Мекалистер: 2018. кључна за регион

Извјестилац Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер оцијенио је данас да је 2018. кључна година за регион и изразио увјерење да ће регион успјети да своју европску перспективу преточи у стварност, а за Србију да ће искористити нови замах, јер је у њеним рукама даљи напредак.

Србија 24.05.2018 | 20:12
Мекалистер: 2018. кључна за регион
"Питање да ли и колико ће поглавља бити отворено није оно што је одлучно. Надам се да ће Србија наставити свој непрестани напредак који остварује", објаснио је Мекалистер на конференцији за штампу са предсједником Србије, Александром Вучићем.

Рекао је да је дошао у Србију да би пријатељима потврдио да ће и даље подржавати ту земљу, јер вјерује у Србију и способност предсједника Вучића.

Објаснио је да је фокус током предсједавања Бугарске ЕУ скренут на Западни Балкан, што пружа прилику да цијели регион своју европску перспективу преточи у ставрност.

"Увјерен сам да ће Србија искористити тај нови замах и да ће спровести потребне реформе у владавини права и основних људских права, те да ће се усресредити на помирење", рекао је Мекалисте.

Изразио је увјерење да ће Србија наставити да следи своју европску агенду, као што је предсјједник Вучић јасно говорио и раније.

"Вјерујем да ће се и други одговорни политичари у Београду залагати за стартешку одлуку европске интеграције", подвукао је Мекалистер.

Такође је изразио увјерење да ће Србија наставити да има лидерску улогу у региону и додао да земља напредује у њеним европским циљевима.

С тим у вези је подсјетио да је отворено 12 поглавља, да су два провизорно затворена и да је у рукама Србије даљи напредак на путу ка ЕУ.

Казао је да су на том путу најважнији нормализација односа Београда и Приштине, као и напредак у владавини права.

Рекао је да је почео рад на новом извјештају о напретку Србије, да ће се нацрт наћи пред надлежним одбором 12.јуна и 3.септембра, а пун извјештај на гласање ће бити стављен у новембру, гдје се нада већини, као и до сада.

Мекалистер је казао да радо долази у Београд и да се данас већ срео са премијерком Аном Брнабић, као и министарком за европске интеграције Јадранком Јоксимовић.

Подсјетио је да се са предсједником Вучићем, са којим има вечерас састанак, срео вече прије Самита ЕУ-Западни Балкан, у Софији.

Мекалистер је похвалио резултате Самита и оцијенио да је био успјешан.

Како је рекао, позитивна је ствар што је бугарски премијер Бојко Борисов успио да Западни Балкан постави као један до приоритета на дневни ред ЕУ.

Мекалистер је указао да је томе претходила Стратегија ЕУ за ширење, као и извјештај о напретку, те да предстоје још важан састанак Савјета ЕУ у јуну, и Самит у оквиру Берлинског процеса.

Подвукао је да се Самит у Софији није бавио проширењем, већ конкретним резултатима који су постигнути.

"Поздрављам напредак у области повезивања, инфраструктуре, дигитализације. Улога Србије у региону је више него добродошла", нагласио је Мекалистер.

Он је похвалио српску привреду рекавши да је економија наше земље сваког дана све боља и да су то добре вести, те да је то успех одговорне власти.

Уједно је указао да владавина права мора бити оснажена како би Србија постала још атрактивнија за стране инвеститоре.

Извор: Тањуг

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Плата

24.05.2018 18:49

Цим ми је плата 2018 у износу 30 хиљада еура одмах је и реион кљуцан.Ста смо се ми.наслусали тих кљуцних година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Qw

24.05.2018 19:24

Уопштено, уопстено, и стално тако. Иритантно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

24.05.2018 22:19

Демагогија и супља прица невидјених размијера...Фуј

ОДГОВОРИТЕ
Name

То

25.05.2018 04:07

МАФИЈАС.И.БАГРА.

ОДГОВОРИТЕ