Свјетске лидере ријешио хркања

Академик др Новак Вукоје из Новог Сада, члан Европске академије наука и стручњак оториноларингологије, први је љекар који је на просторима бивше Југославије осамдесетих година прошлог вијека урадио операцију код пацијента који је патио од ноторног хркања и пауза у дисању, развивши сопствену хируршку методу за коју је добио и Златну медаљу на Међународном салону иновација у Москви 2008. године.

Регион 28.05.2018 | 12:17
Свјетске лидере ријешио хркања

Од десет најбогатијих Срба у свијету, он је оперисао њих шест, оперисао је и предсједнике четири државе, међу којим је и покојни Моамер ел Гадафи,  али и познате глумце, пјеваче, политичаре, међу којима има и оних из Републике Српске.

Оперисао је и једног америчког изасланика за Балкан који се заљубио у младу Рускињу и када јој је понудио прстен, она му је одговорила - прво ријеши хркање, па прстен и доктор Вукоје га је ријешио хркања, као и помоћника шефа УНМИК-а на Косову и Метохији Јоакима Рикера, који се код српског доктора подвргао хируршком захвату да би се ријешио хркања које је сметало његовој супрузи у толикој мјери да му је брак дошао у питање.

Једном је човјеку из Србије спасио и брак и живот, јер га је супруга натјерала да се прегледа, а он му установио тумор у доњем дијелу ждријела. Таквих је тумора, објашњава, у свијету откривено свега једанаест, а он открио и оперисао дванаести, што је својеврсни раритет.

"Тај тумор сам снимио и видео да лепрша као лист на клипу кукуруза и тако се производила бука хркања, а када сам му открио шта је у питању и рекао шта му се све могло десити да није дошао - био је захвалан и мени и супрузи", прича  Вукоје своју занимљиву причу, који је недавно имао предавање у Требињу. Хркање је, како се шали овај шармантни љекар, довело до њега и бившег либијског предсједника Моамера ел Гадафија.

Вукоје је и посљедњи Србин који је разговарао са Гадафијем и био код њега, прије седам и по година, на посљедњем контролном прегледу у Триполију. Најприје је, присјећа се, оперисао Гадафијевог министра за економске односе са иностранством Салиха Езекилија, који је приликом службене посјете Београду добио нападе гушења и потражио најпознатијег ОРЛ стручњака, па су српски бизнисмени препоручили Вукоју, који га је оперисао. Након министровог званичног реферата о интервенцији, потражио га је и Гадафи.

"Био сам јако поносан што је, од толико познатих љекара, избрао баш мене тада чувени предсједник Гадафи, коме сам предложио да разговарамо на енглеском, а он ми одговорио - не, свако треба да прича на своме језику, а ја имам преводиоце који ће нам помоћи у комуникацији.

Тако смо комуницирали два пута, јер сам други пут код њега био 4. новембра 2010. године, на контролном прегледу након операције коју сам обавио у јануару 2006. Одушевио ме је и због чињенице што је међу бројним земљама свијета које сам обишао Либија била једина земља у којој се огледало право благостање, а на улицама није било просјака и због става о кориштењу свога језика", присјећа се угледни стручњак, који је, како каже, тада Гадафију поклонио своју књигу о ОРЛ болестима, коју су либијском предсједнику превели и он је накнадно дао врло позитивно мишљење о њој.

Након медаље у Москви је, каже, имао велики број позива за операције познатих Руса, па сада има позив да прегледа дијете тренера једног познатог руског фудбалског клуба и највјероватније ће због тога ићи у Москву, јер је посебно осјетљив на дјецу и младе људе.

"Једна млада Војвођанка од свега 21 годину ми се жалила да јој нешто у носу шета, па су и њени родитељи и пријатељи мислили да је то она умислила, али када сам ја малом микроскопском камером погледао унутрашњост њеног носа, угледао сам као неког црва са две антене и он заиста шета.

Ја сам га потом, без анестезије, извадио прикладним инструментом под микроскопом и ставио га на сто, где је почео убрзано да хода као у носу овог детета, готово да лети, а када је она то видела - пала је у несвест.

Њени родитељи  и ја смо остали запрепаштени. Касније смо тога црва однели у Пастеров завод у Новом Саду, на анализу, одакле сам добио потврду да се ради о врло реткој животињици - чудовишту, званој милипедис, што у преводу значи животињица са хиљаду ножица, а које код нас уопште нема", наставља даље причу о својим искуствима Вукоје.

Каже да ова животињица може да снесе до стотину јаја, али, срећом, није развила ниједно, а да је ушла у синус и снијела стотину јаја, настали би хаотични проблеми код дјевојке.

Вукоје је оперисао и једног српског борца из Брода, који је рањен у предјелу врата и коме је на томе мјесту израстао рог од 12,5 центиметара који нико није смио оперисати, јер се нико није усудио урадити захват уклањања овог правог рожнатог органа који је код њега израстао на мјесту рањавања.

Био је то, каже, рог за Гиниса, највећи у свијету, који је доктор након уклањања такође послао на анализу, али, иако рожнате израслине могу да пређу у малигни тумор, његов налаз је био добар, а младић који је и љети и зими носио шал да му се не види рог на врату, ријешио је свој проблем.

Вукоје је као млади љекар који је медицину завршио у Сарајеву најприје радио у Дому здравља у Калиновику, гдје је неколико пута био у љекарској екипи задуженој за филмске глумце култних југословенских филмова "Врхови Зеленгоре", "Неретва", "Сутјеска", па је лијечио и Џералдину Чаплин од премасне јагњетине, Алена Нурија, али се сусрео и руковао и са Титом.

Касније је лијечио и Раифа Диздаревића, некадашњег предсједника Предсједништва СФРЈ. Још тада се доктор, који с поносом истиче своје херцеговачко поријекло, упознао са свим хировима, али и врлинама, и глумаца, и политичара, па је до данас остао близак с њима и зна како треба рјешавати и њихове, али и проблеме свих других пацијената.

О хркању и бучном сну је, каже, написао четири књиге са свим потребним објашњењима и поређењима са свијетом, у који, како рече на крају, никада није имао потребу да иде, јер је обишао бројне свјетске клинике, размјењивао мишљење са њима, учио од њих и усавршио најбоље технике управо у Србији.

(Независне новине)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Хвала

28.05.2018 11:33

Велика захвалност доктору Вукоју зато што ми је рјешио проблем синуса.Тек када сам отишао код њега схватио шта је прави доктор и шта је прави преглед и оперативни рад.Ови наши ОРЛ доктори нити имају знања нити апарата да помогну пацијенту.Сви који имају овај проблем правац на Петроварадин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех

28.05.2018 11:44

Не хвала, операција не долази у обзир.Ја цу и даље да хрцем

Name

ре ЕХ

28.05.2018 12:34

Ја кад захрчим пробудим сам себе, заиста. И несмета ми то.

Name

СИНУСИ

28.05.2018 13:23

Проблем СИНУСА доктор ради радиоталасном методом,нема ножа ни крви,све је готово за 15 минута.Треба испоштовати и редовно користити препарате-спеј и капи мјесец дана до контроле и мука која је уништавала квалитет живота је отклоњена.

Name

Марија

28.05.2018 17:59

Писи тачну адресу доктора гдје се налази,хвала.

Name

леотар

28.05.2018 11:55

Недавно је доктор гостовао на ртс и одушевио својом једноставношћу и стручности

ОДГОВОРИТЕ