СП: Летело је перје у Краснодару!

Побуна шпанске свлачионице: Председниче, прогутај свој понос! Није вредело. . .

Фудбал 13.06.2018 | 20:00
СП: Летело је перје у Краснодару!
Бесана ноћ у Краснодару, тензија током читавог јутра и на крају свилен гајтан за Ђулана Лопетегија. Званично: због непоштовања институције каква је Фудбалски савез Шпаније, који га је сменио и пре почетка Мундијала уверивши се да је досадашњи селектор радио иза леђа руководилаца и у тајности преговарао са Реал Мадридом. Што је на крају и потврђено, иако би 51-годишњи стручњак свакако окончао мисију оног тренутка кад Црвена фурија заврши такмичење.

Прилику да учествује на завршном турниру и бори се за повратак светске круне није добио, јер је председник савеза Луис Рубаљес истрајао у намери да га смени. Нису вредела ни убеђивања сарадника који су још синоћ покушали да га одврате од те намере, а камоли састанак са играчима - и то оним најискуснијим - уверених да ће одбранити Лопетегијеву позицију.

Разлог због ког је званична конференција за медије каснила чак сат и по јесте бурни састанак у хотелу у Краснодару, бази шпанске репрезентације током Мундијала. Скуп су иницирали капитен Серхио Рамос и искуснији репрезентативци, попут Давида Силве, Пикеа, Инијесте... Њихов став је био да се не прави скандал и да по сваку сцену селектор који је успешно прошао квалификације остане у седлу. Тај захтев пренели су председнику Рубаљесу.

Саслушао их је, али није попустио. Чак ни после оштрих речи ветерана - можемо само да претпоставимо да је у питању Рамос и да је летело перје - да би као председник требало „да прогута свој понос“ и да „репрезентација није клуб у коме први човек има могућност да мења тренере“. Тражили су да, зарад вишег интереса, Лопетеги настави посао и да га, како су рекли, „пусте да освоје Мундијал“.

Чинило се у први час да ће ти захтеви однети победу, медији су чак пренели да је Луис Рубаљес поражен изашао из сале где је 90 минута састанчио са играчима, међутим, онда се мртав-хладан појавио на конференцији и истрао своје, саопштивши да је Ђулен Лопетеги смењен.

„Сви смо погођени ситуацијом. Образложио сам одлуку играчима и они су је разумели. Убедили су ме да то неће утицати на њихову посвећеност и да ће без обзира на сва дешавања дати све од себе“, рекао јеРубаљес.

А у петак - Португалија...

Досадашњи спортски директор Црвене фурије наследио је смењеног Лопетегија.

Пожар у табору Црвене фурије који је изазвала смена селектора Ђулена Лопетегија само два дана пре почетка Светског првенства у Русији пробаће да угаси легендарни капитен Реала из Мадрида Фернандо Јеро.

Тако је педесетогодишњи стручњак родом из Малаге изненада добио прилику да предводи Шпанце не само у петак увече у дербију првог кола на Мундијалу против Португалије, већ и на целом турниру на којем Црвена фурија има велике амбиције и слови за једног од фаворита.

Фудбалски савез Шпаније је на својим званичним странама потврдио његово именовање, а промоција је заказана за вечерас од 18.30 часова на стадиону Краснодара. Фернандо Јеро је у борби за функцију победио конкуренцију оличену у Алберту Селадесу, селектору младе репрезентације Шпаније.

По завршетку играчке каријере у дресу Болтона 2005. године, Фернандо Јеро је радио као помоћни тренер у Реалу (2013/14) и као шеф стручног штаба нижелигаша Овиједа (2016/17).

Од 27. новембра 2017. Фернандо Јеро је обављао функцију спортског директора Црвене фурије.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар