Институције су подлегле притиску

Анкетни одбор, који је формиран ради сагледавања чињеница о смрти Давида Драгичевића је, након што је испитан Синиша Кострешевић, начелника Управе криминалистичке полиције МУП-а РС, почео саслушање Дарка Ћулума, директора Полиције РС.

Република Српска 22.05.2018 | 17:43
Институције су подлегле притиску
Бранислав Бореновић, предсједник Анкетног одбора казао је да је ово четврта изјава коју одбор узима од представника званичних институција.

Нагласио је да би одговори на питања требали бити кратки и концизни.

Бореновић је започео са постављањем питања Ћулуму.

Ћулум је казао да су и начелник полиције (Дарко Илић), министар (Драган Лукач) и он, сви били сагасни да треба одржати прес 26. марта јер је јавност била сувише узнемирена.

"На друштвеним мрежама су се чак појавиле и пријетње. Писано је свашта, чак и да су момци који су се потукли са Давидом са мном у сродству. Писано је да је један од актера и син од мог брата, што никако није тачно јер он живи у Њемачкој", рекао је Ћулум и додао да су на друштвеним мрежама прозивали и његовог тринаестогодишњег сина.

"Одговорно тврдим да је полиција испоштовала све наредбе тужиоца и да смо сваку наредбу и радњу спровели до краја", рекао је Ћулум.

Рекао је да су Тужилаштву поднијели извјештај 28. 3. и у извјештају пише да је Давид Драгичевић страдао на непознат и неутврђен начин.

Истакао је да су смјене у полицијској станици Лауш извршене због пропуста јер у кући у улици Велибора Јањетовића није извршен увиђај.

"Неизлажење на увиђај је правдано тиме што је оштећени измијенио лице мјеста, гледао шта му је отуђено и тако даље, али то није оправдање јер ако је извршилац био у кући морао је оставити трагове", рекао је Ћулум.



Додао је да овакав притиск јавности никад није забиљежен.

"Сматрам да су све институције подлегле притиску јавности", рекао је Ћулум и додао да су они утврдили да је дио повреда на Давидовом тијелу из туче испред кафане "Мета", а све остале повреде утврђјује обдуцент.

На питање да ли на лице мјеста кад се пронађе тијело излази мртвозорник, Ћулум је казао да излази, те ако утврди да има сумњивих повреда то онда јавља Тужилаштву.

На питање Бореновића, да ли мртвозорник на лицу мјеста мора прегледати леш и садржај џепова, Ћулум је одговорио да не зна да ли је то обавезно.

На питање зашто је ангажован полиграфиста из Сарајева, а не полиграфиста МУП-а РС, Ћулум је казао да се понекад ангажују полиграфисти из Србије и Сарајева јер имају више искуства.

Михаљица испитивао Ћулума
На питање Миланка Михајлице да ли је у складу са овлаштењима Министра МУП-а РС да донесе одлуку о скидању Управе за организовани и тешки криминалитет МУП-а РС и стављање на случај Управе криминалистичке полиције МУП-а РС, Ћулум је казао да је он био на службеном путу, а замјеници болесни, те да је због тог Лукач донио ту одлуку.

Казао је да Управа за организовани и тешки криминалитет укључена у случај јер они воде истрагу о свим убиствима са непознатим извршиоцем, а на констатацију Михајлице да до данас Драгичевићева смрт није оквалификована, Ћулум је рекао да је било потребно да ова упрва изврши анализу оног што је до тада урадила полиција.

На питање Михајлице каква је сарадња са ФБИ-ем, за који је речено да је укључен у случај, Ћулум је рекао да је ФБИ упознат с предметом те да је од њих тражено да се ишчисте снимци надзорних камера, те да му није познато да ли је ФБИ одговорио на захтијев.

На питање колико је ЛСД честа дрога у РС, Ћулум је рекао да је присутна.

Истакао је да је спреман одговарати за све за шта је он као директор полиције одговоран.

Ћулум је казао да је примио Давора и Сузану, Давидове родитеље, те да му је у разговору Давор рекао "Дарко хвала ти на свему што радиш, ја знам да ти немаш везе са презимењацима који се доводе у везу са Давидом, али Давор то никад није јавно рекао на тргу испред Боске", казао је Ћулум.

Нагласио је да за 30 година рада није доживио да му неко додјељује епитете, какве је добио сада.

"Шта требам ја сада да урадим? Да ли да трпим и шутим, а да својој породици кажем да се закључа у подрум?", упитао је Ћулум.

Истакао је да су два момка са снимка са трга која су се срела са Давидом идентификована и да ради се о малољетним лицима која нису могла ући у клуб, па су ту сједили.

На питање да ли је Давид био у кући на Лаушу, Ћулум је рекао да ће то утврдити истрага.

(Независне новине)

Коментари / 38

Оставите коментар
Name

Кинт

22.05.2018 15:55

Ајој. Овај је највисе рекао. Ау брате. Јос само један свједок сарадник и сваста це бити. Јел ико процвркутао?

ОДГОВОРИТЕ
Name

неписмена Славица Матијаш

22.05.2018 23:07

Идеалан свједок би била неписмена тужитељица Славица Матијаш која је најслабија карика правосуднополициске злочиначке организације и она је као члан уигране правосуднополициске злочиначке организације била дежурни тужилац кад је Давид нађен,а била је дежурна како би изашла на лице мјеста да уклони евентуалне трагове и подметне украдене предмете покојном Давиду. Неписмена Славица Матијаш је велика кукавица и идеалана је за свједока сурадника. ПРАВДА ЗА ДАВИДА! ✊✊✊✊✊✊✊✊✊✊

Name

Младенко Шепур

23.05.2018 09:19

О каквом притиску јавности овај лик говори,сами су смандрљали назови истрагу,за рекордно вријеме.Шерлок Холмс,Херкул Поаро им нису равни,а испадосе Шепртље као инспектор Клузо.Притисак је почео када се видјело да је оно што су нам изјавили пуно нелогичности или лажи. Правда За Давида.

Name

Y

22.05.2018 15:58

Као сад он испаде жртва? Сви прави само Давид крив. Убили невиног давида и сад убице скривају. То је злочин! Нећемо одустати док се починиоци не нађу. Правда за Давида ће ипак побиједити. Сваким даном смо све бројнији. Ми растемо, а они падају. Кад је тако брижан родитељ, зашто нема емпатије за Давора? Нека се мало постави на његово мјесто да види у мислима како је то страшно што му дијете убише. Они убице штите. Власт покваренија од мућка.....Фуууууј

ОДГОВОРИТЕ
Name

биби

22.05.2018 16:02

Много се прави луд незна јели куца опљацканс док незаврси истрага а на прес конференцији опљацкана ито фино Илиц описа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милко

22.05.2018 18:00

Не зна ниста али зна све о томе ко и гдје је спомињао његову породицу.

Name

Директор Полиције

22.05.2018 18:25

Ниста не зна, ницег се не сјећа, па није био ту, па под притоском јавности...е мој Директоре није овај посао за тебе!

Name

Крајина

22.05.2018 20:51

Ауу, зар је овај мулац директор полиције?! Па полиција је онда златна ко им је сеф.

Name

Цуј

22.05.2018 16:04

Јавност врси притисак , а ви навикли да се силите и вјероватно сте мислили дацемо саопстење и слуцај заврсен , али ето наисли сте на упорног цовјека који само хоце да сазна ко му је убио дијете , а ви то хоцете са сакријете . Сада казес да тек треба да се испита да ли је Давид боравио у куци , а лијепо је неко на конференцији рекао да је Давид опљацкао куцу и наводно опљацкане ствари надјене код њега .Сада се казе и да се не зна ко је Давида испребијао , а њихов сеф реце да нема елемената кривицног дјела . Ми јесмо обицан народ , али не толико глуп , као сто ви и васи сефови мисле !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Примио их

22.05.2018 16:07

Овдје је покушај да се опет отац Давор и мајка Сузана направе лошим људима, лажовима. Какве то везе има шта је њему Давор рекао првих дана можда тамо 27.28,30, марта. Ћулум да је чист морао је одмах промијенити тим за истраге и скинути Илића

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја Цулума познајем

22.05.2018 16:08

Он је исао у градјевинску сколу ,па се је преквалификовао за полицајца. Он зна само по саторима да сједи, нема васара да он није ту под сатором. Дали он има несто са обиством Давида , невјерујем, али свакако треба све детаљно испитати. Па ако има, зна се брате Туњице, Фоца, Зеница било гдје. И сви остали наравно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

р

22.05.2018 17:20

Па јел Цулум несмије нигдје отици .Јел кривицно дјело бити под сатором .Јој будала.

Name

@ Ја Цулума познајем

22.05.2018 18:05

Хахаха, баш се од срца исмијах!

Name

Прота

22.05.2018 16:12

Чуј службени пут и ови болесни... Мало ли је за почетак... Е јаки разлози...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Прота

22.05.2018 18:13

Да, и он и Лукац били на "службеном путу", замјеници, реце били на боловању, они инспектори са Лауша нису отишли да направе увидјај, јер је била Недјеља, а у ствари ко зна дали су и били на послу, према томе мој народе у овој назови институцији по свему судећи влада велики јаваслук!

Name

ПОП

23.05.2018 18:01

ЉИГАВАЦ И КАРИЈЕРИСТА А ИЗЈАВА О ПУТУ И БОЛОВАЊУ ДВОЈИЦЕ ЗАМЈЕНИКА НЕ ДА ЈЕ СМИЈЕШНА ВЕЋ РЕТАРДИРАНА!

Name

Нико није ту био

22.05.2018 16:24

Сви били на пословном путовању, бице да је Додик сам убио Давида . Правда за Давида

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

22.05.2018 16:32

Ојадили сте све институције. Не брините, нисмо исти, нецемо дирати васу дјецу. Ми смо праведни, а не као ви багро лоповска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херцеговац

22.05.2018 16:56

Лако вам је скинути притисак јавности и прекинути протесте: Ријешите случај и похапсите убице! Послије фотографија са обдукције не можете причати о задесној смрти. Свакоме је јасно да се ради о немилосрдном убиству!

ОДГОВОРИТЕ
Name

За херцеговац

23.05.2018 10:41

УПРАВО ТАКО. И СВЕ ЗАВРСЕНО.

Name

Скептик

22.05.2018 17:01

За полицију је нормално да два малољетника сједе у центру града у пола три ујутру. Па ако су и малољетни јер то значи да их се не смије питати ко је зауставио Давида . А морали су видјети јер су устали и пришли им. Питати их ко им је пришао и држао на одстојању од Давида и оних што су га зауставили. Уствари, шта ја лупам безвезе када је полиција све то испитала и све то зна. Само нас замајавају. Све лажов до лажова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милиција

22.05.2018 18:22

Како су се некад рјешавала убиства, у вријеме наше старе МИЛИЦИЈЕ, ниста није остало неријешено. Па брате, ако вам не иде, ако не знате ријесити, позовите неког старог инспектора да вам помогне!

Name

ДОБОЈ

22.05.2018 18:06

Цуј њега велики притисак јавности!! Па ријесите слуцај па неце бити притиска а не онако рузно и подло како сте говорили на оном пресу 26.03..Сад сам га гледао на БН његови одговори су вецином не знам а велики ДИРЕКТОР полиције!!! Свака цаст анкетном одбору сто је све доступно јавности да сви виде њихове одговоре!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слуцајност

22.05.2018 18:40

"Ћулум је казао да је он био на службеном путу, а замјеници болесни,". Како се сва одсуства, у овом слуцају тако "слуцајно" овако послозисе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

22.05.2018 20:17

Сви на позицијама били на "пословном" путу,замјеници болесни.ЛСД "присутан" у граду.Једна породица унистена,млад момак убијен,отац трази одговоре а нико од ових који би требали ниста не зна.Ето јадни они ни ораха ни љеља у дзепу а прозивају их.Али су зато ту као крволоцни пси да прво спомену своју дјецу и да ето они ни криви ни дузни испастају.Е па и Давид је био неције дијете.Нециј син.Био је али га нема висе.Захваљујуци бас овима сто се покусавају сапрати.

Name

Михајло

22.05.2018 19:54

Да сте ви министри и функционери од образа и цасти, до сад би сами поднијели оставке или би своје мандате ставили на располагање вали или било коме коме то требате урадити... Ви сте сљам и лопурде и зато и не пустате те столице сто их дрзите, али ви то не видите народ види, сто се висе браните на тим функцијама висе се умотавате у клуко власититх лази и обмана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директор По Родењу

22.05.2018 20:58

Сада не треба да се закљуцаваш у подрум и не дај боже да бринеш и безбједности своје породице.Директоре па ти си директор полиције која чува све грађане и њихиву имовину.Таман посла да се не осјећаш безбједно.Па шта би ми облични смртници рекли за нашу безбједност.Директоре буди човјек поднеси оставку

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Директор По Рођењу

22.05.2018 21:26

Ћулум се пласи за безббједност своје породице, а неки дан се његов министар, предсједница владе и врли нам предсједник упљувасе прицајуци како је безбједносна ситуација у РС саврсена. Ј..е луд збуњеног!

Name

Xxx

22.05.2018 22:46

Цитам ове коментаре.Бицу објективан...Радио сам у полицији, знам Дарка Цулума и о њему као полицајцу,руководиоцу,пријатељу имам изузетно високо мисљење...Јасно ми је да је страдао млад момак,назалост то се не мозе промјенити и то је најтезе за породицу...Зелим да се у потпуности истразе све околности... Али, исто тако мислим да је неморално од првог дана, због истих презимена (Цулум) доводити у везу Дарка Цулума са овим...Дарко Цулум такодје има своју породицу,ради у овом граду висе од 30 година и ко год га познаје зна да је искрен,добронамјеран и да не би себи допустио да он уцини неку греску..Мислим да це се у конацници то и доказати..Могуце су све верзије у вези са страдањем покојног Давида, могуце је да је било и неких гресака у истрази, да има на неки нацин умјесаних и људи из полиције, али да Дарко Цулум несто прикрива, то мислим да није могуце...Надам се да це то ускоро бити свима јасно и да це истрага утврдити све цињенице, те ако има елемената кривицног дјела, да це изврсиоци одговарати...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коле

23.05.2018 06:55

Пајдо, све сто си рекао постујем, осим прве реценице: Бицу објективан. Дакле ниси објективан вец управо супротно, јер познајес Цулума. Ако знас разлику измедју објективног и субјективног, онда треба да знас да је твој коментар 100% субјективан, сто није проблем сам по себи. Проблем је сто ти нас цитаоце хоцес да увјерис да је објективан. Кусх!! ПРАВДА за ДАВИДА

Name

Фир

23.05.2018 02:41

КРМЕЦА.ГЛАВА.ИСТА.ТВОЈА.ЊУСКАЛО.КРИМИНАЛНО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Канада

23.05.2018 06:43

Цулуме, не могу те назвати г-дин, навикли сте да народ цути И ртеакција Давидових родитеља И градања вас је потпуно дезорјентисала. Нисте оцекивали ово И зато су теби подредени у полицији онако безобразно И самоувјерено утврдили за само непуна два дана све цињенице о Давидовој смрти, заврсили истрагу , утврдили да не постоји кривицно дјело И о томе обавјестили јавност 26. марта. Ста је после испливало у јавност сви знамо као И ти сто знас. Ста би се десило да није било притиска јавности. Давидова смрт би остала окарактерисана онако како су твоји подтредени изрезирали. А данас сви знамо , И ти , да је над Давидом изврсен тески злоцин. Како то? Гдје је ту твоја одговорност ? Примас плату за свој посао па изволи ради И сноси одговорност за оно за ста си плацен. Пласис се за своју дјецу. Разумљиво . Родитељ си. А запитас ли се да ли се пласе остали родитељи за своју дјецу или њихова само слузе за одстрел као зивотиње у дзунгли без права на зивот а о сансама за будуцност да не говорим. Запитас ли се како је Давору Драгицевицу И Сузани? Ти си на функцији која би требала да буде у слузби застите свих градана РС-е а у ствари И тИ И Лукац сте у слузби застите криминалаца у сопственим редовима И ко зна јос којих . Зивот нецијег дјетета продајете за фотеље којима нисте дорасли - нико оф вас. Да је иоле РС правна дрзава - ентитет . како хоцете, давно би се ви одазивали на број И вирили иза ресетака. Ко је тај или ко су ти који су вазнији од РС-е, од устава, од закона, од правног система па их толико ститите. Једини могуци закљуцак да је неко , управо од вас , умијесан у Давидово убиство па тако фанатицно ститите сами себе. Или Додик има свог пулена кога , по наредби , стити твоја полиција. Не знамо И ја не треба ни да знам, али си ти тај који мора да зна . Давор Драгицевиц вец зна док зна и дан и тацно вријеме кад му је дијете издахнуло. Он цека да твоја полиција и тузиластво објави имена сто је вас посао а не његов. Да ли си свјестан у каквим мукама је Давид умро ? Да ли мозес да спавас? Прогањаце и тебе и Лукаца а и ове из тузиластва Давидове ране. Проклетници!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.05.2018 08:36

Ти све знаш и у све си "упетљан". Из Канаде видиш да ли је неко проклетник. Декларишеш се као поштен, одговоран и демократа а вријеђаш људе на сваком кораку, без доказа а и без потребе. Све то чиниш како би помогао у истрази, је ли тако? Е, ја видим да није. То радиш зато што лијечиш неке своје комплексе, и зато што ниси добра особа. Добра и коректна особа никад' не би никог вријеђала и упућивала људим погрдне ријечи. Ти си мален у великој Канади.

Name

ре за ре

23.05.2018 10:51

Човјек не живи у Канади, то што се тако потписао теби даје криву информацију. Знаш ли зашто? Зато што си малоуман. Коментар је врло коректан и не требаш се стављати у заштиту институција које крију истину.

Name

Ре

23.05.2018 11:15

Тата ти је малоуман.

Name

Ре ре за ре

23.05.2018 11:38

Ниси у праву, човјек живи у Канади, видљиво је јер стално мјеша ријеч од са оф.

Name

Младенко Шепур

24.05.2018 09:21

Човјек је у Канади већ 38 година,ако сам погријешио, нека ме исправи.Зато његови коментари сметају појединцима,јер човјек види из уређене државе што је то неуредно код нас.Мени не сметају његови коментари,јер има много тога што би било корисно за нас,да уредимо нашу државу да буде пристојнија.Умјесто захвалности,неки га омаловажавају.Вјероватно је човјек на вријеме видјео гдје живи, па је отишао,ово је моја претпоставка,ипак он зна разлог.

Name

ПРАВДА

23.05.2018 10:37

Казе ,,овакав притисак јавности није забиљезен,,. Они су навикли да РАДЕ СТА ХОЦЕ. Свугдје у свијету и развијеним земљама народ излази на улицу САМО КОД НАС НЕ ДО САДА. У НАС ЈЕ СВЕ У РЕДУ. ЈАДНИ МИ.

ОДГОВОРИТЕ