Лига нација: Прво, па мушко - Србија одмах на Бразил!

Чета Николе Грбића удара већ на старту Лиге нација на олимпијске шампионе из Рија. Тандем Перуђе Александар Атанасијевић и Марко Подрашчанин се касно прилкључио припремема због напорне сезоне, док је Драган Станковић завршио репрезентативну каријеру.

Остали спортови 25.05.2018 | 15:45
Лига нација: Прво, па мушко - Србија одмах на Бразил!
Нема више Светске лиге за одбојкаше. Уместо такмичења која је Србија освојила 2016. године долази новоформирана Лига нација. Даме су одиграле већ по шест кола, ред је на мушкарце. Наша репрезентација биће домаћин првог викенда у Краљеву од петка до недеље, а ривали чети Николе Грбића биће све сами гиганти - Бразил, Италија и Немачка.

На старту такмичења, вечерас у сигурно дупке пуној Хали спортова у Краљеву стижу Кариоке, олимпијски шампиони из Рија и сребрни са последњег Светског првнства. Наш селектор истиче да ће такмичење да буде веома изједначено, али и напорно јер ће се играти на три континента.

"Једина ствар која је позитивна је што све екипе имају сличне услове. Екипе ће мењати временске зоне, путоваће на два или три континента и неће имати времена за тренинге. Вредности на терену ће се у пуно случаја изједначити. Када смо спремни и одморни можда постоји нека разлике, али због потешкоћа које сви имамо, могући су изненађујући резултати. Очекујем врхунску одбојку у Краљеву и биће спектакл за гледаоце, којиих ће надам се бити у великом броју, и који ће нам помоћи да остваримо што већи број победа", рекао је Грбић на конференцији за медије у Краљеву.

У односу на тим који је прошле године освојио бронзану медаљу на ЕП нема капитена Драгана Станковића, који се опростио од репрезентације. Двојица наших најбољих одбојкаша Александар Атанасијевић и Марко Подрашчанин, због дуге сезоне са Перуђом, прикључили су се репрезентацији тек пре неколико дана и питање је да ли ће им Грбић указати шансу од почетка меча.

Међутим, ту су достојне замене за тандем који је са италијанском екипом освојио триплу круну у Италији и треће место у Лиги шампиона. На месту коректора ту је Дражен Лубурић који је имао одличну сезону у Зениту из Санкт Петербурга, са којим је био вицешампион Русије, а место средњег блокера попуниће Александар Околић, који је са Берлином био шампион у Немачкој.

Краљевчани ће имати прилику да поздраве своје суграђане, који су поникли у Рибници, а то су наредне сезоне саиграчи у Трентину, Урош Ковачевић и Срећко Лисинац (стигао у Тренто из пољског шампиона СКРА Белхатова). Бразилци су стигли у Србију са јаким саставом. Ту су асови као што су Бруно, Муриљо, Лео, Борхес…

Наша репезентација и Бразил одиграли су чак 37 мечева, а много успешније су Кариоке које су славиле 27 пута. Прошле сезоне, Бразилци су победили нашу селекцију 3:1 у Светској лиги. На последниј пет сусрета Србија има бољи међусобни скор - 3:2.

Први викенд у Краљеву отварају Италија и Немачка. Азуре ће са капитенском траком да предводи прошле сезоне играч шампиона Перуђе, а наредне узданица Модене, Иван Зајцев. Немци су вицешампиони Европе, а на клупи Панцера седи легендарни Италијан Андреа Ђани.

Савет за кладиоце да се чувају Француске. Наиме, Триколори као домаћини Ф6 су се директно квалификовали, па ће сигурно много да калкулишу и да изводе комбиноване саставе. Завршни турнир Лиге нација игра се од 4. до 8. јула у Лилу на стадиону Пјер Мороа. Осим Француза играће још пет најбољих селекција. Систем такмичења је исти као и код дама. Све селекције играће по 15 мечева, односно пет викенда по три дуела.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар