Вучић: Цијенимо вашу политику

- Предсједник Србије каже да Србија и Азербејџан немају отворених питања и да се међусобно подржавају по питању очувања територијалне целовитости и интегритета.

Србија 21.05.2018 | 14:36
Вучић: Цијенимо вашу политику
Обраћајући се новинарима послије састанка са председником Азербејџана Илхамом Алијевим, којег је позвао да посјети Београд, предсједник Ачександар Вучић се захвалио Алијеву на подршци територијалном интегритету Србије и додао да и Србија такође на том плану пружа подршку Азербејџану.

"Међусобна подршка постоји и те позиције се неће мијењати у будућности", наглашава Вучић. 

Цијенимо вашу политику захваљујући којој сте сачували земљу, њено јединство , рекао је Вучић Алијеву истакавши да је то посебно важно с обзиром да се Азербејџан налази у региону на вјетрометини и под притиском разних сила. 

"А, ви сте успели да сачувате земљу и уподобите друге интересе интересима Азербејџана", каже Вучић.

Вучић се захвалио Алијеву на добродошлици, али и на досадашњем ангажовању и свему што чини да односи двије земље буду на што вишем нивоу. Додао је да ће ускоро бити одржана и седница Мешовитог комитета после дуже времена

Како је додао, дошао је у Баку са "пола ресора" владе, јер Србија жели што боље односе у што више области. "Изградња саобраћајница, сарадња у областима здравства, спорта, културе...у свим тим областима можемо да досегнемо далеко више нивое", сматра председник Србије и наводи да је могућа и војно-техничка и војно-образовна сарадња.

Честитао је Алијеву на томе што је Азербејџан остварио раст од 3 одсто у ненафтном сектору и подсјетио да Србија већ трећу годину за редом има суфицит у буџету што јој отвара простор за што већу сарадњу са Азербејџаном и инвестирање у будућности.

Напоменуо је да је вјероватно први предсједник који је посетио Баку након убедљиве побједе Алијева на предсејдничким изборима. "Захвалан сам на тој части", поручио је Вучић.

Алијев: Подршка смо једни другима

Србија има велики значај за Азербејџан, високо цијенимо политику Александра Вучића, рекао је, с друге стране, предсједник Азербејџана, сумирајући садржај разговора са шефом српске државе, у којем је констатовано да постоји велики простор за развој сарадње двије земље, без отворених питања. 

Азербејџан, рекао је Алијев, придаје велики значај посјети предсједника Србије и верује да ће она дати добре резултате. "Послије ове посјете динамика односа биће јача", истиче Алијев. 

Управо потписани Заједнички акциони план, према његовим ријечима, је опширан документ, веома важан и садржи сва значјана питања односа двије земље. "У међународним организацијама смо подршка једни другима. По питању територијалног интегритета и јцеловитости се увјек подржавамо и сматрамо да се конфликти морају рјешавати у складу са медјународним правом и Резолуцијама СБ УН", рекао је Алијев у обраћању новинарима послије сусрета са Вучићем. 

Он је такође рекао да високо цијени то што Вучић брани независну политику своје земље. "Ваш народ вас подржава и ми можемо само томе да се радујемо. За Азербејџан Србија има велики значај. Важна је обострана воља а она постоји", закључио је Алијев.

(Тањуг)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Драганче

21.05.2018 14:53

Фирма Азвирт, па Сокар...па којекакви пројекти...опрало се пар милиона из буџета...ето разлога за велико пријатељство!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

21.05.2018 16:29

Главна повезница Србије и Азербајџана је Новоматиц Адмирал из Аустрије и прање новца. И није у питању пар милона него стотине милиона из Јужне Америке од тамошњих нарко картела.