ЛН: Побједа води у Кину, стоп за Слутјес!

Одбојкашице Србије би тријумфом у Ротердаму против домаћина готово сигурно обезбедиле пласман на завршни турнир Лиге нација, три кола пре краја лигашког дела.

Остали спортови 07.06.2018 | 15:45
ЛН: Побједа води у Кину, стоп за Слутјес!
После максималног тријумфа над Доминиканском Републиком, Србија је веома близу завршног тунира Лиге нација, који се игра у кинеском Нанђингу од 27. јуна до 1. јула. Изабранице Зорана Терзића су на другом месту, иза Американки, са чак девет бодова више од Италије, која је тренутно прва испод црте (Кина као домаћин се директно квалификовала). Међутим, пред олимпијске вицешампионке стоји озбиљна репрезентација, домаћин четвртог викенда, Холандија. Биће то реприза прошлогодишњег финала Европског првенства, када су Српкиње биле боље у четири сета.

Терзић је био незадовољан после пораза од Италијанки, али га је радовало боље издање наших одбојкашица против Доминиканске Републике. Свестан је дугогодишњи кормилар Србије да најтежи посао четвртог викенда следи данас.

“Мораћемо много боље него на претходна два меча ако желимо да победимо Холандију. Ради се о озбиљној селекцији. Биће много теже него против Доминиканске Републике, морамо да уложимо више труда и зноја ако желимо да остваримо повољан резултат”, истакао је Терзић за сајт Одбојкашког савеза Србије.

Дуел у Ротердаму биће двобој великих ривалки из турског шампионата, с једне стране коректорке Вакифбанке Холанђанка Лонеке Слутјес, а с друге српска бомбардерке Тијане Бошковић, која брани боје Езачибашија. Најбоља играчица “лала” имала је чак 25 поена против Италијанки у четвртак, али је домаћин поражен после пет сетова. Холанђанке су на месту које води на завршни турнир, али још нису сигурне за Кину.

Уколико би Србија славила готово сигурно би обезбедила и пре последњег, петог викенда пласман међу шест најбољих селекција у новоформираном такмичењу. Селектор Терзић је против Доминиканки одмарао нашу најбољу средњу блокерку Милену Рашић, која ће бити стартер у данашњем мечу. Друга поентерка владарки Европе Бранкица Михајловић, подсетимо, због повреде колена није ни допутовала у Холандији.

Нашој најбољој одбојкашици Тијани Бошковић фали још само један поен до бројке 200 у Лиги нација. И даље је са процентом успешности од 53 одсто најбоља у досадашњем делу сезоне. Прошле године оба пута на ЕП је Србија победила и прекинула низ од три тријумфа Холанђанки. Од 2012. године ове две селекције су се састале девет пута, а Српкиње воде са 5:4.

Американке су четити кола пре краја лигашког дела сезоне обезбедиле и теоретски пласман на завршни турнир. Кинескиње су такође као домаћини на Ф6, па се очекује меч без резултатском значаја. Кина има предност домаћег терена, вратила се феноменална Тинг Жу, која је у драматичном поразу после пет сетова од Бразила имала чак 34 поена. Можда је време да САД поклекну. Последња два меча припала су Кини, олимпијском шампиону из Рија 2016.

Пољакиње су у серији од три победе и после лошег старта хватају последњи воз за Кину. На домаћем терену не би требало да имају тежак задатак против Белгијанки, које су изгубиле све шансе за Ф6.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар