гласова, то је (како ће неки Срби гласати за СДП; ДФ, НС и друге бошњачке партије) реално недохватљиво. Како написах, проблем је мали број Срба, темељити су почишћени 1990их из фед.БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wалтер

17.06.2018 19:32

Па се захвали карадицу и кољевицу

Name

ЕXИТ

17.06.2018 20:20

Захвали се Моми Крајснику сто грађана српске националности има оволико у КС.

Name

ММ

18.06.2018 04:18

Питај србе у Братунцу ста им је рецено ако не преселе у РС..Али не од босњака. Срби из Сарајева знају добро ко је "тај"

Name

ре

18.06.2018 04:56

Аха, почишћени. А да, била је она акција копања гробова како би се селило, али нећемо о томе :Д

Name

Ре

18.06.2018 08:28

А ста казете на цињеницу да сви Босњаци у Влади РС долазе из СНСД И ДНС,ја бих рекао Милорадови Босњаци,који сигурно нису представници Босњака у РС и не заступају њихове интересе?Цак и несретни Влајки који је био потпредсјеник РС из хрватског народа,изабран је српским гласовима и био је Милорадов играц,тако је исто и у ФБИХ.Матрица је иста.

Name

Ма дај

17.06.2018 19:23

Бас има Срба у федерацији ? Ста казе Дудук ? То они сада висе нису издајници...

ОДГОВОРИТЕ
Name

сарајлија

17.06.2018 19:38

Душан у Сарајеву боље живи него 99% Срба у РС.Провјерено и гарантовано!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еxит

17.06.2018 20:16

Сви требају да имају иста права без обзира на пол,вјеру,нацију,расу,боју очију,тежину ,висину...Најспособнији нек се бирају.Сада имамо дискриминацију унутар сваког корпуса,само зависи која је партија освојила власт.На најважнија мјеста долазе подобни а не способни.Док год је тако нема напретка.Способни ће бити тразени у Њемачкој ,Аустрији...

ОДГОВОРИТЕ
Name

То је немогуће

17.06.2018 21:20

Јер многи Срби су ратовали против ВРС, било је срба мајора, пуковника који су били у Армији БИХ... јел они требају ићи на ту листу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

неко

17.06.2018 22:06

Зар нису све странке код Срба јединствене? За пљацку спремни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

18.06.2018 04:24

Сјетите се срба само пред изборе кад настаје васа велика брига . огулили сте и гулите ове у РС сад је капамања у иностранству и федерацији како узети несто од њи ако ниста а оно гласове после цемо ми по своме .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Турбоскара

18.06.2018 05:47

А да једном се престане са тим национализмом да се на листе стављају паметни провјерени стручни учени факутелтетски образовани људи а не подобни страначки ботови послушници идр.Да нам министар здравља није рокан водоинсталатер и са купљеним дипломама .Ево цура завршила факс у БГ регуларно са свим десеткама млада паметна похадјала школу годинама и годинама и сад таквој особи која је пуна знања треба да јој наредјује један водоинсталаттер .Е неиде .Али зато иде и оде такав кадар у иностранство.Ето и то је проблем код избора .У 21вјеку у неком еј кантончичу један народ није конститутиван .Зашто па зато што су нам на власти идиоти стеаначки подобни прости неуки.Па јел боље да ми дјете љечи стручњак који се разумије у медицину био он Мујо Драгам или Фрањо.Него нек је мој макар и водоинсталатер са дипломом из Широког Брега.Народе уништили су нас зајебите више националисте који краду невидјено како се овде код нас краде овако отворено.Унистава државна имовина приватизује државно као да је њијово.е то нема нигдје.Негласајте за будале дајте стручњаке који че подичи привреду економију просвету радна мјеста .Дајте људе који че народу дсти плату од 1000евра. вратити достојанство вјеру у живот.Па чете видјети како че се онда причати о национализму или планирању на одмор на море или зими на планину како купити нови намјештај и остало.Док гласамо за ове друге будале имамо мизерију плате просјек 500км,не говорим овдено министрима неуком и осталим који имају по нколико хиљада и више за своје незнање.А има млади стручни људи.Требао би неко основати странку учени стручни високо школованипрофесионалаца омладине састављене од Срба Бошњака Хрвата и да имају тимски рад Сигуран сам да би та омладина за годину дана постигла успјех какав ова багра није ни за 20година харача над овим народом.

ОДГОВОРИТЕ