Тероризам и мигрантска криза

У Етно-селу "Станишићи" у Бијељини данас је почела тродневна конференција под називом "Регионална сарадња у сузбијању прекограничног криминала: Савремени изазови тероризма и мигрантске кризе" на којој учествују стручњаци из Републике Српске, Србије и Црне Горе, као и њемачке фондације "Ханс Зајдел".

Република Српска 22.05.2018 | 18:03
Тероризам и мигрантска криза
Сваки нови безбједносни изазов за институције БиХ је непознаница, рекао је декан Факултета безбједносних наука из Бањалуке Предраг Ћеранић. Већ двије године траје мигрантска криза у региону, што је, каже Ћеранић, било довољно времена да се научи нешто из искуства Србије и Македоније и спреми одговор.

“Нажалост подбацили су они од којих се највише очекује, а то је Министарство безбједности и Служба за послове са странцима. Оно што јесте ново што се нуди мигрантима као рјешење је да потпишу захтјев за азил и тако стекну документ на онову којег могу боравити мјесец дана у БиХ, али и добити држављанство ове земље што отвара низ других питања”, каже Ћеранић.

На конференцији у Бијељини под називом "Регионална сарадња у сузбијању прекограничног криминала: "Савремени изазови тероризма и мигрантске кризе", је истакнуто да се ради о глобалном проблему у чијем рјешавању је потребна сарадња.

“Овакви изазови подразумијевају један висок ниво координације на регионалном нивоу и ово је таква једна конференција која омогућава спој практичних искустава људи који непосредно примјењују закон и супростављају се овим појавама и људи који научно истражују ове феномене да заједнички дођу кроз синергију активности до одговора који ће унаприједити механизме супростављања овим појавама”, рекао је декан Криминалистичко-полицијске академије из Београда Горан Бошковић.

Међу организаторима конференције је и Фондација "Ханс Зајдел" из Њемачке, земље коју већина миграната види као своје крајње одредиште. Клаус Физингер испред ове фондације је истакао да су миграције тема прекограничног значаја, те да треба сумирати искуства и одредити стратегије за даље кораке у рјешавању овог питања.

(БН)


Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Трн

22.05.2018 16:29

А ста има ово да компликује када се зна да су то дрзавне надлезности БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

модрицанин

22.05.2018 19:02

Додикови плаценици, квази аналитицари за безбиједност и стратеске студије. Јад и цемер за ста и коме иду насе паре. Срецом јос мало је до 7 Октобра.

ОДГОВОРИТЕ