Дан пред ФИНАЛЕ: Истанбул, туче, рекорди...

Још један дан до меча сезона! Каква је атмосфера у Кијеву, ко су играчи у које су упрте очи, зашто се Ливерпул данас сећа Истанбула, кога ће Зидан одабрати. . .

Фудбал 25.05.2018 | 23:30
Дан пред ФИНАЛЕ: Истанбул, туче, рекорди...
Све је спремно за финале!

У Кијеву, али и Мадриду и Ливерпулу, но и у Берлину, Бриселу или Београду - укратко СВУДА - тема број један је фудбал и финале овогодишњеЛиге шампиона које је заказано за суботу од 20.45 (пренос на ТВ Арена Спорт) на "Олимпијском стадиону" у главном граду Украјине...

Навијачи Ливерпула и Реал Мадрида полако пристижу на меч сезоне и узбуђено одбројавају сате до првог звиждука српског судије Милорада Мажића којим ће почети спектакл.

Поједини навијачи "редса" су раније већ стигли у Кијев - имали смо и први инцидент у коме су повређења два енглеска навијача које су напали украјински хулигани- али, како преносе новинари са лица места, у самом граду влада права фудбалска атмосфера.

Може се видети велики трофеј Лиге шампиона, чује се песма навијача два клуба, ипак препорука је да да не носе транспаренте, дресове и сличне реквизите, иако је много полицајаца на улицама.

Већ сада је у самом Кијеву утисак да ће Енглези на овом финалу бити бројнији, далеко мање Шпанаца је допутовало у Украјину, али многи од навијача "редса" су се нашли у проблему пошто су многима отказани летови и они на алтернативне начине покушавају да стигну на исток Европе.

Фудбалери Реала и Ливерпула од јуче су у Кијеву где су им навијачи већ направили дочек, а до самог финала биће им потребан мир како би остали фокусирани на меч.

У фокусу су наравно били Кристијано Роналдо и Мохамед Салах, најбољи фудбалери два клуба ове сезоне, и утисак је многих да онај који подигне трофеј Лиге шампиона, а ако Лео Меси не освоји Мундијал, постаје фаворит и за "златну лопту".

Сјајни Португалац је имао "слабији" улазак у сезону и мучио се са формом да би - када је било важно - заиграо на свом нивоу и головима погурао Реал ка финалу Лиге шампиона.

У домаћем првенству је постигао 26 голова, док је у Лиги шампиона затресао мрежу чак 15 пута, па је јасно да проблематичној одбрани Ливерпула опасност прети управо највише од њега, док су ту наравно и Карим Бензема, Иско, Асенсио и други...

Са друге стране је Мо Салах за кога бразилски Роналдо - Ил Феномено - каже да га "обожава" и да га "највише подсећа на Леа Месија".

Нестварни Египћанин игра сезону живота и након што је у Премијер лиги покупио "сва могућа признања" - жели да се са Ливерпулом попне и на кров Европе. На 32 поготка у домаћем првенству (и 11 асистенција), Салах је био сјајан и у ЛШ где је постигао 10 голова и забележио 5 асистенција.

Многи сматрају и да ће на сутрашњем мечу кључни дуел бити управо на левој страни где ће Салах покушати да нападне простор који оставља Марсело...

Зинедин Зидан ће се осим у Роналда - уздати и у историју, традицију "краљевског клуба".

Реал је убедљиво најуспешнији тим Европе пошто је Лигу шампиона освајао чак 12 пута, а у суботу ће имати шансу да "веже" и три узастопна трофеја као први клуб још од Бајерна седамдесетих година прошлог века.

Зидан би истовремено постао тек један од тројице тренера који су три пута освајали пехар намењен прваку Европе (Анћелоти и Шенкли), али најбрже од свих поменутих!

Ипак, једно финале Реалу остало је у болном сећању - 1981. године, против Ливерпула!

Екипа нашег тренера Вујадина Бошкова поражена је у Паризу минималним резултатом голом Алана Кенедија у 81. минуту, а "краљевски" клуб тако добија и "екстра" мотив у коме мотив, на крају крајева, и није потребан.

Тај меч одигран је 27. маја 1981. године, дакле тачно 37 година и један дан пре овогодишњег финала, а 24 сата пред финале у Кијеву - Ливерпул има још један важан датум.

Истанбул.

На данашњи дан пре 13 година (ко би рекао да је толико прошло?), Ливерпул је освојио свој шести, и до сада последњи, пехар Лиге шампиона у вероватно најбољем финалу овог такмичења када су стигли предност Милана од 3:0.



Головима Паола Малдинија и Ернана Креспа (x2), "росонери" су већ до полувремена ставили једну руку на "ушатог", но Ливерпул је у најсензационалнијем преокрету које су финала овог такмичења видела - за шест минута, преко Џерада, Шмицера и Алонсо - успео да изједначи и потпуно окренуо "моментум" на своју страну.

И током пенала им је концентрација била на вишем нивоу, па се промашај Андреја Шевченка славио дубоко у ноћ у Ливерпулу и "црвеном делу" Истанбул.

Начин на који ове сезоне игра Ливерпул код Јиргена Клопа са такозваним "хеви метал" фудбалом, а онда и Зинедин Зидан чија је екипа сензационална у нападу и доста "танка" када је потребно да се брани, говоре нам да неће бити никакво изненађење ако видимо голеаду у Кијеву.

------------------ РЕКОРДИ И ЗАНИМЉИВОСТИ  ------------------

- Реал Мадрид је освојио 12 трофеја у Лиги шампиона (55-56, 56-57, 57-58, 58-59, 59-60, 65-66, 97-98, 99-00, 01-02, 13-14, 15-16, 16-17), а поражен је у само три финала - једном - и последњи пут - управо од Ливерпула 1981. године.

- Ливерпул је пет пута (76-77, 77-78, 80-81, 83-84, 04-05) освајао трофеј Лиге шампиона, највише од свих енглеских клубова.

- Иако клубови који су "свеприсутни" у међународним такмичењима, Реал и Ливерпул су до сада одиграли само пет мечева, а "редси" воде 3:2. После поменутог финала из 1981. године, састали су се и у нокаут фази ЛШ 2009. године када је Ливерпул славио укупним резултатом 5:0.

- Последње мечеве одиграли су у групној фази ЛШ и оба је добио Реал Мадрид - 3:0 и 1:0.

- Кристијано Роналдо је најбољи стрелац у историји Лиге шампиона. Постигао је чак 121 гол.

- Роберто Фирмино и Џејмс Милнер су најбољи асистенти у једној сезони Лиге шампиона пошто су ове године забележили по чак 8 додавања за гол.

- Зинедин Зидан је као играч освојио једну титулу Лиге шампиона, а могао би и до трећег трофеја као тренер - иако је на клупи Реал Мадрида непуне две и по године.

- Ово је треће финале неког међународног такмичења за Јиргена Клопа. Претходно је изгубио финале Лиге шампиона од Бајерна, док је у Лиги Европе од његово Ливерпула била боља Севиља.

- Мохамед Салах је најбржи фудбалер ове сезоне у Лиги шампиона са највећом достигнутом брзином од 33,8 километара на час. С обзиром на то да је у току Рамазан, и то да Салах пости од 16. маја, много се причало о томе да ли ће имати снаге за финале. Клупски доктор Ливерпула потврдио је да ће Салах "прекинути пост" у петак и суботу.

- Реал је у Кијеву играо четири пута и има само једну победу, док Ливерпул има победу и реми.

- Јирген Клоп је шест пута играо против Реала као тренер и има солидан скор - 3 победе, реми и 2 пораза уз гол разлику 10:9.

- Кристијано Роналдо је био стрелац у чак три финала Лиге шампиона.

- Милорад Мажић је и Реалу и Ливерпулу судио по два пута. "Редси" су славили у Лиги Европе против прашке Спарте (1:0) 2011. године, док су са Манчестер јунајтедом, лане у истом такмичењу, ремизирали против Манчестер јунајтеда. Реал има идентичан скор - победа на гостовању Базелу (1:0) и реми без голова против Атлетика у четвртфиналу Лиге шампиона 2015. године (0:0).

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар