Ђурић: Насиље над Србима на КиМ

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ðурић истакао је данас, поводом бројних инцидената над српским народном у јужној српској покрајини, да је посљедњи тренутак да међународна заједница испуни своје обавезе и заштити недужну нејач од систематског насиља.

Србија 31.05.2018 | 12:57
Ђурић: Насиље над Србима на КиМ
Ðурић је на конференцији за новинаре нагласио да смо суочени са низом инцидената против српског народа, што представља опасно угрожавање стабилности и опстанак српске заједнице на КиМ.

Само у мају забиљежен је велики број инцидената, навео је Ðурић пренијевши бројне примјере систематског насиља над Србима.

Указао је на крађу стоке породицама које живе од сточарства, каменовање медицинских установа у српским срединама, али и случај каменовања повратника који су у 28.маја у селу Петрич дошли да прославе празник Свете Тројице, али и посљедњи случај, од синоћ, гдје су Албанци напали Србе и нанели повреде чак петомјесечној беби.

Као посљедњу информацију коју је добио пренио је да је редитељу и аутору који се бави питањем српског насљеђа на КиМ, Борису Малагурском, који је требало да присуствује пројекцији свог филма, уручена забрана уласка у покрајину.

"Србија поставља питање међународној заједници шта је то што је потребно да се деси да дође до организоване реакције хиљаде представника међународних мисија које имају јасан мандат, налог  и мисију да спријече овакве догађаје и кампању насиља, која је очиглендо систематска, и директна посљедица политичке негативне климе коју сепаратисти стварају наспрам српског становништва", казао је Ðурић.

Он је истакао да Београд захтева не само од Кфора, УНМИК-а и Еулекса већ и најутицајнијих европских и свјетских држава, да учине што је њихова одговорност а то је да се на КиМ осигура мир за све грађане.

"Ћутање у ситуацији да имамо доказану и недвосмислену акцију са циљем застрашивања је исто што и саучесништво. За ово насиље нема никаквог оправдања“, проучио је директор Канцеларије за КиМ.

Указао је на чињеницу да изјаве највиших званичника у Пришине, који су претходних дана понављале, како се противе постизању компромиса и договора, који би подразумијевао да обје стране задовоље своје интересе, заједно с овим насиљем, које нема осуду Приштине и реакције на терену, представља озбиљан корак назад у процесу нормализације односа.

"Онај ко мисли да са Србијом може да разговара са батином у руци погрешно процјењује ситуацију на терену, као и они који мисле да ће Србија прихватити да се овакве ствари гурају под тепих“, подвукао је Ðурић.

Нема најава о наставку дијалога

Ðурић рекао да нема најава о наставку дијалога Београда и Приштине, а да је Београд спреман да разговара, али на озбиљан начин.

Ако буде најава, каже Ðурић, бићемо спремни да разговарамо, али на озбиљан начин и са људима који су спремни да спроводе споразуме.

"А не са онима који се јавно ругају сваком облику договарања и споразумима које су сами постигли", рекао је Ðурић.

Извор: Тањуг

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ТРН

31.05.2018 11:36

Од овога да је пола истина састао би се Савјет за Безбједност Србије у року од 2 Сата....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пендула

31.05.2018 12:17

Где год је Београд бранио Србе ту исти висе не зиве .

Name

Трр

31.05.2018 14:40

ИМАМО ДВА ИЗБОРА 1. ДА ОСТАНЕМО НЕЉУДИ 2. ДА ПОГИНЕМО КО ЉУДИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрр мрр

31.05.2018 16:23

Толико о србима колико су јаки да дозвољавају насиље над својим народом а овамо се прсе много смо јаки јесте јаки ко пиле кад каки најлаксе је прицат а на дјелу нула.

ОДГОВОРИТЕ