Јанез Јанша побједник избора

Први прелиминарни резултати парламентарних избора у Словенији потврдили су убедљиву победу десничарске Словеначке демократске странке бившег премијера Јанеза Јанше и друго место нове парламентарне странке Листа Марјана Шареца, а чак девет партија могло би да има посланике у новом сазиву, што би створило велике проблеме око стварања владајуће коалиције, наводи СТА.

Регион 03.06.2018 | 22:54
Јанез Јанша побједник избора
Агенција преноси да је до сада пребројано око половине гласова и да би Јаншина странка, од 90 места у селовеначком парламенту, могла да има 26 посланика, док би Шарец могао да рачуна на 13 посланика.

Иза њих следе Социјалне демократе са 10, Странка модерног центра досадашњег премијера Мира Церара и Левица са по девет и Нова Словенија са седам посланичких места.

СТА наводи да је, према првим прелиминарним резултатима, Демократска странка пензионера Словеније (ДеСУС) изненађујуће лоше прошла и рачуна на пет посланика, колико би требало да има и Странка Аленке Братушек, док се у парламент изгледа враћа ултрадесничарска Словеначка национална странка са четири посланика.

Још два посланичка места загарантована су представницима италијанске и мађарске мањине.

Словеначка агенција оцењује да, иако је Јаншина странка јасни победник избора, категоричко одбијање практично свих странака, осим Нове Словеније и Словеначке националне странке да сарађују с њим, ствара неколико компликованих сценарија.

СТА наводи да би у теорији, шест странака које нагињу центру и левици могло лакше да формира владу, у којој би за премијера било логично очекивати Шареца.

Јанша је у поруци на Твитеру обећао да ће његова партија, уколико формира владу, водити земљу праведно за све грађане, преноси СТА.

"Не плашимо се сутрашњице. Ми јој се радујемо... Словенија ће бити безбедна, с уређеним јавним службама и у њој ће једнаки услови важити за све", поручио је Јанша на овој друштвеној мрежи, захваљујући се бирачима на подршци.

Градоначелник Камника Марјан Шарец, чија је истоимена Листа према излазним анкетама заузела друго место на изборима, пожелео је Јанши "срећу са формирањем коалиције", али и рекао да је срећан због изборних резултата и да ће Листа Марјана Шареца бити та која ће састављати коалицију, уколико се сви буду држали онога што су причали пре избора.

Шарец је поручио да његова странка неће звати Јаншину, али да уколико позив дође од Јанше, "провести неко време уз кафу није проблем".

"У сваком случају поновићемо оно што смо већ много пута рекли", навео је Шарец.

СТА преноси да је Странка модерног центра досадашњег премијера Мира Церара, која је према излазним анкетама заузела треће место на изборима, задовољна тим резултатом.

"Надам се да ће се нова влада, какав год да је њен састав, држати реформи које су добре за људе и наравно задржати европску оријентацију", рекла је новинарима висока функционерка те странке и комесарка за саобраћај ЕУ Виолета Булц.

На осмим парламентарним изборима од осамостаљења Словеније – грађани те земље бирали су 90 посланика Државног сабора.

Према изборима у Словенији, Брисел је резервисан јер би Јаншин трећи долазак на власт донео – нови снажан глас против миграната у Европској унији, промене у спољној политици Љубљане, и њеним односима са суседима.

Јанез Јанша годинама опстаје у политици, и поред бројних скандала. Пре тридесетак година, ухапшен је због одавања војних тајни, када је Словенија била део Југославије. То хапшење било је катализатор тзв. Покрета словеначког пролећа, прве епизоде распада Југославије.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар