Дачић: Застој у признању Косова

Постоји застој у признавању једнострано проглашене независности Косова, изјавио је данас министар спољних послова Србије Ивица Дачић и додао да је у посљедњих неколико година то учинило свега пет земаља.

Србија 29.05.2018 | 10:43
Дачић: Застој у признању Косова
Истичући да Србија никада неће прихватити једнострани акт проглашења независности Косова и Метохије, он је, за ТВ Пинк, указао да су неке земље чак повукле своја признања и изразио наду да број држава које су признале Косово може да падне испод 100.

У вези с тим, Дачић је нагласио да је свака земља која има мјесто у УН важна, те да се скоро сваки дан зове неку од земаља “да види шта раде”.

“Сваки дан позовем по неку земљу да видим шта раде. Јуче са звао Маурицијус, у петак Молдавију, Нигерију”, рекао је Дачић и додао да је важна јака дипломатска активност, али Србији треба и јаче лобирање у Вашингтону.

Он је подсјетио да је Србија већ покушавала са лобирањем у претходном периоду, да је Вук Јеремић, као тадашњи министар спољних послова лично потписао да се једној лобистичкој организацији да 100 хиљада долара, али да су резултати изостали, јер је та организација радила и за Албанце.

“Наш је интерес да дођемо до оних који доносе кључне одлуке у Америци. Нижи ешалон штити своју политику из 90-тих. Ми треба да дођемо до нових који су у администрацији. Од њих треба тражити да отворе врата који треба да доведу до компромисног рјешења за КиМ”, нагласио је Дачић.

Према његовим ријечима, највеће признање српској дипломатији стиже из Приштине гдје се свакодневно чује да “Дачић на располагању има 200 милиона долара” и да има “тим од 30 супердипломата који се тиме баве”.

Дачић је додао да Србија треба стално да потенцира на сједницама Савјета безбједности УН да је немогућ повратак Срба на КиМ, да се стално говори колико је људи протјерано.

Посљедњи напади на Србе говоре у каквим условима, како каже, заправо Срби живе на КиМ.

“На сједницама Савјета безбједности стиче се утисак да је на КиМ рај. Ово показује да је неопходно и даље присуство међународних представника”, истакао је Дачић.

Говорећи о масовној Гробници у Ðаковици, Дачић је рекао да се сумња да је ту убијена читава једна српска породица са троје дјеце, те да га баш занима како ће да реагују међународни представници.

“Позвао сам Захарову у Гучу”.

Дачић каже да је позвао портпаролку руског министарства спољних послова Марију Захарову да дође у Србију у периоду када се одржава сабор трубача у Гучи и да од ње још није добио одговор.

Он је рекао да све ради “у интересу државе” и појашњава да је Захарова врло често присутна у јавности када је ријеч о Србији и Косову и Метохији.

“Она спада у ред великих пријатеља Србије. Разговарали смо када би она могла да дође и ја сам предложио да дође на Гучу. Нисам још добио одговор”, рекао је Дачић.

Извор: Тањуг

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Харе

29.05.2018 08:50

Космет је Србија нека умру дусмани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

29.05.2018 09:19

Ево умиремо јел ти криво.....

Name

За Харе

29.05.2018 09:37

Па што непиташ дачића који је потписао независно Косово.и кад је Србија зашто Срби немогу слободно ходати и ичи на косово него им треба одобрење .

Name

X5

29.05.2018 09:40

Јесте али у мохунама хахаха

Name

Фед

29.05.2018 08:52

Овај јуце прица да би дијелио Косово данас да Србија неце прихватити независну дрзаву Косово ста це сутра да буде прица код малог Дацица,Косово је дрзава мој Дацицу ти то најбоље знас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Туњо

29.05.2018 09:18

Још 5 земаља признале Косово као суверену државу, а ти зовеш Маурицијус и Сејшелска острва, е јесу ти јаке државе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

29.05.2018 09:28

Да нема косова не би имао чиме забављати широке народне масе...30 година баљезгања а стање све горе и горе, односно висе га нико и не пита ниста у вези са косовом

ОДГОВОРИТЕ
Name

дзоо

29.05.2018 09:32

Имал оваца бице и сисања.Који си ти стрмоглав брацо мој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

29.05.2018 10:18

Вецина земаља које знају за косово су га и признале а много је земаља које незнају ни гдје се косово налази.