Главобоље због мањка радника

Проблем недостатка радне снаге у угоститељству, трговини и осталим услужним, али и другим дјелатностима задаје велике главобоље послодавцима у Хрватској.

Регион 28.05.2018 | 08:58
Главобоље због мањка радника
"Драги наши, како још нисмо успјели пронаћи конобарице или конобаре, привремено вас не можемо услужити за столом па вас љубазно молимо да одете до продајног пулта и обратите се продавачицама."

Садржај је то натписа који већ дуже вријеме дочекује госте у популарној пулској посластичарници у којој након зимске паузе још траје безуспјешна потрага за персоналом неопходним да би се организовало пословање и закорачило у нову љетну сезону.

Али, није у питању само поменута посластичарница, јер се проблем недостатка радне снаге у угоститељству, трговини и осталим услужним дјелатностима, који се назирао још лањске сезоне, уочи шпица сезоне разбуктао дословце попут шумског пожара и озбиљно погодио знатан дио сектора у највећем истарском граду.

У Пули и околини на све стране недостаје кувара, конобара и пратећег угоститељског персонала, а проблем, у највећем броју случајева, више не представљају чак ни висина плате или преговори о условима рада, већ то што се на конкурсе или оглашена слободна радна мјеста често не јавља нико заинтересован за те послове.

Током идуће двије године у Хрватској је у плану енергетски обновити око 600 вишестамбених зграда у вриједности милијарду куна па готово свим фасадерским предузећима или фирмама треба двоструко већи број фасадера, речено је у Хрватском удружењу фасадера.

Предсједник Удружења Јуро Тунановић рекао је да сви настоје посао обавити што је могуће јефтиније, док истовремено нема довољно радника па је настао несразмјер између цијена обнове зграда и плата радника. Тунановић сматра да су послодавци принуђени да повећају сатнице радника.

"Преостале раднике морамо држати као кап воде на длану", додао је и нагласио да је изгледно да ће обнова или други грађевински радови постати изузетно скупи, јер ће цијена рада бити висока. Фасадери имају уговорене послове за годину дана и стално добијају нове упите. Рекао је да се догађа да се за обнову нико не јавља.

Секретар Удружења Џевад Осојкић додао је да су најбољи радници отишли у иностранство, а да послодавци преко завода за запошљавање не могу добити квалитетног радника.

(Пословни.хр)

Коментари / 31

Оставите коментар
Name

Тако је то

28.05.2018 07:06

Зато људи одлазе тамо гдје за одрађен посао добију поштено затађен новац, лијепо се осјећају када имају из новчаника шта потрошити за свој ћеиф и потребу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина је

28.05.2018 07:46

Негдје у средини, јер тамо гдје иду зарада није много већа (не треба гледати колика је зарада, већ колико од те исте зараде може да се уштеди, а у принципу, не може ништа). Већина наших људи у иностранству ради за минималац, који је за једног самца у нпр Њемачкој око 1200 ЕУ, а трошкови живота у односу на нас су огромни, па тако да тај самац, не само да неће моћи ништа да уштеди, него, једноставно, нема довољно за живот. Е па сад, ако ће њих 3-4 живјети у једном Станчић у, али често и соби, тад је већ подношљивије, али је ли то живот достојан човјека, јесу ли зато све оставили и отишли -а да не кажем да млад човјек (јер отисли су углавном млади), хоће и да запали цигарету (!?), и да изадје, и да се лијепо обуче- једноставно схвате да то није то, многи се врате (али новине о томе мало пишу, јер из неког разлога се форсира одлазак свих, и по сваку цијену), а неки пак остају јер се надају да ће бити боље, да ће се нека шанса десити, ето баш њима. Али боље неће бити ни тамо, може само горе, јер што више кандидата, плате су мање. Углавном, није ни иностранство што је некад било (нпр 70-тих и 80-тих), криза је у цијелом свијету!

Name

Мало ли је

28.05.2018 08:13

Све наведено потписујем, само овдје није једини проблем мала плата. Проблем је општа несигурност.

Name

ре-истина

28.05.2018 08:24

Де не лупај мајке ти врати се на милион један појединац који не зна ни што је одлазио.У једном стану кажеш четворо па мајке ти помножи само социјалу 4x800 еура па реци јел само од тога њих четворо ко лордови не могу живит.Причаш о кутији цигарета па ако радиш нормално је да ти 150 еура 30x5 месечно нису скупи.Храна је јаране јефтинија него овде ма шта ти причао то те демантује јер ни један се из иностранства није вратио кост и кожа него дебео и подобро чист,окупан и хигијенски веома уредан а овде нема ни за квалитетан шампон.Све пишу неки експерти а ево ти рачуница стан је за самца 450 еура а плата 1600 еура па ми реци јел самац гладан.трособан стан у центру беча је 1000 еура делуx а то узме породица у којој живи отац,мајка,син и снаха плус двоје деце.Ајмо приходе отац 1600 мајка 1400,син 1500,снаха 1300 плус двоје деце укупно дечији доплатака 170 еура ето де ми сада израчунај колика су то примања и нек свако потроши по пола плате остане им половина од укупне своте.Све причате како је тамо тешко а нико се не враћа а причате да само што се нисте и ви вратили да вам неко од родбине не помене да и њих одведете јер лакше је доћи и правит се господин са 13-том платом чашћават онога који није три задње плате примио а радио је за њих.

Name

РЕ ИСТИНА ЈЕ

28.05.2018 08:36

У ИНОСТРАНСТВУ ЦЕ БАР ИМАТИ ОД ПРВОГ ДО ПРВОГ ДА ЗИВЕ КАКО РАДЕ И ЗАРАДЕ,СТАН ЈЕСТЕ СКУП АЛИ ХРАНА И СВЕ ОСТАЛО ЈЕ МИЗЕРИЈА СПРАМ НАСИХ ЦИЈЕНА,НЕ МОРАЈУ НИСТА УСТЕДИТИ АЛИ ЦЕ ТИХ ПАР МЈЕСЕЦИ ЗИВЈЕТИ НОРМАЛНО ДОК НА ОВИМ УС*АНИМ ПРОСТОРИМА ОД ПЛАТЕ НЕ МОГУ ПРЕЗИВЈЕТИ НИ 2 ЈЕ*ЕНА ДАНА НЕГО ЗИВЕ НА КРЕДИТ КОЈИ НЕМАЈУ ОД ЦЕГА ВРАЦАТИ...НЕМОЈТЕ ПИСАТИ БЕЗ ВЕЗЕ ЈЕР РИЈЕТКО СЕ КО ВРАЦА КАДА ОДЕ МА КАКО ТЕСКО БИЛО,ЈЕР ОВДЕ ЈЕ ГОЛГОТА И СВЕ ЈЕ ГОРЕ!!!!!

Name

Сандра

28.05.2018 08:39

Ја не знам да се враћају.

Name

Ре

28.05.2018 09:08

Само један пример. Ариел прасак 100+10прања у Њемачкој 14.99еура.пишто је бгт доле?

Name

Истина је

28.05.2018 10:23

Немам намјеру да се расправљам, само кажем како ствари заиста стоје овдје у Европи, и да ни Европа није што је некад била, и да је криза у цијелом свијету и да може бити само горе, али пошто,ви који од свог града даље отишли нисте, знете боље, ја ту немам више шта рећи, осим - изволите и срећан пут!

Name

@ ре истина

28.05.2018 10:59

Мени није јасно што се ви толико узбудјујете кад вам неко ко живи у иностранству, покуша само објаснити да у том иностранству и није баш тако прекрасно- можда зато што вам тај неко разбија илузије?! Кажеш стан у Њемачкој 450 ЕУ, не знам гдје то, можда неки старији брачни пар да се негдје уселио прије 40 год, није мијењао стан, већ и и даље држи ту цијену, али то је свакако у некој селендри, гдје вам у свакако треба и ауто, јер до посла друкчије стићи нећете (и то је нови трошак-ауто). У сваком случају соба, са употребом кухиње и купатила, у Минхену је 500 ЕУ. Кажеш у Бечу 6-члана породица живи и некаквом стану за 1000 ЕУ, не улазећи у то дал' је истина (а није), само да те приупитатам колико то снајки данас хоће да живи са свекром и свекрвом, а и да ти одмах одговорим- занемариво мало. И на крају, ако мислиш да у тој феноменалној Европи можеш проћи, Анда ти свако дијете нема посебну собу- неће моћи. Што се тиче хране, има заиста избора, од био производа, до ГМО, а такве су и цијене, па ко шта воли- и да не заборавим има и хране која се продаје данас поподне или вечерас пред затварање, и цијена јој варира од 50-75 посто снижено! Знаш ко то купује- странци, а наши ту предњаче- можда зато сви дјелују тако задригло! Само да напоменем у вези хране која се продаје у Њемачкој- прошле године је један од водећих Њемачких часописа, објавио резултате једног истраживања гдје је сваки други Нијемац болестан од рака ( од ГМО хране). И за крај, кажеш 13- та плата! Знаш ли на шта она оде - на годишњи порез!? ЦИЈЕЛА! Засад толико!

Name

Ре истина

28.05.2018 10:59

Друзе ја не знам у којој ти Њемацкој зивис ал' у овој у којој ја зивим није тако ни близу. Супруга и ја радимо, плацамо, тросимо и опет несто остане. Бјезите од великих градова.

Name

@ ре истина

28.05.2018 12:13

У којој ти то Њемачкој радиш и шта радиш кад можеш сједити на интернету од 10,30-13х, не лажи, сједиш негдје у Близини и "ботујеш" за сендвич и сок!

Name

Власник Цаффе Бара

28.05.2018 12:16

Да у Њемачкој је плата много боља али је кафа од 2,5 еура па на више а код мене у локалу са топлим млеком 1 конвертибилна марка или 50 центи.А набавна цијена те исте кафе је иста и у Њемацкој и код нас.Ту је проблем.А када бих ја мојим конобарима дао плату по 1000 км кафа бкх морала бити најмање 2 ,5 км.И нико је не бих пио.Ту је проблем.А удружење потрошача и удружење угоститеља уопште не функционишу.Ја сам био конобар после рата и радио сам за 100 км плате и нисам никада био пријављен и тада је кафа са млеком била 1 км.А ја сада плаћам 500 км и сви конобари су ми пријављени.( такода ме један конобар са свим обавезама којеплацам за њега коста око 800 км)И са овим цијена пића једва опстајем.А доброг конобара за ове паре не могу наћи.Угоститељство улази у велики проблем радне снаге.

Name

@ за мало је

28.05.2018 12:17

Е што се тиче те "опште несигурности" зато се морате сами изборити - ако очекујете да вам то неко сервира на длану, то никад нећете дочекати.

Name

За власник цаффе бара

28.05.2018 12:54

У односу на трошкове живота, у Њемачкој, а и у осталим развијенијим Европским државама, плата није много боља, него можда, мало боља! Кад у Европи (у било којој држави добијете нето плату), све обавезе поплаћате (стан, струја, здравствено осигурање, храна), и кад видите колико сте успјели уштедјети, амто је углавном ништа, исто као и овдје, онда не знам о чему ми овдје причамо?!

Name

ре-истина,, 10-24,,

28.05.2018 20:53

Видим да пишете ви који не желите да вам фамилија дође и по несрећи помињете Минхен а оно ја баш у Минхену и наводим цијене и животне трошкове.Помињеш снижење што не поменеш и турске радње у којој јакна кошта 7 еура и ципеле кожне од 12 еура и само је нонаме-фирма непознатог проивођача ал квалитет боли глава.Да ли овде можеш о државном трошку да бираш у коју хоћеш болницу као код нас у Минхену-приватно у нову у центру ил у државну да се лечиш а за државни трошак.Ало 5 еура је возна карта неограничен број вожњи месечно на целој територији минхена и 20 еура месечно за целу њемачку.Да ли је могуће да ви толико лажете своју родбину како је тамо лоше а ви се не враћате.Како да кажем комшији да је мени тамо лоше и да сам у кризи а ја возим БМW а он голфа 2 па зар вас није срамота лагати.Неко помиње АРИЕЛ прашак и цену од 15 еура.Друже напиши да уз њега иде ленор гратис+калгон ал 9кг а код нас 3кг 5е па јел иста цена.кг свињетине кг печење 15е,у месари 1,75е па јел иста цена а плата мало сутра.Ко год може нека иде пола сам својих родбине одвео и остале ћу да одведем и запослим уз само један услов,,да и они воде друге у њемачку,,.

Name

@ ре-истина"10-24"

29.05.2018 04:10

Па ја не купујем по Турским радњама и не једем јефтино месо, тако да, о томе не могу расправљати, јер то не знам. А ако ти сматраш да је успјех, да купиш све најјефтиније- јефтино месо код Турчина, ципеле од 7 еура, три генерације (најмање 6 чланова), у једном станчићу- онда ја ту немам шта ми одузети нни додати?! Такав је вјероватно, и тај БМW- најјефтинији? Знаш како се оно каже- отишао он из села, ал село из њега никад неће!? Код мене је друга прича, купим мало, ал мора бити право, поготово храна, ту не штедим, све био производи-! уосталом, отишла сам да бих живјела боље! Родбина је добила довољно новца, да у својој Држави развије посао, ништа посебно, ал да не морају бити швапске слуге!

Name

Има

29.05.2018 19:50

У влади радника, нека иду у рудник и каменолом да дотјерају линију за љетно рекламирање...

Name

Митар

28.05.2018 07:07

То им је казна што су многе сезонске раднике преварили и многима нису ни исплатили зарађено. Сезонске раднике тамо третирају као робље, и зато нико нече нико да ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јак 3

28.05.2018 07:31

Ако ми дају стан и да пијем, једем, навијам слободно за Србију на сп. Долазим џабе радити

Name

Имам на мору

28.05.2018 12:06

И родјаке и пријатеље који раде баш у туризму, и врло добро знам у чему је проблем: прије свега крвав је то хљеб, од средине јуна, па до средине септембра се ради и до 16 сат дневно, јер је то главна сезона, а послодавци хоће да изгурају са што мање радника- према томе треба бити и те како физички спреман! Друга ствар, већину ресторана, хотела, па и цијелих острва су покуповали приватници, махом странци, нема више државних субјеката гдје је радник уживао колику толику заштиту - једноставно можеш остати без посла без неке веће грешке (моја сестра је прошле године, уз 3 напукла ребра морала одрадити сезону- иначе кувар) ... То је што се тиче сталних радника,а што се тиче сезонаца, што и јесте главни проблем, ту су углавном долазили као стални сезонци - Славонци, и нешто мање Горски котар и Лика. Примали су их на уговоре на 6-8 мјесеци, а година има 12 мјесеци. И ста ће људи да једу осталих 4-6 мјесеци, па треба поплаћати обавезе држави, па аконсу млади ту су мама и тата, па се не прегура некако, али једном се деси па људи хоће своје породице и дјецу да имају, а немају никакву сигурност?! Чиме ћеш издржавати породицу ако немаш сигуран посао! Зато су престали да долазе радити на море као сезонци, и зато је настао проблем, али кад господа хоће бити хотелијери, нек мало друкчије рјешавају проблеме!

Name

Ин

28.05.2018 20:32

за истину. Хајде нелупај глупости знад доста људи који су отисли нико се вратио није 90% њих је одвело и породице.

Name

ро

28.05.2018 07:20

Прошло је вријеме јевтине радне снаге.У БиХ ће се осјетити за двије до три године јер је велики број газда необразовано и воде поријекло са пијаца и криминала из рата.Кад би било мало ЧЕШЉАЊА у држави 90% газда би се вратило на села и чували овце и свирали фрулу.Јад од државе зато је боље бијежати било гдје него бити у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пензионер

28.05.2018 07:25

А како су пљували по радницима и гостима из БиХ, тако им се враца. Никад висе на одмор у "лијепу њихову".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Буба

28.05.2018 07:37

Евее гаааа наплата!! Па наси послодавци неписмени кркани третирају раднике као робље бјези народе!! Ратни профитери са куповним дипломамааа а све покрали а себе обогатили па ста је вама ко би код њих радио бјези народеееее

Name

лакy

28.05.2018 07:31

Пропао је сан и о западу.Њихова раскос се заснива на стампању пара,које су прозреле "паметне" земље и виде пропаст у томе.Многи који оду, и врате се..Хватајте се заната јер занати вриједе "злата",а не неких "менадзера" и осталих глупости..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пике

28.05.2018 08:43

Мој комшија отишао са дипломом некаквог менаџера у Беч и завршио још нешто тамо, добио стипендију и дом. Надао се добром послу, тражио и завршио као портир код неког Хрвата који има фирму у Ајзенштату. Срамота га вратити се кући, а 88 годиште. Кука прије неки дан. Мислим да се он није снашао. Свагдје је боље него овде, само не треба рачунати да ћеш бити већи од Швабе.

Name

За пике

28.05.2018 11:06

Све потписујем, живим овдје годинама, све је тако, не можеш се снаћи- газде су они, а сви други су радници, зато нас и примају. Они своју дјецу школују за руководиоце, други им не требају.

Name

Срб

28.05.2018 07:41

Не недостаје радника већ “робова“ они су навикли да имају “робове“ а не раднике, радника има само траже адекватну накнаду за свој рад, а “робовласници“ сад све мање користе термин, “ако ти нећеш има ко хоће“, е више нема тих који хоће, “робови“ су отишли гдје се цијене и као људи и као радници...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

28.05.2018 08:19

Фрањо Тудјман " Мене занима 200 богатих породица а стока ситног зуба ме незанима ".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хехе

28.05.2018 10:35

Неће више нико да ради ни за 1.000 КМ. Једноставно, сви желе велики новац... Ово је и логично што имају проблем да нађу људе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

За хехе

28.05.2018 11:36

Кажеш сви желе велики новац, а да ли су сви у могућности да зараде велики новац. Невезано за ову причу, мислим да млади људи данас имају превелика очекивања, и онда кад виде да то у животу тако не функционисе, како су они замислили, долази до пуцања по шавовима...а које ту заказао дал' родитељи, школа, друштво, сви скупа, не знам, ал да је добро, није!