Виландер: Ђоковић не би требало да игра Вимблдон!

Оштри коментатор "Еуроспорта" сматра да Новаку Ђоковићу, у овом тренутку, није потребан прелазак на траву.

Тенис 07.06.2018 | 12:30
Виландер: Ђоковић не би требало да игра Вимблдон!
Новак Ђоковић не би требало да наступи на Вимблдону, ако питате Матса Виландера.

А, питао га је новинар агенције "Ројтерс", с којим је оштри коментатор "Еуроспорт" мреже разговарао о Ђоковићевој најави да ће можда прескочити сезону на трави.

"Изгледа да није довољно спреман физички", прокоментарисао је Виландер изјаву нашег тенисера, дату након велике борбе и пораза у четвртфиналу Ролан Гароса од мало познатог италијанског такмичара Марка Чекината.

"Можда није довољно близу у смислу физичке припреме... можда само има другачији приступ, али могуће је да му наступи на трави нису потребни тренутно, јер је она неприкосновени убица самопоуздања", додао је Виландер и појаснио.

"Чак и када играте добро, одскок лоптице на трави је увек лош, тешко је наћи добре терене за тренинг, не можете лако да се крећете јер се клизате и проклизавате у коју год страну да кренете... Уколико је заиста, заиста одлучан да се врати у најбољу могућу форму, а за њега је то увек била сезона на бетону, онда је и логично што не жели да игра на трави наредних недеља".

Виландера, који је током каријере освојио сваки грен слем осим Вимблдона, није изненадила Ђоковићева најава кратке паузе, али јесте тајминг. Каже да није очекивао да ће о тој теми наш ас говорити одмах, вруће главе, на конференцији за медије после болног пораза.

Међутим, нешто га је и позитивно изненадило у Новаковом наступу на "Сузан Леглан" стадиону у уторак увече - то што је распалио ону стару ватру и ударио са свим што тренутно располаже током епског тај-брејка четвртог сета.

"Поред тога што је играо добро у неким мечевима, овог пута је приказао праву борбу, мислим да је на добром путу. Иначе, никада нисам ни сматрао да је његов проблем физичке, већ менталне природе. И делује ми да опет има онај 'драјв' да не жели да изгуби тениски меч", рекао је Виландер о 31-годишњем Београђанину са 12 грен слем титула, од чега су три биле на Вимблдону.

"Право питање је шта сада. Али освежење је видети га опет. Све што је недостајало је помало самопоуздања у четвртом сету. Имао је неколико шанси, али је оклевао да повуче ороз и опали слободно, без размишљања".

Виландер тврди да ће, када и физички буде био беспрекорно спреман, највећи изазов за Ђоковића бити да поврати самопоуздање и да ће тада, неминовно, ривали поново почети да зазиру од сусрета са њим.

"То вам је самопоуздање, није желео да буде тај који ће сам себе победити тим ударцима. Када сте пуни вере у себе и освајате грен слем турнире, не пада вам на памет да размишљате о грешкама, све што желите је да се појаве прилике за такве ударце. Он их је овог пута пропустио", анализирао је Швеђанин пресудне тренутке у веома емотивном, како на терену тако и на трибинама, судару српског и италијанског тенисера.

На крају, додао је и да одмор можда не би лоше дошао Ђоковићу након што је током сезоне на шљаци уложио огроман напор да заустави пад на АТП листи упоредо тренирајући и подижући форму.

"Можда да буде мало код куће, да се одјави из хотела, да пружи себи један 'блок' од месец дана тренинга и живота у свом дому. Уколико је почео да игра добро и уколико је заиста на 80 одсто од максималне форме, као што чујем да јесте, све што би требало да уради је да пружи шансу себи да буде 100 одсто спреман. А, онда је само питање када ће све да 'кликне' и када ће и ментално бити онај стари".

Виландер тврди да је само такав, апсолутно спреман на највеће напоре, Новак Ђоковић онај ког памтимо.

"Ради се о нијансама. Ако је пад и од само три одсто, приметиће се. Он нема Дел Потров сервис или Надалов говор тела. Да би имао предност и био испред осталих, он мора да буде максимално спреман", закључио је Виландер, својевремено оштар критичар нашег тенисера.

А, АТП листа?

Пласманом у четвртфинале Ролан Гароса, Ђоковић је одбранио 360 бодова освојених прошле сезоне и задржао се на 1.665 што ће га вероватно оставити негде око 20. места на АТП листи. Али, уколико би прескочио сезону на трави, остао би без 250 бодова за титулу у Истборну и 360 за четвртфинале Вимблдона, што значи да би пред старт америчке турнеје имао свега 1.055 поена. Толико данас има 47. играч света, Беноа Пер.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар