У јеку Ролан Гароса: 13 ухапшено за намјештање!

Нова акција против тенисера и тенисерки спремних на мито и корупцију довела је до серије хапшења и то у току Отвореног првенства Француске.

Тенис 07.06.2018 | 22:10
У јеку Ролан Гароса: 13 ухапшено за намјештање!
Белгијске власти ухапсиле су и оставиле у притвору 13 особа који се сумњиче да су део организоване групе која је од 2014. године до данас, у корист неколицине светских кладионица, намештала исходе тениских мечева објавило је федерално тужилаштво у уторак.

Ова криминална организација чије везе вуку ка Белгији, али и Јерменији, годинама је учествовала у подмићивању углавном лоше пласираних тенисера и тенисерки који су се, по правилу, такмичили на нижеразредним турнирима фјучерс или челенџер серије, наводи тужилаштво у Бриселу.

То су махом били мечеви који нису били преношени на телевизији, истиче агенција Ројтерс у свом извештају.

Имена ухапшених, као и списак такмичара који су пристајали да учествују у оваквој врсти обмане, за сада није објављен, али тужилаштво наводи да постоје чврсти докази да су поједини тенисери пристајали да губе мечеве на које су њихови "послодавци" уплаћивали озбиљне суме на кладионицама и остваривали озбиљне зараде.

Белгијске власти извеле су ову серију хапшења након вишемесечног рада на прикупљању доказа заједно са колегама из Немачке, Француске, Бугарске, Словачке, Холандије и Сједињених Држава, а претпоставка је да ће расветљавање овог случаја довести и до сазнања о осталим сличним групама које широм планете врбују тенисере и нуде им новац који они тешко могу да остваре на турнирима чији су укупни наградни фондови око 100.000 долара.

Пре отприлике месец дана независне комисије оформљене да прате проблем илегалног клађења у модерном тенису изнеле су забрињавајућ извештај у ком се наводи да постоји "очигледан" удар на интегритет овог спорта и да је он постао само озбиљнији појавом "онлине" клађења где је могуће уплаћивати опкладе и на сваки следећи поен, гем, сет па и меч.

Готово сва истраживања показала су да се број сумњивих мечева, са неочекиваним исходима и несвакидашњим обртима у самим сетовима, повећава како ниво тениских турнира опада од АТП и WТА тура према ИТФ рангу такмичења. Челенџери и фјучерси су заправо турнири на којима шансу траже управо они тенисери и тенисерке због којих је прошлог јануара Новак Ђоковић тражио корекцију система награђивања упућујући на то да највећи проценат активних играча и играчица не може премијама да покрије ни трошкове путовања.

Могуће да ће имена оптужених временом бити објављена и да ће иначе подужа листа тенисера довођених у везу са илегалним клађењем, или званично суспендованих због истог, бити само допуњена.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар