Два нова случаја морбила у Српској

Два нова пацијента из Бањалуке и Лакташа обољела су од морбила чиме је њихов број у Републици Српској повећан на 48, речено је Срни у Институту за јавно здравство Републике Српске.

Република Српска 23.05.2018 | 16:27
Два нова случаја морбила у Српској
"Нови пацијенти, који су Институту пријављени јутрос, су одрасле особе из Бањалуке и Лакташа са лакшом клиничком сликом морбила", наводе из Института.

Из Института додају да је од почетка марта у Бањалуци пријављено 25 обољелих, у Источном Сарајеву шест, Вукосављу четири, Модричи и Лакташима три, у Новом Граду и Козарској Дубици по два и у Власеници, Шамцу и Палама по једно.

Из Института навода да су од укупног броја обољелих, до сада хоспитализоване 34 особе.

"У Клиници за инфективне болести УКЦ Републике Српске тренутно су хоспитализоване двије особе обољеле од морбила. Ријеч је о одраслим пацијентима који су стабилног стања. Остали пацијенти су отпуштени са болничког лијечења", наводе из Института зајавно здравство Српске.

Из Института наводе да је највећи број обољелих из узрасних категорија од једне до четири године /12/ и од 30 до 39 година /девет/.

"Од укупно 48 обољелих од морбила у Републици Српској, 45 није вакцинисано или је непотпуно вакцинисано за своју доб или су непознатог вакциналног статуса", истичу из Института.

Дом здравља Бањалука је 3. маја прогласио епидемију морбила на територији града због ширења морбила међу штићеницима Дома "Рада Врањешевић" Бањалука.

Надлежне здравствене установе, у сарадњи са Институтом за јавно здравство Републике Српске, спроводе мјере на спречавању и сузбијању ширења епидемије.

Из Института наводе да је једна од најважнијих мјера провјера вакциналних картона и вакцинација дјеце и омладине према обавезном календару, а потом вакцинација невакцинисаних и непотпуно вакцинисаних МРП вакцином која штити од морбила, рубеоле и паротитиса.

Морбиле су вирусно, заразно обољење, а болест се манифестује општом слабошћу, малаксалошћу, грозницом, запаљенским промјенама на слузокожи дисајних органа и појавом осипа који се постепено шири по кожи.

(Срна)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ненад

23.05.2018 15:08

Маните се висе ових глупости. Ко није прелезао оспице, добро је да их добије, јер тако јаца имуни систем. Ја и осталих 49 уценика смо јос првом основне (1996) се заразили њима и сви их успјесно прелезали...тако да оставите ову прицу...

ОДГОВОРИТЕ