"Поносни смо на јунаке Угљевика"

Служењем парастоса и полагањем вијенаца на централно спомен-обиљежје за 301 погинулог борца одбрамбено-отаџбинског рата вечерас је у Угљевику обиљежено 26 година од формирања Прве мајевичке бригаде.

Република Српска 22.05.2018 | 20:45
"Поносни смо на јунаке Угљевика"
Најтужнији дан, али и дан поноса за општину Угљевик је датум на који је прије 26 година основана Прва мајевичка бригада – бригада која је за ратне заслуге одликована највишим одличјем - Орденом Немањића. Предсједник БО Угљевик каже да ниједан од 3500 бораца колико их је прошло кроз бригаду није процесуиран за ратне злочине.

"Прва мајевичка бригада бројала је 3.500 српских бораца, 301 је погинуо, а 648 их је рањено, што значи да је сваки трећи припадник жртва рата. Ова бригада имала је тежак и значајан ратни пут, поред ратне линије које смо држали од Зворника до Мајевице и Брчког, јединице из састава бригаде браниле су српски народ широм Републике Српске", изјавио је предсједник БО Угљевик Јован Маринковић. 

Прва мајевичка бригада је као дио Војске Републике Српске, дала велики допринос за државу српског народа - Републику Српску, рекао је начелник општине Угљевик Василије Перић.

"Сви заједно уживамо у извојеваној слободи, и овде смо да обећамо да ћемо бити марљивији, бољи и вреднији у одбрани слободе српског народа и свега за шта су се жртвовали погинули борци у одбрамбено-отаџбинском рату", нагласио је начелник општине Угљевик Василије Перић. 

Поводом дана оснивања Прве мајевичке бригаде, отворен је конкурс за литерарне радове о теми “прошлост браним од смрти што пријети”. Најбољи радови проглашени су на свечаној академији, а награђени су Душан Јовичић и Ивана Бабић.

(БН)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Слава палим борцима ВРС

22.05.2018 19:54

Прва Мајевицка бригада,славни борци за слободу. Заслужују мало више народа него сто се на слици види. Срби брзо заборављају своје јунаке то нам је у обичају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

миле

23.05.2018 00:21

Ма за ста су људи гинули. Немој молим те да увелицавас ову насу биједу.

Name

Ре Слава палим борцима ВРС

23.05.2018 06:18

А смрт преживелим, тако то дође: Нема посла, нема пензије, мема плате, нема хљеба, нема, нема, нема, нема,,,,

Name

е мој василије

23.05.2018 06:35

Прва мајевичка бригада је као дио Војске Републике Српске, дала велики допринос за државу српског народа - Републику Српску." 1 ЛАЖ, РС није држава српског народа.!! и држава и српски су лаж. "Сви заједно уживамо у извојеваној слободи, и овде смо да обећамо да ћемо бити марљивији, бољи и вреднији у одбрани слободе српског народа и свега за шта су се жртвовали погинули борци у одбрамбено-отаџбинском рату". 2 ЛАЖ- о некаквом уживању нема ни говора.и лаж 3 одбрамбени рат.! На хиљаде бораца је изгубило живот у офанзивним дејствима изван српских градова и села.

Name

Ре:Е Мој Василије

23.05.2018 07:24

Нема ту никакве три лажи.Лаз си само ТИ Василије говори истину а она ИСТИНА тебе изгледа боли.Па нек те боли то си себи изабрао.

Name

Милан

23.05.2018 07:21

Прва Мајевицка бригада је понос и дика народа Мајевице и то је неспорно.Слава и хвала онима који су дали живот за слободу Српског народа.А ови који “партијски по налогу”одмах лају на све сто је постигнуто,не заслужују никакве одговоре него само презир.Једите своју омиљену партију и водју за доручак,ручак и вечеру и уживајте у својој болести.Слава и хвала свим борцима Војске Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

понос

23.05.2018 09:09

Њих само жали њихова уза родбина и нико више.Ово је све лаж и демагогија и злоупотреба положаја са циљем да опстану на положајима да њихови узивају ,ала бато секула, коме треба све запослити.Полтрони су нај веће зло овог друштва.Само се треба борити за потомство све друго ће доћи на своје.