Српски војници деру Американце

Фудбалска екипа Војске Србије побједник је мини турнира организованог у америчкој бази "Бондстил" код Урошевца.

Србија 10.06.2018 | 10:11
Српски војници деру Американце
Екипа Војске Србије побиједила је најприје екипу америчких војника резултатом 6:1, а у другој утакмици екипу војске Пољске са 6:0.

На турниру је учествовала и екипа војске Турске, која је утакмицу изгубила од Пољске.

Био је ово први турнир у кампу "Бондстил" на којем је наступила и селекција Војске Србије. Пехар и мајице српским војницима, на крају турнира, уручио је амерички командант српског поријекла Ник Дучић.

Иначе, због турнира америчка база "Бондстил" била је отворена за представнике медија.

Новинаре је поздравио командант КФОР-а Салваторе Куочи, иначе, италијански генерал, који је подсјетио да се приближава Свјетско првенство у фудбалу, али да ће, нажалост, оно проћи без Италије.

"Сви волите фудбал. Ја сада нећу имати шансе да навијам за свој тим, јер се Италија није квалификовала за свјетско првенство", нашалио се Куочи.

Он се осврнуо на турнир у Бондстилу рекавши да су они жељели да ураде нешто другачије и да покажу добру вољу и сарадњу, објашњавајући да су се састали они који свакодневно раде на обезбјеђивању админстративне линије, али сада да играју фудбал.

Поред тимова из Пољске, Турске, Америке, ту су били и припадници Војске Србије који су се одлично показали будући да су савладали Американце и Пољаке.

"Има 28 нација које учествују у косовској мисији. Свака појединачна нација се у својим земљама такође суочава са међуетничким проблемима", рекао је Куочи који је потом озбиљним тоном рекао да је КФОР неутралан и да жели да заштити све становнике Косова без разлике.

"Сваки проблем схватамо озбиљно и покушавамо да осигурамо безбједност свих грађана нарочито када се деси нешто међуетнички", рекао је Куочи и додао да их такви сукоби брину и да то желе да ријеше на најбољи начин.

Америчког официра Ника Дучића, команданта Бондстила "сачекала" су питања о српском поријеклу, а он је понудио и објашњење због чега интригира јавност.

"Сматрам да је јавност заинтресована због посебне ситуације да сам ја први амерички пуковник српског порекла који је добио прилику да командује на Косову. То је вероватно оно што је медијима занимљиво. С моје тачке гледишта, мени је занимљиво што могу да видим историју кроз свој посао", рекао је он новинарима.

"Моја породица је, наставио је Дучић, емигрирала у Америку и ја сам друга генерација која је тамо рођена, а сада имам прилику да дам свој допринос", додао је он.

"Ник Дучић је амерички официр српског поријекла који свој посао ради професионално. Задужен је за овај сектор на Косову. Дакле, он је амерички официр који се такође поноси својим српским поријеклом", рекао је у разговору са новинарима командант КФОР-а Куочи.

Иначе, представници медија су прије турнира обишли базу "Бондстил", а том приликом су чули да је број војника смањен и да су неке бараке у којима су они живјели, порушене.

У комплексу се налази војна болница, ватрогасна станица, торањ за контролу ваздушног саобраћаја, а имају и просторије за рекреацију. Када нису на терену војници могу да посјете теретану, играју стони тенис, билијар, гледају филмове...

(Тањуг)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

ДОXА

10.06.2018 08:28

Дерали су и они вас сад сте квита....

ОДГОВОРИТЕ
Name

007 Бонд

10.06.2018 10:50

Дружили смо се ми са Америма, па смо се током 90-тих потукли са њима, а сад се опет дружимо. А са вама и Хрватима нико неће ни да се дружи, а ни да се туче. Јер нема вас нигде, и тако ће заувек и остати.

Name

Ре 007

10.06.2018 17:37

А где си се ти потукао са њима? Мислис да су нас тукли.

Name

Карадоз

10.06.2018 08:45

А да се огледају у Америцком фудбалу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трр

10.06.2018 09:07

Које понизавање наша Српска војска игра на такозваној дрзави косово јос са оним сто су нас бомбардовали и убијали нам дјецу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јој

10.06.2018 10:30

Ако је КФОР неутралан, како онда изгледа кад је пристрасан.

ОДГОВОРИТЕ