"Навијачи Фенера нису екстремни, с вама Србима је било мало мука!"

Фајнал фор Евролиге у Београду протекао је глатко и без инцидената. Организација је била коректна, али је битније што полиција и обезбеђење нису имали посла.

Кошарка 22.05.2018 | 17:30
"Навијачи Фенера нису екстремни, с вама Србима је било мало мука!"
Реал Мадрид је у Арени победио Фенербахче 85:80 пред пуном двораном турских навијача који нису правили никакве проблеме ни на утакмици, ни на улицама Београда.

Оперативни директор Кошаркашког савеза Турске Ибрахим Еркан каже за Б92 да би мере обезбеђења у Београду биле строже да на Ф4 играју Звезда или Партизан.

Еркан напомиње да Срби и Турци имају сличан темперамент, те да би цео Београд хтео да уђе у Арену и гледа утакмице уживо. То се десило прошле године у Истанбулу када је највећи град Туске био домаћин Ф4.

Олакшавајућа околност за организаторе је, каже Еркан, што навијачи који долазе на Фајнал фор најчешће нису агресивни или екстремни.

"Увек постоји могућност, али у овом случају мислим да тога нема. Осим тога, профил навијача који долазе на овај догађај је мало мање екстреман. Навијачи Фенера су најбројнији и потенцијално опаснији од свих осталих (Жалгирис, ЦСКА, Реал), али не верујем да постоји велики ризик да дође до сукоба навијача. Присталице Реала колико ја знам никад нису имали проблема са другим клубовима и људи који дођу на Ф4 избегну конфликте. Колико сам видео, обезбеђење је прилично стриктно и не очекујем да се било шта деси. Навијачи су смештени у засебним деловима сале па међу њима има врло мало или нимало међусобног контакта пре и после утакмице, па и током утакмице", каже Еркан за Б92.

Навијачи Црвене звезде су у суботу кроз центар Београда славили титулу шампиона Србије у фудбалу и постојала је бојазан да би могли да се ’сударе’ са бројним навијачима Фенера који углавном гравитирају баш ту – по Кнез Михаиловој или на Калемегдану.

Мало је ствари које српска полиција није видела на спортским догађајима код нас, али Еркан објашњава да би опасност била већа да се утакмица игра на "Маракани" или у Хумској, уместо на кошаркашком паркету.

"Свака група има екстремне навијаче у својим редовима, али они који иду на утакмице Фенербахчеа то углавном нису. Екстремнији и насилнији иду на фудбалске утакмице и оне су мало другачије у том смислу. Зато се ми не сусрећемо са испадима навијача осим ако је то неки баш велики догађај као што је финале Евробаскета или Еврокупа које је било у Абди Ипекчију. У том тренутку је то финале оцењено као опасност јер је било навијача Галатасараја. И опет на Фајнал фору Евролиге, арена у Истанбулу је била пуна, домаћи тим је победио и ништа се није десило и сви су били срећни. Не бих рекао да иједан тим има горе навијаче од других. Сви имају своје дивље групе унутар себе, али то је уобичајено", сигуран је Еркан.

Човек задужен да учествује у организацији такмичења ТБФ, прати Ф4 у Арени и каже да организација не може да обухвати баш све и да се увек може десити неки пропуст. У Истанбулу је у завршници Евробаскета било ангажовано око 900 полицајаца и још 700 људи из приватног обезбеђења.

"Не знам тачан број колико је овде полицајаца и редара, али по ономе што сам видео, има поприлично опремљених полицајаца и редара“, приметио је оперативни директор ТБФ.

Сигуран је да би их било и више да ове године на Ф4 учествује нека од српских екипа попут Звезде или Партизана. Као пример наводи да би можда и тренер Фенербахчеа Жељко Обрадовић хтео неког од својих пријатеља да уведе у салу или на другој страни Лука Дончић.

"Дефинитивно мислим да је тако јер обе земље имају сличан менталитет у спорту. Да Партизан или Звезда играју на Ф4, верујем да би цео Београд пробао да уђе у Арену на било који начин. Тако је било и у Истанбулу прошле године. Чак и у организацији имате пропусте ту и тамо и људи покушавају да их искористе, па је мало теже организовати све када је то случај. Жељко Обрадовић би можда урадио нешто да уведе неколико српских навијача, на другој страни можда Лука Дончић. Чини ми се да је на прес конференцији рекао да је страствени навијач Црвене звезде. Можда би се и то десило...“, каже Еркан.

Да организационих изазова увек има, сведочи и једна ситуација из финала Евробаскета прошле године. Истанбул је био домаћин, ФИБА организатор, Еркан домаћин, а српски навијачи су били поред терена без улазница за та места.

"Група је вероватно била мала на почетку, али је нарасла на 200, можда 300 српских навијача који су одлучили да ризикују и заузму места најближа терену и нашли су се одмах поред навијача Словеније. И било је само степениште између њих. Организатори су заједно са нама мислили у финалу Европског првенства у кошарци то треба избећи по сваку цену јер су мислили да је опасно. Морали смо да интервенишемо и пошаљемо навијаче на своја места. Испоставило се да неки нису ни имали улазнице, неки су имали за друге секторе и онда смо почели да постављамо питања на енглеском на која нису одговарали. Пошто знам и нешто српског почео сам да причам са њима и одговорили су ’дошли смо и не мрдамо, овде смо, ово је финале, шта хоћете. Ми смо заједно, Словенци су тамо а ми овде. Како је то могуће, је л’ им чините услугу?’. Објаснио сам им да су они купили карте за та места пре утакмице и да треба да буду тамо".

Еркан каже да су пробали да на миран начин приступе нашим навијачима, јер скандал у финалу Евробаскета никоме није потребан.

"Причао сам са можда тридесет људи и онда су и они схватили да су урадили нешто погрешно. Додуше, иза мене је било и 50 полицајаца, па је можда и то помогло. Рекао сам им да можемо све да завршимо лепо или ће постати јако лоше. Не желимо то и зато морате да се померите. Били су фини и померили су се полако. Нису сви нашли своја места, али су отишли у своје секторе и били заједно као група, радије него да седе одвојено", препричава оперативац КС Турске.

Навијачи су га уверавали да нема потребе да се страхују јер према Словенцима не гаје анимозитет.

"Кад сам причао са једним од њих каже ми ’не морате да се бојите, Словенци су наши пријатељи, они су наша браћа, не осећамо према њима ништа лоше’. Одгворио сам да сам сигуран у то, али да ово не сме да се дешава. Два су тима на терену један против другог. То би у крајњој линији могло да се одрази и на нас као домаћина“, закључује Еркан.

Београд је током претходна три дана био добар домаћин учесницима Ф4, Реалу, Жалгирису, Фенеру и ЦСКА, а у недељу увече је спуштена завеса на ову сезону Евролиге.

Београд је свој испит организације положио, следеће године ће то радити Виторија.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар