И тужиоци треба да одговарају

Предсједавајући неформалног Посланичког антикоруптивног тима /ПАК/ у Народној скупштини Републике Српске Адам Шукало рекао је данас у Бањалуци да ће упутити у парламентарну процедуру по хитном поступку приједлоге измјена и допуна Закона о јавним тужилаштвима и Закона о кривичном поступку Српске.

Република Српска 07.06.2018 | 12:07
И тужиоци треба да одговарају
Шукало је након сједнице ПАК о предложеним законима у вези са закључцима Анкетног одбора формираног одлуком Народне скупштине с циљем сагледавања свих релевантних чињеница у вези са случајем страдања Давида Драгичевића рекао новинарима да ове измјене закона иду у корист рјешавања предмета “Драгичевић”, али и других, из области привредног криминала и корупције.

Он је навео да треба брисати члан 29. Закона о измјенама закона о јавним тужилаштвима Српске по коме главни тужилац, његов замјеник и сви тужиоци у Српској не могу у вршењу службене дужности бити кривично гоњени и одговарати у грађанском поступку.

– Не желимо извршити притисак на рад тужилаштава, али не желимо да у Српској и БиХ све зависи од тужилачке воље. Од тужилачке воље зависиће исход случаја убиства Драгичевића. Поступајући тужилац у овом случају није оквалификовао начин на који се води истрага. Прекршио је тиме све оно што су му службене дужности и не може одговарати по постојећем закону и члану 29. закона – рекао је Шукало.

Он је нагласио да су измјене Закона о кривичном поступку Српске потребне да се не би допустило да тужилачка воља буде пресудна и да се на тај начин заврши случај “Драгичевић”.

– Ако тужилац одлучи да нема елемената кривичног дјела и обустави истрагу, тај се предмет затвара и не може се више нигдје отворити. Грађанима се мора вратити уставно право на правично суђење и могућност да у случају одустајања тужиоца од гоњења могу сами ићи у тај поступак – рекао је Шукало.

Он је додао да су разлози због чега на наредној сједници парламента Српске хитно треба усвојити ове измјене закона не само правна неуређеност, већ и осјећај грађана да су незаштићени од практично најважнијих институција, а прије свега правосудних.

Шукало је додао да због тога “расте тензија у којој грађани желе да узму правду у своје руке”.

– Ствари на овај начин треба нормирати, како би свако пред правосудним институцијама Српске могао изнијети своје доказе и сазнања ако нема повјерења или се не слаже са тужилачком одлуком да се негдје обустави истрага – рекао је Шукало.

Он је рекао да јучерашње изјаве министра унутрашњих послова Српске Драгана Лукача и главног тужиоца Окружног јавног тужилаштва Бањалука Желимира Лепира који су одбацили закључке Анкетног одбора Народне скупштине с циљем сагледавања чињеница у вези са смрћу Драгичевића говоре да ће “владајућа коалиција урадити све да поменути закључци не буду усвојени на сједници парламента”.

(Срна)

Коментари / 33

Оставите коментар
Name

Миле

07.06.2018 10:14

Тако је,тузиоци су веце зло од полиције.Сви они раде заједно .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неписмена Славица

07.06.2018 10:25

Треба допунити екипу из Додиковог тужилаштва и позвати на саслушање и неписмену Славицу Матијаш која је уплетена у ликвидацију Давида Драгичевића и која је члан правосуднополициске злочиначке организације! ПРАВДА ЗА ДАВИДА! ✊✊✊✊✊✊✊✊✊✊

Name

О чему ви

07.06.2018 10:26

Ре :Миле Да има поштени тужилац да ради на случају, поштени судија да поштено пресуди све остале институције би морале да раде свој посао иначе је то државни удар. Док не добијемо те двије ставке можемо само млатити празну сламу.

Name

цлан 29

07.06.2018 10:47

Је цлан који амнестира злоцине, пљацку и друга недјела преко корумпираних тузиоца, судија.

Name

Глас народа

07.06.2018 14:57

Каквих идиота у насој политици све постоји!!!

Name

вања

07.06.2018 10:15

Свака професија мора да буде под лупом и то мора да буде неовисно од политике. Код нас је то пресло сваку мјеру са судијама и адвокатима. За пропусте се мора одговарати. Лептире сто си летио, летио си.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре вања

07.06.2018 11:31

Тако је.... Не треба дозоволити линч и хајку на тужиоце, али мора постојати бољи контролни механизам јер тужилаштва очигледно не раде посао како треба. Није то наше субјективно виђење, погледајте званичне статистике. Најгори смо по корупцији, криминалу, нити једна правомоћна пресуда за злоупотребу положаја великих гузоња, а читава држава опљачкана! Нестају докази у транспорту од суда до тужилаштва, кључни свједоци се самоубијају и ујео вук магарца... страва и ужас гдје живимо! Није лако у таквој атмосфери часним и поштеним тужиоцима радити посао, а сигурно да их има и часних и поштених...

Name

Михајло

07.06.2018 13:35

Лептир је све ове године добро летио и скупљао марке, доларе и остале валуте, тако да треба да одговара, и да наравно запамти да је Господ Бог ипак изнад свега и све це наплатити.

Name

Ранко

07.06.2018 10:16

Свашта,тужиоци да одговарају зашто је неко пријан и дрогиран упао у ријеку и удавио се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

врррјеме је

07.06.2018 10:27

Јок,тужиоци требају почет гурати у воду ,под кола,вјешати ,сипати у каву супстанце ЛИЧНО!Једноставније је,тј захтјева ангажовање маје људских ресурса

Name

Ре

07.06.2018 10:27

е КОЈИ СИ ТИ КРЕ... кРЕ КРЕ

Name

Цоа

07.06.2018 10:31

Ко, неко ?

Name

Мистер Но

07.06.2018 10:36

Глупсоне један..Како имас образа то написати??Боту један..

Name

Мистер Но

07.06.2018 10:37

Коју ријеку??Глупсоне

Name

за Ранко

07.06.2018 10:40

Да управо тако.

Name

за Ранко

07.06.2018 10:41

Да управо тако, треба да одговарају! А и ти са њима

Name

Скептик

07.06.2018 10:46

Па Ранко, БОТУ ИДИОТУ, шта да човјек каже на ту твоју провокацију...Ниси ти за психијатрије, ти тамо не припадаш јер ниси луд. Али си БОЛЕСНО ДРЗАК и БЕЗОБРАЗАН,ПОКВАРЕН И ЛОШ ЧОВЈЕК, ОЛОШ, ЉУДСКИ ШЉАМ, МОРАЛНА СЕПТИЧКА ЈАМА.. Укратко, такав си смрад у људском облику да те ни РОЂЕНА МАЈКА НЕ МОЖЕ ОЧИМА ГЛЕДАТИ. ФУЈ!

Name

Тако је

07.06.2018 10:47

Наравно, него шта! Тужиоци су све подржали. Нису они невидљива сила већ обични смртници који лажу.

Name

Моусе за ранко

07.06.2018 11:02

Да одговарају него шта,откуда мученику онолике грдне ране и убоји ако се само утопио,откад то вода наноси тјелесне повриједе по цијелом тијелу,са посјекотинама и подливима.Размисли добро о томе што си рекао,ако уопсте имаш намјеру да мислиш својом главом.Ти својим коментаром вриједас жртву,родитеље и све добронамјерне људе.Правда за Давида.

Name

за ранко

07.06.2018 11:09

Боте, теби треба љекарска помоћ у установи затвореног типа

Name

Ре

07.06.2018 11:10

Сад кад те нападну глупи ботови хахаха.

Name

Ре Ранко

07.06.2018 11:26

Е Ранко, Ранко да тужиоци раде посао како треба не би БиХ била најгора црна рупа по корупцији и криминалу... Ти си се добро ухљебио, не би да се ишта мијења... Мислим да човјек мора бити монструм да гледа овај силни јад и чемер око себе без имало емпатије

Name

ре Ранко

07.06.2018 11:26

Е нек се неко од твојих укућана исто тако удави!!!! Како можеш написати овакав коментар , скоте!

Name

Ре Ранко

07.06.2018 12:00

Види ти њега, човјек не смије ни да упита како му је дијете страдало. Онако како су се кретени договорили. Опљчкао кућу, појео бурек, надрогирао се и послије отишао и утопио се у канализацији дубине 11 цмм. То само има у овој нашој држави Ентитету у коме владају Додикови, Маркови и Перичини криминалци. Газе на пјешачким прелазима, убијају по становима, гуше у канлизацијама, невиђено а хоће у Европу, хоће стране инвеститоре, хоће бољи живот. ММФ им јке најбоља фабрика. Своје су уништили.

Name

врррјеме је

07.06.2018 15:46

Мислим да је заиста вријеме да ми коментаришемо шта треба да раде тужиоци и како!!!!!Грађани су своје рекли и протестима и дуго већ пишу да су не задовољни радом многих институциа ,и да стварно има много неправилности тамо гдје би најмање требало бити!!Ако носиоци власти то не чују,онда грађани требају на изборима казнити власти!А ако до тога не дође,онда једино преостаје бјег тј исељење

Name

www.независникандидат.инфо

07.06.2018 10:30

ДАВАЊЕ МОГУЦНОСТИ ГРАЂАНИМА ДА МОГУ ДА ГОНЕ ЗА КРИВИЦНО ДЈЕЛО УКОЛИКО ОДУСТАНЕ ТУЗИЛАСТВО ЈЕ У ЦИЉУ ПОСТИЗАЊА ПРАВДЕ И ВЛАДАВИНЕ ПРАВА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је

07.06.2018 11:39

Тако је! Умјесто да им буде драго што јавност помаже у расвјетљавању Давидове смрти, они се бусају и даље ко то њима смије приговори ти, помагати.

Name

БОБА

07.06.2018 11:08

ГЛУПО ЈЕ И ПОМИСЛИТИ ДА ЋЕ НАРОДНА СКУПШТИНА УСВОЈИТИ ЗАКЉУЧКЕ АНКЕТНОГ ОДБОРА У ВЕЗИ ДАВОРА ДРАГИЧЕВИЋА ,ПА НИСУ ВАЉДА ЛУДИ ДА ПРИЗНАЈУ ПОРАЗ. ОНИ ИМАЈУ ВЕЋИНУ ОНИ СУ ВЛАСТ А ВЛАСТ ЈЕ МОЋ.КАДА ЈЕ НЕКО РЕКАО ДА ЈЕ КРИВ .ЈЕДИНО АКО ЈЕ УХАПШЕН ПА ПРИЗНА КРИВИЦУ И НАГОДИ СЕ СА ТУЖИЛАШТВОМ.НИКАДА НИ ПОМИСЛИЛА НИСАМ ДА ЋЕ ПРИЗНАТИ ПОРАЗ И НЕШТО ПРИХВАТИТИ ПО ЦИЈЕНУ ЖИВОТА.БОГАМИ ГОРИ ИМ ПОД НОГАМА АЛИ МОЋ ЈЕ МОЋ.ЧВРСТО СИЈЕДЕ НА СТОЛИЦИ И ПУНЕ СВОЈЕ ЏЕПОВЕ,ДОК ИМА БУДАЛА.СРЕТНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Разлога много

07.06.2018 11:13

Па и они су "неки" градјани и за њих треба постојати закон а не да по ладицама дрзе предмете и стите ове који нас укопасе...знаци једним ударцем двије муве...усвојити закон по ком це исти одговарати за евентуалан нерад или свјесно затаскавање недјела и тада це се њихово дјеловање бар до некле побољсати као и ситуација у Дрзави....

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн ЗА рАНКА!

07.06.2018 12:08

Ја не познајем ни једну зивотињу на кугли земаљској са којом би тебе могао упоредити(да их неби увриједио)! МЛАДИ ЗИВОТ ЈЕ УГАСЕН! Институције које су надлезне за то нека доказу како је момак настрадао( а само се то трази) и висе нико неце изаци на улицу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕКЕТ

07.06.2018 13:26

Требало би промијенити и Закон који се односи на ОДГОВОРНОСТ инспектора Пореске управе РС као и свих државних органа. Наиме, ја сам имао малу предузетничку радњу гдје су ме Инспектори Пореске управе застрашивали и пријетили великом казном за наводне пропусте у пословању. Моји приходи су на годишњем нивоу износили мање од 20 000 КМ, напомињем приходи. Једва сам одржавао предузетничу радњу, али нека ради. Пошто ме нису довољно испрепадали да им се јавим и позовем их у кафану да им уручим коверту, добио сам РЈЕШЕЊЕ за пропусте у пословању за 2.5 године колико је фирма постојала. Казна је износила невјероватних 32 000 основног дуга + 5 000 КМ камата. Жалио сам се и Другостепени орган је поништио Рјешење и вратио на првостепени поступак којим ми је касније утврђено 0.00 КМ дуга, мада су имали основа да ми напишу казну од неких 500 КМ, али вјероватно да би ме одобровољили то су изоставили. Адвокат ми је реко да ја не могу тружити инспекторе, јер за евентуалне пропусте одговара Држава. Значи морао бих државу тужити. То значи да ИНСПЕКТОРИ могу написати колику год хоце казну без икакве посљедице по њих уколико докажем да нису у праву. Адвокат узима надокнаду у процентима од висине казне. То се зове ГЕНОЦИД. Ово се може десити сваком, а нарочито у процесима пред ПУ РС и Геодетском управом. Значи ИНСПЕКТОР не може бити без одговорности, само зато што у Рјешењу остави могућност правног лијека тј. ЖАЛБЕ. Ипак је то ПРОЦЕС, који дуго траје и тражи и живце и финансије. ОДГОВОРНОСТ ОРГАНА УПРАВЕ ??????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лактаси

07.06.2018 14:32

Ми имамо круг владајуцих институција гдје су појединци изнад иституција и сви смо заробљени у њихове канбзе, незнам самокако се то мозе висе подносити, ово је терор над сопственим народом ало до истребљења

ОДГОВОРИТЕ
Name

ок

07.06.2018 14:43

Слажем се са предлогом шта је тужилац Бог у читавој причи.ако се сутра моје дијете нађе у оваквој ситуацији а гузоње су умјешане онда ја морам да ликвидирам све по реду јер сам “нико и ништа “по њиховим критеријумима.

ОДГОВОРИТЕ