Протести и сукоби због новог имена

Испред Собрања у Скопљу одржан је протест удружења против договора о промјени имена у Република Сјеверна Македонија, што је саопштио премијер Зоран Заев.

Регион 14.06.2018 | 08:30
Протести и сукоби због новог имена
Окупљени грађани блокирали су булевар 11. Октобар, а за саобраћај су биле затворене и околне улице, док су парламент штитиле полицијске снаге, јавила је агенција МИА.

Како је пренио портал "Плусинфо", током протеста ка полицији је полетио Молотовљев коктел који се није запалио, као и више флаша, а одјекнула је и шок бомба. 

Демонстранти су бацали и друге предмете у правцу полиције, горјеле су навијачке бакље, скандирало се "Македонија, Македонија" и узвикиване су увредљиве поруке против владе Зорана Заева. Једном учеснику протеста је позлило, па је одвежен колима Хитне помоћи. 

Предсједавајући удружења Свемакедонски национални савјет - Македонијум, Страшо Олумчев, рекао је да су се окупили спонтано да би изразили револт због онога што се догодило у уторак, преноси МИА. 

Он је нагласио да право на одлуку о националним питањима има само македонски народ и нико други. 

Македонски предсједник Ђорђе Иванов саопштио је раније да је његова коначна одлука да неће подржати, ни потписати споразум о новом имену те бивше југословенске републике, који су аминовали премијери Грчке и Македоније, Алексис Ципрас и Зоран Заев, јер сматра да је он штетан по државу и њене грађане. 

Извор: Тањуг

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Харе

14.06.2018 07:00

Бојим се да је рат у најави

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

14.06.2018 08:05

Какав болан рат јеботе рат мисмо своје изратовали на Балкану сад смо танки ко лизало а мехки ко вуна.

Name

Стара Србија

14.06.2018 09:32

Зашто Бивша Југословенска Република Македонија не врати своје старо име: Стара Србија? И проблем је ријешен!

ОДГОВОРИТЕ